Ο ΚΛΗΔΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΙΑ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

 

KLHDONASMESARIA  «Η αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου του Κλήδονα πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά στη Μεσαριά. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος», ο οποίος ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσει προσπαθεί να συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσής μας.
Στην γραφική πλατεία του χωριού στήθηκε το σκηνικό της αναβίωσης του Κλήδονα το Σάββατο 21 Ιουνίου. Ένα υπέροχο σκηνικό με το παραδοσιακό πηγάδι στη μέση, τα χαμηλά σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα και τις ολάνθιστες αυλές, τα παραδοσιακά μαγαζάκια, το παλιό σχολείο αλλά και την άφιξη των τουριστών στο χωριό στολισμένο με υπέροχα νοσταλγικά τραγούδια που θύμισε στους μεγαλύτερους συγχωριανούς εικόνες μιας άλλης εποχής και διασκέδασε τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους πάρα πολλούς επισκέπτες.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Νίκος Καμπουράκης είπε μεταξύ άλλων « Η σημερινή αναπαράσταση δεν γίνεται μόνο για να ξαναθυμηθούμε εμείς οι παλιοί όμορφες στιγμές, αλλά για να γνωρίσουν οι νεώτεροι τις παραδόσεις μας που σιγά αλλά σταθερά σβήνουν και χάνονται.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο τελετουργικό του εθίμου και έκλεισε την ομιλία του με την μαντινάδα « Λαός που την παράδοση ξεχνά και δεν θυμάται στο λήθαργο της λησμονιάς παντοτινά κοιμάται».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εφημέριος του χωριού πατέρας Ευάγγελος Φουστέρης, ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογο για τις δραστηριότητές του, παροτρύνοντας τους χωριανούς να γίνουν αρωγοί στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο χωριό.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Θήρας κύριος Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος συγχαίροντας τον Σύλλογο για τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τη μεγάλη συμμετοχή των χωριανών κάθε ηλικίας στο δρώμενο.
Μετά το τέλος του δρώμενου την επιμέλεια του οποίου είχε η κυρία Πόπη Καμπουράκη προσφέρθηκε φαγητό που ετοίμασαν κυρίες του χωριού και άφθονο κρασί. Διατέθηκαν επίσης λαχνοί και κληρώθηκε μια τηλεόραση 32΄΄ προσφορά του κυρίου Σπύρου Πατηνιώτη. Τυχερός ο Δήμαρχος κύριος Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος όμως προσέφερε την τηλεόραση στο Σύλλογο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θήρας κύριος Νικόλαος Ζώρζος, ο εφημέριος του χωριού πατέρας Ευάγγελος Φουστέρης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαριάς κυρία Μαρκέλλα Συρίγου Βενιέρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ασιμής Χριστόφορος και κα Καραμολέγκου Κατερίνα και ο Πρόεδρος του Βουρβούλου κύριος Ιωάννης Σορώτος.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης που για άλλη μια φορά έδωσε μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Μεσαριάς.
Έλαβαν μέρος:
Ξαγοράρης Μανώλης
Σιγάλας Μιχάλης
Ρούσσος Γιώργος
Μαρτίδης Νίκος
Καμπουράκης Νίκος
Λυγνός Λουκάς
Φουστέρης Αντώνης
Ρούσσος Γιώργος
Σιγάλας Νίκος
Λυγνός Γιάννης
Ξαγοράρης Τάσος
Μειντάνης Γιώργος
Ξαγοράρης Κώστας
Καφούρος Αγγελος
Καμπουράκης Μπάμπης
Ξαγοράρης Μανώλης
Νομικός Νίκος
Μενδρινού Μόσχα
Καραμολέγκου Λίνα
Φύτρου Ρίτα
Λυγνού Παρασκευή
Βελώνια Μάρω
Καρρά Λίτσα
Καμπουράκη Αργυρώ
Πρέκα Τάνια
Φουστέρη Μελίνα
Φουστέρη Χριστίνα
Ξαγοράρης Ηλίας
Ξαγοράρης Παντελής
Λειβαδάρος Γρηγόρης
Ρούσσος Γιάννης
Φουστέρης Αρτέμης
Βαμβακούση Ευαγγελία
Κουφίδη Νίκη
Ζώρζου Σοφία Άννα
Χιώτη Ειρήνη
Φουστέρη Δανάη
Λιγνού Ρίτα
Ναταλία Σκαπινάκη
Ξαγοράρη Γιαννούλα
Φουστέρη Χριστίνα
Παπαπαύλου Ειρήνη
Παπαδάκη Μαρία
Λυγνός Βαγγέλης
Μαρτίδης Δημήτρης
Ξαγοράρης Μανόλης
Ξαγοράρης Παναγιώτης
Παπαδάκης Μανώλης
Παπαδάκης Νίκος
Λυγνού Όλγα
Καρτίμπελη Νεκταρία
Πελεκάνου Χριστίνα
Λυγνού Ελευθερία
Ρούσσου Μήνα
Ξαγοράρη Ειρηάννα
Ξαγοράρη Λουκία».