ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΗΛΟΣ ΟΙ “ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ” ΤΟΥ JAMES BOND

MIA ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΗΡΩΑ

 

 

james_bond_santoriniMy name is Bond, James Bond”. Είναι ίσως η πιο θρυλική κινηματογραφική ατάκα. Ο μυθιστορηματικός ήρωας που έπλασε ο Ίαν Φλέμινγκ και ενσαρκώθηκε από πολλούς ηθοποιούς με κορυφαίο τον Σων Κόνερι (και δεύτερο, κατά την ταπεινή μου άποψη τον Τίμοθυ Ντάλτον) υποτίθεται πως πήρε το όνομά του από ένα βιβλίο για τα πουλιά των Δυτικών Ινδιών. Το βρετανικό περιοδικό “Standpointόμως έχει διαφορετική άποψη και τη βασίζει σε μια πραγματική μαρτυρία. Πρόκειται για δανεικό όνομα, από έναν Αυστραλό ήρωα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, που έδρασε στο Αιγαίο, λίγο μετά την εισβολή των Ναζί. Την ιστορία αναφέρει η αυτόπτης μάρτυρας, δημοσιογράφος CLARISSA Pryce-JONES και έχει πηγή έναν παλιό οικογενειακό φίλο του Πήτερ Φλέμινγκ, αδελφού του συγγραφέα (και μυστικού πράκτορα) Ίαν.

Η Jones, μαζί με τον αδελφό της Ντέιβιντ και τους γονείς της Χάρολντ και Νάνσι Γκάτσια, ζούσαν τον Απρίλιο του 1941 στην Αθήνα. Οι Ναζί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα, αλλά η εντολή της πρεσβείας ήταν να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε αναμονή. Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε στην Ελλάδα η 15μελής επίλεκτη βρετανική μονάδα Yak, μέλη της οποίας ήταν ο Πήτερ Φλέμινγκ και ο θείος της Τζόουνς, Όλιβερ Μπάρστοου (Oliver Barstow). Αποστολή τους · να καθυστερήσουν με κάθε μέσο την προέλαση των Ναζί.

Τελικά, η ομάδα μαζί με την Κλαρίσα, επιβιβάστηκαν σε ένα καΐκι για την Κρήτη και τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια. Η γερμανική αεροπορία ( Luftwaffe) όμως, σάρωνε κυριολεκτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο και έτσι το σκάφος προσορμίστηκε για ασφάλεια στην ακατοίκητη, Πολύαιγο, που βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Η Κλαρίσα, επιδεικνύει μάλιστα και μια αποδεικτική φωτογραφία. Τα παιδιά, έπαιζαν ανέμελα στην παραλία, αλλά τα καταδιωκτικά της Luftwaffe, εντόπισαν το καΐκι και το βύθισαν, σκοτώνοντας και τον Μπάρστοου. james_bond_santorini2

Λίγο αργότερα, ψαράδες από τη Μήλο, εντόπισαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν σε ένα σχολείο όπου τους έκρυψαν για μέρες. Κάποιος συνάδελφος του πατέρα της Κλαρίσα, είχε ήδη φτάσει στη Σαντορίνη, όπου απέκτησε μέσω ασυρμάτου επαφή με το Φόρεϊν Όφις και μέσω αυτού με τους φυγάδες της Μήλου. Διακινδυνεύοντας τη ζωή του, πήγε και τους παρέλαβε, με ένα σκάφος. Επόμενος προορισμός, η ασφαλέστερη -για την ώρα- Σαντορίνη. “Οι βαριά τραυματισμένοι άντρες της αποστολής, τα παιδιά και οι άλλοι, στοιβαχτήκαμε στο κατάστρωμα του σκάφους”, αφηγείται η Τζόουνς, και προσθέτει “ Κοιμόμασταν εκεί, κάτω από τα αστέρια. Ο Αυστραλός της παρέας μας ,Ρόντνεϊ Μπόντ (Rodney Bond), είχε μόνο τα αστέρια και ένα παιδικό χάρτη της Μεσογείου για πλοήγηση, αλλά την επόμενη μέρα, καθώς ο ήλιος ανέτειλε, η Σαντορίνη αναφάνηκε στον ορίζοντα”. Είχαν διασωθεί.

Πέρασαν χρόνια και μια μέρα -σύμφωνα με την CLARISSA Pryce-JONES -ο Πήτερ Φλέμινγκ έπαιρνε το πρωινό του στο σπίτι του στην Oxfordshire, όταν ο Ιαν μπήκε στην τραπεζαρία και τον ρώτησε: “Πήτερ, έχω γράψει, ένα διαολεμένα καλό θρίλερ (a bloody good thriller) . Αλλά δυσκολεύομαι να βρω το όνομα του ήρωα. “Χωρίς να σηκώσει το βλέμμα του από την εφημερίδα, ο Πήτερ απάντησε”, αφηγείται η Κλαρίσα “Γιατί δεν δοκιμάζεις το Μπόντ;

 

“Για τον Αυστραλό ήρωά μου, είμαι ένα περήφανο κορίτσι του Μποντ”, καταλήγει η CLARISSA Pryce-JONES .

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΗΓΗ: http://www.breitbart.com/london/2016/10/31/james-bond-really-got-name/ 

 

james_bond_santorini2

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *