ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΕΚΤΟΣ Ο Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ

Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ :ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΔΕΚΟ

  Η επιστολή του  Χαράλαμπου Ρούσσου, έχει αποσταλεί εδώ και μέρες, αλλά παρ’ ότι ήταν σαφής ως προς το περιεχόμενό της το www.santonews.com, επεδίωξε να έχει μερικές διασαφηνίσεις σχετικά με τις προθέσεις του Ακαδημαϊκού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας – ο πρώτος Ακαδημαϊκός που προέρχεται από τη Σαντορίνη- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση του Νοσοκομείου και η αποχώρησή του από τη θέση του άμισθου ειδικού συμβούλου του Δήμου Θήρας, δημιούργησε έντονους κραδασμούς στην υπόθεση. Ο κ. Ρούσσος, έχει εργαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ, το Johns Hopkins και ήρθε στην Ελλάδα μόνο για να βοηθήσει τη γενέτειρα του. Η επιστολή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αλλά ο ίδιος μιλώντας στον Top Melody 104.9 fm, ήταν σαφής. « Φοβάμαι

"Δεν μπορώ να εκπροσωπώ πράγματα που δεν πιστεύω", είπε ο Ακαδημαϊκός Χ. Ρούσος

«Δεν μπορώ να εκπροσωπώ πράγματα που δεν πιστεύω», είπε ο Ακαδημαϊκός Χ. Ρούσος

ότι το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε ΔΕΚΟ, που ο καθένας θα διορίζει τους δικούς του», είπε χαρακτηριστικά.

  Το πρόβλημα του νοσοκομείου, είναι καθαρά οικονομικό και ο Καθηγητής, ήταν ξεκάθαρος. « Οι έλληνες πολίτες που θα προσφύγουν στις υπηρεσίες του, θα τις έχουν δωρεάν» είπε, « Αυτό θα το φροντίσουν οι νομικοί». Η δυσπιστία του όμως για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και η δεδομένη κατάσταση της χώρας, τν οδήγησαν να ενστερνιστεί την άποψη πως μόνο ένας ιδιώτης θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα, αρκεί να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, ήταν αυτός που πρότεινε «όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας να γίνουν Ανώνυμη Εταιρεία του κράτους», ώστε οι έλληνες να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και οι ξένοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν γι αυτές, σημειώνοντας πως γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Το θέμα πάντως είναι πως η αποχώρηση του Ακαδημαϊκού, δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην εκπροσώπηση της Σαντορίνης και η συνέντευξη του υπήρξε κύριο θέμα συζήτηση στη Σαντορίνη.   

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΥΣΣΟΥ

  «Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Σας ευχαριστώ, που με ξανά-ορίσατε εκπρόσωπο του Δήμου για τα θέματα του Νοσοκομείου.

Επιμένω να μη δέχομαι αυτήν την τιμή, για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα Αρχής.  Όλοι σας, από το σεβαστό Ιερατείο, τη συμπολίτευση, την αντιπολίτευση και την ομάδα στήριξης-αγώνα, υποστηρίζετε αυτό το λεγόμενο «Δημόσιο Νοσοκομείο».  Εγώ δεν πιστεύω, με τις υπάρχουσες συγκυρίες και ιστορικά δεδομένα, ότι αυτή είναι η ορθή λύση για να πραγματοποιηθεί το όραμα που είχα-είχαμε, όσοι σχεδιάσαμε αρχιτεκτονικά και λειτουργικά το Νοσοκομείο.  Επαναλαμβάνω, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, όχι Κέντρο Υγείας, όχι διαγνωστικό πολυ-ιατρείο.

"Ένα τέτοιο "διαμάντι", κατά τα "ειωθότα" στο τόπο μας, τα μεν κόμματα θα το θεωρούσαν λάφυρό τους, οι δε συνδικαλιστές τιμάριο τους", υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος..

«Ένα τέτοιο «διαμάντι», κατά τα «ειωθότα» στο τόπο μας, τα μεν κόμματα θα το θεωρούσαν λάφυρό τους, οι δε συνδικαλιστές τιμάριο τους», υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος.

Συνεπώς, δεν μπορώ να εκπροσωπώ πράγματα που δεν πιστεύω.  Βεβαίως, μπορώ να συζητώ μαζί σας και εσείς μαζί μου, εάν μου κάνετε την τιμή να παρευρίσκεστε στις συναντήσεις μας. Βεβαίως εάν συζητάμε για νοσοκομείο, διότι δεν με χρειάζεστε, εάν πρόκειται για ένα κέντρο υγείας.

Επιτρέψτε μου να σας διατυπώσω τις παρακάτω σκέψεις:

 1.Το κτίριο σχεδιάστηκε για Νοσοκομείο (ούτε καν αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας).  Σε έναν μεγάλο βαθμό, φέρω την ευθύνη των αρχιτεκτονικών/λειτουργικών σχεδίων.

 2.Το λειτουργικό κόστος ενός τέτοιου νοσοκομείου, σύμφωνα με την εκτίμηση 5 (πέντε) ειδικών (μεταξύ των οποίων ήταν και ο αείμνηστος Α. Κονταράτος), ανέρχεται ετησίως σε ποσό € 6.000.000 για λειτουργία του 50% της δυναμικότητος του και άνω των € 10.000.000 (δέκα εκατομμυρίων ευρώ) σε πλήρη λειτουργία.

 3.Τότε οι σκέψεις για την αντιμετώπιση του κόστους ήταν:  Είτε να το αναλάβει το κράτος (Δημόσιο), είτε να μετατραπεί σε Νοσοκομείο παροχής υπηρεσιών υγείας με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, για να εκμεταλλευτεί τον τουρισμό.

 4.Η ιδέα του τουρισμού έγειρε την πλάστιγγα για ένα Νοσοκομείο τέτοιου μεγέθους, που θα μπορεί να προσφέρει υψηλοτάτου βαθμού υπηρεσίες υγείας, για να γίνει μαγνήτης των ξένων.

 5.Η ιδέα του αμιγώς δημοσίου, έχει απορριφθεί εξ αρχής, διότι θα ήταν μία χρεοκοπημένη προσπάθεια, όπου για ένα τέτοιο «διαμάντι», κατά τα «ειωθότα» στο τόπο μας, τα μεν κόμματα θα το θεωρούσαν λάφυρό τους, οι δε συνδικαλιστές τιμάριο τους.

 6.Από συγκυρίες και σκέψεις δημιουργήθηκε η ΑΕ,  ένα ευέλικτο σχήμα.  Όμως και αυτό, είναι ΔΕΚΟ. Τότε δεν είχαμε ή δεν σκεφτήκαμε άλλη λύση. Έτσι άρχισε η δρομολόγηση γιααυτήν τη λύση. Βεβαίως, ήταν γνωστές οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί μου, ότι το εγχείρημα του νοσοκομείου και όχι ενός κέντρου υγείας δεν μπορεί να έλθει εις πέρας με επιχειρηματία το κράτος.

 7.Από το «λεφτά υπάρχουν», φθάσαμε στον ορυμαγδό εξαθλίωσηςτης οικονομίας της χώρας μας.  Το Υπουργείο, με την πλάτη στον τοίχο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ζητά βοήθεια !

8.   Η πρόταση του Υπουργείου είναι:

Ανάθεση του εγχειρήματος με τη νομοθεσία του ΣΔΙΤ σε ιδιώτη (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (μέθοδος εφαρμοζόμενη ευρέως σε κατασκευαστικά έργα). Ένας  ιδιώτης με εμπειρία και γνώση, ο οποίος θα οργανώσει και θα λειτουργήσει (ανεξάρτητα από το ήδη υπάρχον κέντρο υγείας) βαθμιαία όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας του.

Ο Θηραίος θα λαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα, όπως και σε κάθε δημόσιο Νοσοκομείο.

Ειδικοί δε νομικοί, τόσον του κράτους όσον και των Θηραίων, θα συνθέσουν το Νομικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων και ο διαπρεπής  καθηγητής κος  Γεωργιάδης.

    9.   Αυτή είναι και η δική μου θέση στη συγκεκριμένη συγκυρία. Για ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται κάποιος που να ξέρει να εισπράττει για να επενδύει. Θεωρώ ότι κράτος, δήμος,  σύλλογοι, εκκλησιά κλπ. είναι ανεπαρκείς για ένα τέτοιο έργο που απαιτεί άριστες υπηρεσίες υγείας εξ ορισμού πολυέξοδες. Έχω δε κάθε λόγο να ισχυρίζομαι, ότι έχω τη γνώση και εμπειρικά να έχω αυτές τις αμφιβολίες.

"Ενημερώνουμε τον υπουργό ότι σε αυτόν τον αγώνα και πανό θα σηκώσουμε και κινητοποιήσεις θα οργανώσουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την υγεία του θηραϊκού λαού." Λέει το ΚΚΕ

Σας βεβαιώνω, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι όταν ληφθεί κάποια  απόφαση, και ελπίζω σύντομα, να τελειώσουν οι διχαστικές φιλολογίες, θα προσφέρω από το μετερίζι μου, ότι μπορώ, για την υλοποίηση του οποιουδήποτε στόχου αποφασιστεί».

Συνεπώς, το να εκπροσωπώ άλλες απόψεις από αυτές που πιστεύω εφικτές, είναι όχι μόνο αλυσιτελές, ως επίσης φθοροποιό και ανήθικο.

  10.   Πιστεύω, είναι μεγάλη και καίρια η ευθύνη σας. Οφείλετε, νομίζω με βάση την γνώση και εμπειρία σας στα θέματα υπηρεσιών       Υγείας, να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του κάθε ενός. Έτσι θα γίνει κατανοητό, εάν έχετε το ψυχικό σθένος, τη συλλογική σοφία και     το ηθικό δικαίωμα να δεχθείτε ή να αρνηθείτε την πρόταση του          Υπουργείου.

  11.   Σας βεβαιώνω, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι όταν ληφθεί κάποια  απόφαση, και ελπίζω σύντομα, να τελειώσουν οι διχαστικές φιλολογίες, θα προσφέρω από το μετερίζι μου, ότι μπορώ, για την υλοποίηση του οποιουδήποτε στόχου αποφασιστεί».