ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

Ευτυχώς, παρ' ότι το μοτοποδήλατο σχεδόν καταστράφηκε, οι επιβαίνοντες  τη γλίτωσαν μάλλον "φτηνά".

Ευτυχώς, παρ’ ότι το μοτοποδήλατο σχεδόν καταστράφηκε, οι επιβαίνοντες τη γλίτωσαν μάλλον «φτηνά».

ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

  Η πληθώρα των τροχαίων ατυχημάτων, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα της Σαντορίνης, καθώς ο αριθμός τους κάθε χρόνο, είναι μεγάλος. Τα μεγάλα ή μικρότερα ατυχήματα, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και εκτός από την οδύνη όσων τα υφίστανται ή τη θλίψη και αγωνία των οικογενειών τους, οδηγούν στα όρια και το ήδη δοκιμαζόμενο υγειονομικό σύστημα του νησιού.

  Το περίεργο –κατά τους ειδικούς όχι τόσο-  είναι πως τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στους θεωρητικά καλύτερους δρόμους του νησιού, όπως είναι οι ευθείες Φηρών Πύργου, Εμπορείου- Περίσας, το τμήμα προς τα Φηρά μπροστά από το γήπεδο του Πανθηραϊκού και ο περιφερειακός του αεροδρομίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι οι μόνες περιοχές που οι οδηγοί μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα τα περιθώρια αντιδράσεών τους, να είναι σχετικά περιορισμένα.

  Αλλά:

1.       Τα γραφεία ενοικιαζομένων οχημάτων, πρέπει να ενημερώνουν –πιεστικά- τους πελάτες τους, για τις οδικές ιδιαιτερότητες του νησιού και να τους συνιστούν μέγιστη προσοχή. Ιδίως όταν σταματούν να θαυμάσουν ή να φωτογραφίσουν το τοπίο, πρέπει να πειστούν ότι οι οδηγοί που έπονται δεν μπορούν να έχουν μαντικές ικανότητες.

2.       Όσο κι αν τρέξει κάποιος, είναι αμφίβολο αν θα κερδίσει πάνω από 2-3 λεπτά χρόνου, μιας και οι αποστάσεις είναι «τελεσίδικα» μικρές.

3.       Οι επαγγελματίες οδηγοί, πρέπει να κατανοήσουν πως το γεγονός πως κάνουν δουλειά ενώ οι υπόλοιποι αναψυχή, αυτό δεν τους δίνει κανένα προνόμιο στην άσφαλτο. Ίσα- ίσα, η επαγγελματική τους ιδιότητα πρέπει να τους κάνει περισσότερο προσεκτικούς.  Όπως σοφά έλεγε ο Μποτβίνικ, σε ένα καυγά, φταίει πάντα ο πιο μυαλωμένος. Απλώς γιατί αφέθηκε να εμπλακεί.

4.       Οι επισκέπτες, ας αντιληφθούν πως μπορεί στη δουλειά τους στις μεγαλουπόλεις να χτυπούν κάρτα, αλλά καμία ταβέρνα, παραλία ή ακόμα και το ηλιοβασίλεμα, δεν πρόκειται να τους ζητήσουν να πράξουν το ίδιο.

5.       Και τέλος, ελάφια, ελέφαντες, αρκούδες κι άλλα άγρια ζώα, έχει να δει η Σαντορίνη από την Ιουρασική περίοδο, οπότε το κλάξον, το πολύ- πολύ να τρομάξει κανένα ανέμελο πεζό ή τους δυστυχείς περίοικους.  Και βέβαια, οι πειραγμένες εξατμίσεις, η μουσική στη διαπασών, οι «σούζες» και τα «τσιτωμένα γκάζια», μάλλον ανωριμότητα και ανοησία προδίδουν, παρά μαγκιά.