ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΗΡΑΪΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

 

” Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνουγια τα παιδιά του Δημοτικού. Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία  με τους γεωπόνους,   οινολόγους   και   οινοποιούς   του   νησιού   πραγματοποίησαν   μέσα   στον   μήνα Φεβρουάριο, σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – και συγκεκριμένα για τα παιδιά της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού – με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συντονισμένα στο νησί και συντονίστρια του όλου εγχειρήματος   ήταν η κ.  Ιωάννα Βαμβακούρη, οινολόγος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού.

 

Το κάθε σεμινάριο,  διάρκειας 3 ωρών,   περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι  500  περίπου μαθητές – υπό την καθοδήγηση των οινοποιών και γεωλόγων – ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου. Η κάθε επίσκεψη περιελάμβανε: α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά έμαθαν πως σχηματίζεται η  κουλούρα και  πως κλαδεύεται το αμπέλι. Επιπλέον, τα παιδιά φύτεψαν και το αμπέλι του σχολείου τους, για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνονται τους επόμενους μήνες μέσω φωτογραφιών. β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίασε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση καιεμφιάλωση   του   οίνου.

 

Τα   παιδιά   έμαθαν   για   τις   ποικιλίες   αμπέλου   (αυτόχθονες   ή   μη),   τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν σε τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *