ΟΤΑΝ Η ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΗΣΗ

 

 

 

 

   YIMNBLUEΤο 2009 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, πειραματίζονταν πάνω σε νέα εξελιγμένα υλικά, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής. Αντ’ αυτού τους προέκυψε ένα χημικό κοκτέιλ, σε μια ολοκαίνουργια μπλε απόχρωση. Δεν ήταν μόνο η χρωματική “αποκάλυψη” που εντυπωσίασε τους επιστήμονες. Το νέο υλικό, ήταν εύκολο στην κατασκευή, φτηνό, οικολογικό και είχε την ιδιότητα να απορροφά το υπέρυθρο φως και αντανακλά τη θερμότητα. Το ονόμασαν “YInMn Blue” από τα στοιχεία που το συνθέτου (Ύττριο, Ίνδιο και Μαγνήσιο).

  Πρόσφατα ωστόσο και ύστερα απο πολλές δοκιμές ανακάλυψαν πως η εκτεταμένη χρήση του, μπορούσε να κατεβάσει πολύ τις ενεργειακές απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων.

Τίποτα καινούριο, όμως. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βαφή των οροφών με λαμπερό μπλε, είναι παράδοση αιώνων για τη Σαντορίνη. “Οι μπλε στέγες έχουν εδώ και καιρό το σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών, αλλά μια σημαντική μείωση στους λογαριασμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε θερμότερα κλίματα, θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για να ξεφυτρώσουν παντού μπλε στέγες βαμένες με “YInMn Blue”, γράφει το περιοδικό Property και προσθέτει: “Με τις μονωτικές ιδιότητες του και τη ζωντανή απόχρωση, δεν νομίζω ότι θα πάρει πάρα πολύ καιρό. Προς το παρόν, κάθομαι και περιμένω τη στιγμή που θα πω “σας τα έλεγα”, όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε μπλε στέγες παντού”.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

  WHITEΔεν είναι μόνο το μπλε της Σαντορίνης, αλλά και το λευκό που θεωρείται από τους επιστήμονες, ότι θα έλυναν σε σημαντικό βαθμό, πολλά οικολογικά και ενεργειακά προβλήματα στον πλανήτη. Το παράδειγμα της Σαντορίνης, επικαλείται ο καθηγητής του Berkeley και πρώην Υπουργός Εενέργειας της Καλιφόρνια, Arthur H. Rosenfeld, στη μελέτη του με τον τίτλο: White Roofs to Cool your Buildings, and Cities and(this is new) Cool our Planet- Λευκές στέγες για να κρατήσετε δροσερά τα σπίτια σας και (αυτό είναι νέο) για να κρατήσουμε δροσερό τον πλανήτη”.

 

 Υποστηρίζει μάλιστα πως αν ο πλανήτης, ακολουθούσε το παράδειγμα της Σαντορίνης, θα ήταν σαν να “αποσύρονταν 300 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους, για τα επόμενα χρόνια”, σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2.

 

ΜΕΛΕΤΗ Arthur H. Rosenfeld

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *