ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΡΟΥΣΣΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 

 

Δέσμη ιδεών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, κατέθεσε ο κ. Ρούσσος.

Δέσμη ιδεών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, κατέθεσε ο κ. Ρούσσος.

Δέσμη ιδεών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, με την προοπτική να διατυπωθεί ως εμπεριστατωμένη ερώτηση-πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα ο εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της υγειονομικής μονάδας κ. Μιχάλης Ρούσσος. Κάνοντας μια συνοπτική παρουσίαση του ιστορικού της ανέγερσης του Νοσοκομείου, αλλά και των ειδικών συνθηκών του νησιού, ο γνωστός Θηραίος νομικός, προτρέπει τους πολίτες να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα τελικό πλαίσιο για τη σύντομη έναρξη λειτουργίας, με τρόπο υγειονομικά επαρκή, οικονομικά ορθολογικό και κοινωνικά επωφελή.  Η Santonews.com, προτίθεται να φιλοξενήσει, όλες τις απόψεις συμβάλλοντας στη σοβαρή τεκμηρίωση του καθολικού αιτήματος της Σαντορίνης.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Μ. ΡΟΥΣΣΟΥ

 

«Από  Μιχάλη Ρούσσο

Πρόχειρο σχέδιο  (κάθε πολίτης μπορεί να κάνει παρατηρήσεις)

 

ΕΡΩΤΗΜΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα

Ιστορικό

Όπως το περιγράφει η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης

Το έτος 2008, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, μετά από πρόταση της τοπικής κοινωνίας της Επαρχίας Θήρας και τα στοιχεία που του υπέβαλε (58.000  περιστατικά στο ΚΥ Θήρας, 300 αεροδιακομιδές ασθενών κάθε χρόνο κ.λπ.), αποφάσισε την ανέγερση νοσοκομείου στο νησί της Σαντορίνης.  Η Εκκλησία της Σαντορίνης (Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου), επειδή δεν υπήρχε οικόπεδο, δήλωσε την πρόθεσή της  να δωρίσει οικόπεδο τριάντα (30) στρεμμάτων στο κέντρο του νησιού και σε απόσταση 150 μέτρων από την καλντέρα, πολύ μεγάλης αξίας.

Το οικόπεδο δεν δωρίθηκε στο ΕΣΥ, αφού επιθυμία όλων των πλευρών ήταν να δοθεί σε μια Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδος Υγείας Σαντορίνης Α.Ε. , αντιγράφοντας το καταστατικό της υφιστάμενης  (μοναδικής) τότε ΑΕΜΥ Α.Ε. στην οποία ανήκε η πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και ένα ΚΥ στην Κερατέα.  Όλα όμως γινόντουσαν με τέτοια ταχύτητα, ώστε αποφασίσθηκε να δωριθεί το οικόπεδο στην υφιστάμενη (μοναδική) τότε ΑΕΜΥ ΑΕ. (για να μη χάνεται χρόνος) και μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου (με τον εξοπλισμό του), τότε με απόσχιση κλάδου να μεταβιβασθεί το Νοσοκομείο στην ιδρυθησομένη  ΑΕΜΥ Σαντορίνης Α.Ε., ώστε να καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο σχεδιασμός ήτανε τότε προφανής και σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι προφανέστερος.

Η δωρεά του οικοπέδου, η αδειοδότηση του κτηρίου, η δημοπράτησή του, η ανέγερσή του και ο εξοπλισμός του με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας έγιναν με πρωτοφανή για την Ελλάδα ταχύτητα, επειδή ακριβώς ο τότε Υπουργός εμπιστεύθηκε την τοπική κοινωνία χωρίς κομματικές διακρίσεις και προκαταλήψεις.

 

Σήμερα, πάλι σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, ζητά την ολοκλήρωση του αρχικού σχεδιασμού, δηλαδή την ίδρυση (τοπικής) Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδος Υγείας Σαντορίνης Α.Ε. (αντιγράφοντας σχεδόν το καταστατικό της ήδη υφιστάμενης)  και την με  απόσχιση κλάδου μεταβίβαση του Νοσοκομείου στην ΑΕΜΥ Σαντορίνης Α.Ε. αφού αυτό επιβάλλεται κατά μείζονα λόγΟ σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Το Υπουργείο Υγείας, παρά τις αγαθές προθέσεις του, αδυνατεί όπως δηλώνει (μέχρι να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να έχει αυτήν τη δυνατότητα) να χρηματοδοτήσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης  (όπως όλα τα νοσοκομεία)  πέραν του ποσού που καταβάλλει σήμερα για το ΚΥ Θήρας.

Ειδικότερα:

Παρότι όπως γνωρίζετε, η Σαντορίνη εισφέρει τεράστια ποσά σε φόρους,   προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, αναλαμβάνει ο Δήμος Θήρας πέραν από τους φόρους που καταβάλλουμε, να καταβάλλει επιπλέον αυτών  στην ιδρυθησόμενη  (για την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού)    ΑΕΜΥ Σαντορίνης Α.Ε. το ποσό που θα προκύπτει  από την αύξηση του εισιτηρίου στο τελεφερίκ Θήρας, καθώς και τα έσοδα από τις αεροδιακομιδές του ιδιόκτητου αεροπλάνου, των ασθενών από τις ασφαλιστικές εταιρείες (έχουν ήδη παρθεί σχετικές αποφάσεις).

Με τη σύσταση της ΑΕΜΥ Σαντορίνης ΑΕ. πέραν από τις εισφορές του δήμου από το τελεφερίκ, πολλές δωρεές και κληροδοτήματα θα  συσταθούν υπέρ αυτής (μεγάλων ποσών και ακινήτων), αφού έτσι θα εξασφαλίζεται η πρόθεσή τους όπως κατοχυρώνεται από το Συνταγματικό Νομοθέτη    (αρθρ. 109 του Συντάγματος), «να πάνε στο Νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας τους», άλλως η αβεβαιότητα για το που πηγαίνουν και άλυτα νομικά προβλήματα θα δημιουργεί και τους δωρητές θα αποθαρρύνει

Η λειτουργία του Νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ Σαντορίνης Α.Ε. θα κινητοποιήσει το Λαό της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, την Εκκλησία, το Δήμο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους απανταχού της γης Θηραίους.

 

Το ολιγομελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ Σαντορίνης ΑΕ, που θα βρίσκεται στο νησί, θα έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους, τους επαγγελματίες και θα συνάπτει συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο για τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί της Σαντορίνης και τα γύρω νησιά.                                                                  Ήδη οι λεμβούχοι Θήρας εδώ και χρόνια έχουν  διαμορφώσει σε ασθενοφόρο σκάφος που μεταφέρει δωρεάν τους ασθενείς των γύρω νησιών στη Σαντορίνη.

Μόνον με τον αρχικό σχεδιασμό και με αυτές τις προϋποθέσεις όπως έγινε με απίστευτη ταχύτητα το διαμάντι των Κυκλάδων, όπως το αποκαλούν το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, θα μπορέσει να λειτουργήσει με τη συμβολή όλων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδος Υγείας Σαντορίνης,  που θα λύσει τα προβλήματα υγείας στην επαρχία Θήρας, που θα αποτελέσει πιλότο και για την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αφού κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα εκατομμύρια των τουριστών που μας επισκέπτονται και ιδιαίτερα τη Σαντορίνη που κάθε χρόνο (όπως και φέτος) επιλέγεται πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ευρώπη.       Στους  Σαντορινιούς είναι γνωστοί οι εφοπλιστές των κρουαζιεροπλοίων και οι άνθρωποι του τουρισμού αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή και οι δύο πλευρές θέλουν τη λύση του προβλήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο επί των Οικονομικών Υπουργός κ. Στουρνάρας

Με το ιστορικό όπως το περιγράφει και το υπογράφει η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης                                                                    Υπάρχει διάταξη νόμου με την οποία ο σκοπός του Νομοθέτη απαγορεύει την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδος Υγείας Σαντορίνης Α.Ε. (ΔΕΚΟ), παρά τους  αναφερόμενους στο ιστορικό λόγους που επιβάλλουν την  ίδρυση της  για τη λειτουργία του νεόδμητου Νοσοκομείου Σαντορίνης  αφού το Υπουργείο Υγείας,  αδυνατεί  (μέχρι να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να έχει αυτήν τη δυνατότητα) να χρηματοδοτήσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης πέραν του ποσού που καταβάλλει σήμερα για το ΚΥ Θήρας και η λειτουργία του Νοσοκομείου  καθίσταται δυνατή μόνο με την οικονομική συμβολή του δήμου και της τοπικής κοινωνίας ;;;».