ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

 

 

 

ΔΕΥΑ_AFALATOSI  “Εγκρίθηκε και επίσημα πριν από λίγες μέρες η ένταξη του έργου με τίτλο : «Εγκατάσταση Αφαλάτωσης – Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Σαντορίνη καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο αφαλάτωσης που έχει δημοπρατηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, λόγω της έκτασης και δυναμικότητάς του.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένου εργοστασίου Αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 5,000 m3/ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, ενώ λαμβάνεται πρόβλεψη για επέκταση της εγκατάστασης σε 7,500 m3/day. Η μονάδα χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας στο νοτιοδυτικό άκρο του Αεροδρομίου Θήρας.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα τροφοδοτεί τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Καμαρίου, Βόθωνα, Μεσσαριάς, Έξω Γωνιάς, Μέσα Γωνιάς, Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου. Από τον οικισμό Έξω Γωνιά θα υδροδοτηθούν μελλοντικά και οι οικισμοί του Πύργου και Μεγαλοχωρίου.

Τα κύρια μέρη της μονάδας Αφαλάτωσης είναι :

  1. Τμήμα υδροληψίας θαλασσινού νερού με υποθαλάσσιο αγωγό και αντλιοστάσιο θαλάσσης.
  2. Τμήμα προεπεξεργασίας του νερού τροφοδοσίας.
  3. Τμήμα παραγωγής και μετεπεξεργασίας αφαλατωμένου νερού.
  4. Τμήμα αποθήκευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού, αποτελούμενο από αντλιοστάσιο μεταφοράς και τους καταθλιπτικούς αγωγούς ύδρευσης έως τις υφιστάμενες υποδομές των εξυπηρετούμενων οικισμών.
  5. Σύστημα χημικών καθαρισμών των μεμβρανών.
  6. Τμήμα παραγωγής (Η/Ζ) και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  7. Τμήμα αυτοματισμών – ελέγχου, για την διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και των ασύρματο τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό της μονάδας.
  8. Βοηθητικές εγκαταστάσεις και εργαστηριακός εξοπλισμός (Χημείο).
  9. Ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις εργοστασίου αφαλάτωσης, που θα περιλαμβάνουν το κτίριο διοίκησης, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής πόσιμου νερού, τις δεξαμενές θαλασσινού νερού, τις δεξαμενές πόσιμου νερού, το κτίριο υποσταθμού και τον χώρο του Η/Ζ.

Το συγκεκριμένο έργο είχε ήδη ενταχθεί από το τέλος του 2014 στα εμπροσθοβαρή έργα του ΕΣΠΑ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. να προχωρήσει μέσα στο 2015 στη δημοπράτησή του. Ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει και είναι σε διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών. Μέσα στο 2016 αναμένεται να ανατεθεί η σχετική σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου.

Το κόστος του έργου ξεπερνά τα 10,000,000€ (10,167,760€ προ ΦΠΑ) και η καταληκτική του ημερομηνία έχει οριστεί στο τέλος του 2018.

Η ολοκληρωμένη αυτή μονάδα αφαλάτωσης θα είναι σημαντικό έργο πνοής για τον τόπο μας καθώς θα αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο αφαλάτωσης που θα μπορεί να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *