OI ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ, ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ

  8012814-3x2-700x467Το ότι το Ασύρτικο, αποτελεί την εμβληματική ποικιλία σταφυλιού της Σαντορίνης, είναι γνωστό. Ακόμα και η ηγερία της Οινογνωσίας Jancis Robinson, δεν διστάζει να τη χαρακτηρίσει ως κορυφαία προτίμησή της, στο ογκώδες βιβλίο της, όπου αναλύει 1.500 ποικιλίες σταφυλιών και αποτελεί τη “Βίβλο” κάθε οινόφιλου, ειδικευμένου οινοποιού ή οινολόγου του πλανήτη.

Η ιστορία του Ασύρτικου, μπορεί όμως να είναι συνδεδεμένη με τη Σαντορίνη (και άλλες περιοχές της χώρας, επιχείρησαν, χωρίς όμως -ποιοτική- επιτυχία την καλλιέργειά του), αλλά το μάθημα αξιοποίησης αυτού του δυνατού “Brand Name”, έρχεται από την Αυστραλία.

Η ιστορία, ξεκινά λίγα χρόνια πριν όταν ο οινοποιός Τζιμ Μπάρρυ, εντυπωσιασμένος από την ποιότητα του συγκεκριμένου σταφυλιού, ζήτησε από το “Κτήμα Αργυρός” μερικά μοσχεύματα για να τα μεταφυτεύσει στην πατρίδα του. Ακολούθησε δηλαδή την ίδια λογική που ακολούθησαν το 1950, όταν ο Γεωπόνος Τολάκης και οι συνεργάτες του θέλησαν να πρασινίσουν τη Σαντορίνη, κρίνοντας πως το χαρακτηριστικό εμβληματικό φυτό του ξηροθερμικού κλίματος της Ασυτραλία, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στην επίσης άνυδρη Σαντορίνη. Έτσι, το νησί γέμισε δενδροστοιχίες ευκαλύπτων που η υδρο-βουλιμία τους, δημιουργεί σήμερα προβλήματα λόγω του απίστευτα επεκτατικού ριζικού συστήματος.

Ο Μπάρυ, φύτεψε σε ένα μέρος του αμπελώνα του Ασύρτικο. Ήταν το 2008, όταν πήρε τα πρώτα κλήματα. Το 2012 έβγαλε σοδιά. Το 2016, οινοποίησε 9.000 λίτρα για εμπορική χρήση.

Και όμως, αυτός ο δαιμόνιος Αυστραλός, δεν περίμενε να θησαυρίσει από αυτή τη μικρή ποσότητα. Αντιθέτως, την έκανε πρώτης τάξης ατραξιόν. Τοποθέτησε και ειδική ανάγλυφη στήλη από γρανίτη στα κτήματά του. Επικοινώνησε την πρωτοτυπία του σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης της χώρας του. Αποτέλεσμα;. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να δουν τους αμπελώνες με το “Ασύρτικο Σαντορίνης”. “Ούτε καν να προφέρω το όνομά του, όταν το πρωτοέφερα”, δήλωσε στον Αυστραλιανό τύπο.

Τώρα;. Έδωσε νέα ώθηση στους αμπελώνες του. Όλοι σπεύδουν να δουν αυτό το “εξωτικό” είδος σταφυλιού. Μήπως είναι, ένα χρήσιμο μάθημα;.

ΥΓ. Για τους αγγλομαθείς ο σύνδεσμος, έχει και ηχητικά τις δηλώσεις του Μπάρυ.

8012814-3x2-700x467

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *