ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ- ΟΡΙΟ ΘΗΤΕΙΩΝ – ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

   ΠΟΥΛΑΚΗΣΠολλές καινοτομίες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης. Μιλώντας στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιέγραψε τους κεντρικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων.

Τα κεντρικά σημεία της εισήγησης Πουλάκη:

Ενίσχυση της αποκέντρωσης, όχι μόνο στη σχέση των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με το κεντρικό κράτος, αλλά και στο εσωτερικό των Δήμων, όπου οι Δημοτικές Ενότητες και οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, θα έχουν διευρυμένο ρόλο.

Πλήρης καθιέρωση του διαχωρισμού των Δήμων σε Νησιωτικούς- Ορεινούς-Αστικούς, με ανάλογα θεσμικά εργαλεία και προβλέψεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τις ειδικές συνθήκες του κάθε τύπου ΟΤΑ.

Ενισχύονται τα Τοπικά Συμβούλια και ορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος και οι όροι για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Ορίζεται η υποχρέωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων να συζητήσουν ένα θέμα, εφόσον αυτό ζητηθεί από ένα συγκεκριμένο αριθμό πολιτών.

Κάτω από συνθήκες πραγματικής και υποχρεωτικής λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, θεσμοθετείται η δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών, υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις.

Συζητείται η καθιέρωση ανώτατου ορίου αριθμού θητειών για όλους τους αιρετούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *