ΝΕΑ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΦΠΑ

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ:ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

 

Νέος κύκλος φημολογιών και διαψεύσεων σχετικά με το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Νέος κύκλος φημολογιών και διαψεύσεων σχετικά με το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Νέος κύκλος φημολογιών και διαψεύσεων σχετικά με το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ξέσπασε με αφορμή συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στη γαλλική εφημερίδα «Liberation». Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.nooz.gr ο κ. Στουρνάρας φέρεται να δήλωσε: ««Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, έσπευσε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία, αναφέρει: «Με αφορμή δημοσιεύματα περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο. Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών».

Αλλά η κουβέντα για το μειωμένο ΦΠΑ που απλώς αντισταθμίζει ένα μικρό μέρος του αυξημένου μεταφορικού κόστους στη νησιωτική Ελλάδα, κρατάει πολύ καιρό και επανέρχεται σε κάθε ευκαιρία. Είναι γεγονός πως πολλοί οικονομικοί ινστρούχτορες δεν καλοβλέπουν αυτή την θετική διάκριση και μόνο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις αναδιπλώνονται, για να επανέλθουν αργότερα θεωρώντας τους νησιώτες που ζουν χωρίς γιατρούς και πλοία και με αυξημένο κόστος διαβίωσης, προκλητικά προνομιούχους.