Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 6 ΠΙΝΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ SAF ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΡΙΓΚΑΜΙ

 

 

 Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας σας καλεί να γνωρίσετε τις πανάρχαιες τεχνικές του origami και του kirigami. Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της Ασίας και εντοπίζονται στην Ιαπωνία από τον 6ο κιόλας αιώνα!

Η αντίστοιχη ελληνική λέξη του origami είναι η χαρτοδιπλωτική (ori=διπλώνω, kami=χαρτί) και αναφέρεται στην κατασκευή ενός τρισδιάστατου σχήματος με το δίπλωμα ενός ή περισσότερων χαρτιών, χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού.

Το kirigami είναι μία παραλλαγή του origami που περιλαμβάνει την κοπή χαρτιού (kiru=κόβω, kami=χαρτί). Βασίζεται και αυτό στη φιλοσοφία του διπλώματος που όμως μετά από εγκοπές ξεδιπλώνεται και φανερώνει εντυπωσιακά συμμετρικά σχέδια

Οι μορφωμένοι Ιάπωνες συνήθιζαν να επικοινωνούν μεταξύ τους με επιστολές τις οποίες δίπλωναν περίτεχνα ή διακοσμούσαν τους φακέλους τους με εγκοπές. Η ιδέα ότι μπορούν να αποδώσουν τόσο εντυπωσιακά σχήματα με το δίπλωμα ή με τις εγκοπές ενός μόνο χαρτιού ενθουσίασε γρήγορα τον κόσμο που συνέχισε να δείχνει το ενδιαφέρον του για όλο και πιο περίπλοκα σχέδια αλλά και υλικά (ύφασμα, λεπτά φύλλα μετάλλου κ.α.)

Σύντομα οι τεχνικές αυτές αποτέλεσαν επίσημα δώρα σε ιδιαίτερες στιγμές όπως η γέννηση ή ο γάμος. Σήμερα το origami και το kirigami είναι ευρέως διαδεδομένες τεχνικές και αποτελούν πηγή δημιουργίας και διασκέδασης.

Ελάτε να γνωρίσουμε τα τρισδιάστατα και διάτρητα έργα τέχνης της Ιαπωνίας και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας!!

Σάββατο 11 Μαρτίου Κυριακή 12 Μαρτίου
 Παιδιά των τάξεων Α,Β,Γ Δημοτικού 16.00-17.30 Παιδιά των τάξεων Α,Β,Γ Δημοτικού 10.30-12.00
 Παιδιά των τάξεων Δ,Ε,Στ Δημοτικού 18.00-19.30Παιδιά των τάξεων Δ,Ε,Στ Δημοτικού 12.30-14.00

Αγαπητοί γονείς,

Σας υπενθυμίζουμε για σας ανάγκες του τελευταίου εικαστικού εργαστηρίου τον Απρίλιο θα χρειαστεί οπωσδήποτε το κάθε παιδί να έχει μαζί του μια άδεια καθαρή ΠΛΑΣΤΙΚΗ συσκευασία απορρυπαντικού ρούχων ή μαλακτικού ρούχων ή πλαστική συσκευασία απορρυπαντικού πιάτων ή άλλων καθαριστικών οικιακής χρήσης.
Υποσημείωση: Ιδανικά η συσκευασίες να έχουν και χερούλι. Όχι χάρτινες συσκευασίες!
Σας ευχαριστούμε θερμά!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο  τηλέφωνο 22860 85141  καθημερινά 10.00-16.00 εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Έως 20 παιδιά ανά τμήμα.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *