ΟΣΚΑΡ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ

Σε κορυφαίο φετίχ της Σαντο΄ρινης, αναδεικνύονται τα φωσφορίζοντα πορτοκαλί παλουκάκια.

Σε κορυφαίο φετίχ της Σαντορίνης, αναδεικνύονται τα φωσφορίζοντα πορτοκαλί παλουκάκια.

ΟΣΚΑΡ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ

    Το Καμάρι, ήταν το πρώτο χωριό της Σαντορίνης, που δημιουργώντας και περιφρουρώντας τον παραλιακό πεζόδρομο, έδωσε το πρότυπο για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένα παραθαλάσσιο θέρετρο.  Αυτό βέβαια που ποτέ δεν μπόρεσε να λύσει είναι η κατεύθυνση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, κάτι που προκαλεί συνεχώς «αναφλέξεις» στην περιοχή. Ιδιαίτερα προβληματικός ήταν επίσης ο εσωπαραλιακός ο οποίος φορτιζόταν επικίνδυνα, όταν τύχαινε να συναντηθούν δύο λεωφορεία, ή ακόμα κι ένα λεωφορείο με ένα Ι.Χ.

  Φέτος έγινε προσπάθεια, ώστε αυτό το προβληματικό τμήμα να αποφορτιστεί με τη μονοδρόμηση του μεγαλύτερου τμήματος σε ροή από το νότιο προς το βόρειο τμήμα. Εκεί έγινε το πρώτο βασικό λάθος, διότι όποιος οδηγός δεν ξέρει τις συνθήκες και ακολουθεί τον κάθετο κεντρικό άξονα από τη Μυρτιδιώτισσα προς την Παραλία θέλοντας να κατευθυνθεί προς την περιοχή της Καμάρας, μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή. Στο ύψος του μεγάλου πάρκινγκ, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, οδός παροχέτευσης της κυκλοφορίας δεν υπάρχει και οι μόνες του επιλογές είναι: ή να κάνει επιτόπια αναστροφή ή να πάει στο πάρκινγκ, να στρίψει, να επιστρέψει στον κεντρικό άξονα και να πάει στο άλλο τμήμα του χωριού (αν στο μεταξύ δεν έχει απαυδήσει και κατευθυνθεί προς άλλο χωριό). Παλιότερα, αν ήταν τυχερός, και αντιλαμβανόταν την απαγόρευση εγκαίρως, έστριβε αριστερά, έμπαινε στον μικρότερο βόρειο χώρο στάθμευσης και απλώς έφευγε από εκεί.

  Η χρόνια έριδα για την πορεία του λεωφορείου όμως οδήγησε σε μια απόφαση τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Αυτός ο χώρος στάθμευσης περιορίστηκε στο μισό προκειμένου να γίνονται εκεί οι ελιγμοί αναχώρησης του λεωφορείου. Έτσι και πολύτιμες θέσεις στάθμευσης χάθηκαν και ο κεντρικός κάθετος άξονας φορτίστηκε εξωφρενικά και το χωριό διχοτομήθηκε κυριολεκτικά.

ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΝΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Πολιτισμική πρωτοτυπία, η συνύπαρξη απο-επιβιβαζομένων επισκεπτών  και σκουπιδιών.

Πολιτισμική πρωτοτυπία, η συνύπαρξη απο-επιβιβαζομένων επισκεπτών και σκουπιδιών.

  Αλλά αν όλα αυτά μπορούν με τη μέγιστη επιείκεια να θεωρηθούν «αναγκαία κακά», ήρθε μια νέα πρωτοβουλία, που δίνει τη χαριστική βολή στην όποια συγκαταβατικότητα. Την Κυριακή 25 Αυγούστου, κάποια φρούτα φύτρωσαν αιφνιδιαστικά στην άσφαλτο. Ονομάζονται κολωνάκια, έχουν φωσφορίζον πορτοκαλί χρώμα και συνοδευόμενα από δύο μικρές ταμπέλες, οριοθετούν μια νέα στάση λεωφορείου.  Όλα αυτά τη στιγμή που καταστράφηκε ένα πολύτιμο πάρκινγκ για τα λεωφορεία. Ποιος ο λόγος λοιπόν, πενήντα μέτρα από το κατεστραμμένο παρκινγκ να δημιουργηθεί μια νέα στάση;. Γι αυτό θυσιάστηκαν τόσες θέσεις στάθμευσης και μια αναγκαία διέξοδος από το χωριό;. Μα για να σταθμεύουν τα λεωφορεία, να αποβιβάζουν τους επιβάτες και επιβιβάζοντας τους καινούριους να αναχωρούν για το ταξίδι της επιστροφής, δεν έχασε το Καμάρι αυτό το χώρο;.

  Τι εξυπηρετεί μια ακόμα στάση και μάλιστα σε απόσταση λίγων βημάτων από το τέρμα του λεωφορείου;. Ποιος κατέβασε αυτή τη φαεινή ιδέα;. Αναλογίστηκε κανείς την κόλαση που θα βιώνουν οι οδηγοί, όταν στο μοναδικό οδικό άξονα της περιοχής, θα αντιμετωπίζουν το λεωφορείο που θα αποβιβάζει, τα οχήματα που θα έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση και τα μονίμως σταθμευμένα οχήματα;. Όμως δεν είναι μόνο αυτό: η νέα στάση βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοστών από τους δημοτικούς κάδους απορριμμάτων που εξυπηρετούν μια ολόκληρη περιοχή.  Κάτι που σημαίνει πως μια συνάντηση λεωφορείου με απορριμματοφόρο θα προσφέρει αξιομνημόνευτες οσφρητικές και πολιτισμικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

  Αλλά έχει και συνέχεια: η στάση βρίσκεται μπροστά στο εμπορικό κέντρο που οι διορατικοί ιδιοκτήτες του, κατασκεύασαν με έξοδά τους μια πλατεία και ευτυχώς που υπάρχει κι αυτή. Ανάμεσα στα καταστήματα της πλατείας είναι και ο μοναδικός 12μηνης λειτουργίας κινηματογράφος του νησιού. Είναι λοιπόν προφανές, ότι οι γονείς θα κάνουν μια σύντομη στάση, προκειμένου να αποβιβάσουν τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν τις παιδικές ταινίες που έχει συνεχώς στο πρόγραμμά του ο κινηματογράφος. Πιο κάτω είναι ένα βιβλιοπωλείο- κέντρο τύπου, όπου πάλι κάποιοι κάνουν σύντομη στάση για να πάρουν εφημερίδα. Ασφαλώς  και τα δύο δεν πρέπει να γίνονται, ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, οπότε αφού δεν μπορεί να αστυνομευθεί πλήρως η περιοχή, τουλάχιστον ας αφεθεί να λειτουργήσει.  

  Άρα η κυκλοφοριακή εξίσωση, διαμορφώνεται ως εξής: Αδυναμία εξόδου λόγω μονοδρόμησης του εσωπαραλιακού + ουσιαστική κατάργηση του ενός πάρκινγκ + σταθμευμένα οχήματα + στάση λεωφορείου Χ θερινή αύξηση οχημάτων / άγνοια από τους επισκέπτες των συγκεκριμένων συνθηκών Χ ύπαρξη κάδων απορριμμάτων= ΜΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ.