ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ

ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ

Η πλατεία Σαρπάκη στην αρχική της μορφή.

Η πλατεία Σαρπάκη στην αρχική της μορφή.

  Χαώδης ήταν για μια ακόμα φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του γενικευμένου πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συλλόγου Μηχανικών και του Δήμου, με αφορμή τη μελέτη για την Πλατεία Σαρπάκη. Στο θέμα αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο Δήμαρχος, αλλά ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, ζήτησε – με πολύ οξύ τρόπο- να τεθεί και να συζητηθεί ως εκτός ημερησίας διάταξης. Τελικά μετά από αρκετές λεκτικές αψιμαχίες, έγιναν εκτενείς αναφορές, αλλά χωρίς την παρουσία των μηχανικών, καθώς ο Σύλλογος, έστειλε επιστολή, στην οποία ανέφερε πως επιθυμούσε την κλήση στη συνεδρίαση από τη Δημοτική Αρχή και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ»

"Καμία δεν μας επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη νόμιμη», είπε ο Δήμαρχος

«Καμία μελέτη δεν μας επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη νόμιμη», είπε ο Δήμαρχος

  Ο κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των διαδικασιών, ενώ αμφισβήτησε , ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν εκπροσωπούν το σύνολο των μηχανικών του νησιού. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ακολουθήθηκαν νομότυπες διαδικασίες τις οποίες ακολουθούν πολλοί Δήμοι ανά την επικράτεια, προκειμένου να παρακαμφθεί ο «Μελετοκτόνος» – όπως τον χαρακτήρισε- Νόμος 3316/2005. «Από το 2008, έχουν ανατεθεί πολλές μελέτες με τον ίδιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πως λοιπόν επικεντρώθηκαν κάποιοι στον τρόπο ανάθεσης των μελετών, βάζοντας στο μικροσκόπιο μια μελέτη ευτελούς αξίας που ανατέθηκε κάτω από τις προεκτιμώμενες τιμές;».

  Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, όλες οι μελέτες που ανατέθηκαν με τον τρόπο αυτό  όχι μόνο είναι νόμιμες-«άλλωστε καμία δεν μας επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη νόμιμη» είπε χαρακτηριστικά- αλλά προέκυψε σοβαρό οικονομικό όφελος για το Δήμο, που ο ίδιος εκτίμησε στα 100.000 ευρώ. Είπε ακόμα πως κερδήθηκε σημαντικός χρόνος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μελέτη του Γουλά Εμπορείου που καρκινοβατεί ενάμισι χρόνο, λόγω της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

Α.ΣΙΓΑΛΑΣ: «ΑΔΙΑΦΆΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΉΓΗΣΗ ΝΟΜΩΝ»

 

«Καταγγέλλω το Δήμαρχο ότι παρέσυρε την Οικονομική Επιτροπή να πάρει παράνομη απόφαση", είπε ο κ. Σιγάλας.

«Καταγγέλλω το Δήμαρχο ότι παρέσυρε την Οικονομική Επιτροπή να πάρει παράνομη απόφαση», είπε ο κ. Σιγάλας.

  Οξεία ήταν η απάντηση του κ. Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος επέμεινε να συζητηθεί το θέμα, καταγγέλλοντας το Δήμαρχο για «Αδιαφάνεια και καταστρατήγηση των νόμων». «Καταγγέλλω», είπε, «το Δήμαρχο ότι παρέσυρε την Οικονομική Επιτροπή να πάρει παράνομη απόφαση κι αυτό λειτούργησε εις βάρος του Δήμου». Υποστήριξε ακόμα ότι η επίκληση από τον κ. Ζώρζο, της ανάγκης για γρήγορη περαίωση των μελετών, έχει επιλεκτικό χαρακτήρα. «Έρχεστε εσείς και μιλάτε για γρήγορες διαδικασίες. Σας ερωτώ, στην Πλατεία Σαρπάκη που την έχετε για τρία χρόνια εκεί, σας ήρθε επιφοίτηση να κάνετε γρήγορες διαδικασίες;. Δεν σας έφτασαν τρία χρόνια που είστε Δήμαρχος να κάνετε νόμιμες διαδικασίες που δεν είναι τόσο χρονοβόρες όσο του Γουλά; Εγώ λοιπόν θα έλεγα: αφού είστε μάγκας και παλικάρι, να πάτε στο λιμάνι του Αθηνιού,  να πάτε στο λιμάνι του Αμμουδιού και να κάνετε γρήγορες διαδικασίες κι εγώ θα ήμουν δίπλα σας», δήλωσε.

  Η συζήτηση περιείχε κι άλλα στιγμιότυπα έντασης και φραστικών αντιπαραθέσεων, με το Δήμαρχο να καταγγέλλει την ύπαρξη μηχανισμού «σπίλωσης της Δημοτικής Αρχής» έχοντας ως στόχο  τη φθορά της. «Ο κ. Σιγάλας, κατά πάγια τακτική του και ενώ ξέρει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις», είπε, «εκτός αν θέλει κανείς να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη των μελετών και των έργων».

  «Απαιτώ να επανελέγξουμε όλες τις μελέτες από το 2008 και να αποδοθούν ευθύνες», είπε από την πλευρά του ο κ. Σιγάλας, κάνοντας λόγο για «ρουσφέτι» εν’ ‘όψει των εκλογών. «Η κοινωνία της Σαντορίνης, γνωρίζει την ποιότητα του καθενός μας» ήταν η απάντηση του Δημάρχου, ο οποίος διάβασε και την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την ανάγκη απευθείας ανάθεση του έργου.