Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

enpe_2_3_2016ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

 
“Συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του προσφυγικού από την Περιφέρεια, έθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, παρόντος του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπισή τους.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αφού εξέθεσε στον κ. Μουζάλα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα νησιά των Δωδεκανήσων που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έθεσε σειρά θεμάτων τα οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ στην προσπάθεια της Περιφέρειας να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής:

– Στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας και ενίσχυσή τους σε υλικοτεχνική υποδομή
– Συντονισμό σε τοπικό επίπεδο
– Στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την διαχείριση του προσφυγικού
– Χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τους Ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζημάρκος στη συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά και ζήτησε επίσημη ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτηματικά που τίθενται σχετικά με την δραστηριότητα των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο.
Λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι άλλες εκπλήξεις και αποφάσεις ερήμην μας», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισήμανε ότι με δεδομένο ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας Περιφέρειας και Δήμων για την αντιμετώπιση τόσο του φαινομένου του ιδίου, όσο και των επιπτώσεών του στις νησιωτικές κοινωνίες, η ενημέρωση αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αίτημα σχετικά με την δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής της Περιφέρειας στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έχει τεθεί και εγγράφως στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *