“ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ”

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  syrmalenios_nosokomeio“ Καλώ την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους να ψηφίσει αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των μόνιμων κατοίκων των νησιών

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής

Τη διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακολουθούμε σήμερα, που ουσιαστικά είναι η τρίτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου μετά τις δύο συνεδριάσεις στις Επιτροπές, μια συζήτηση που εγώ θα τη χαρακτηρίσω ως συνέχεια των συζητήσεων παλαιάς κοπής που γίνονταν σε αυτό το Κοινοβούλιο, καθώς επίσης και σε πολύ μεγάλο βαθμό συζήτηση εξακολούθησης του παραλόγου.

Και το λέω αυτό, διότι πολλοί συνάδελφοι κυρίως από την Αξιωματική αλλά και τη λοιπή αντιπολίτευση, μιλάνε σήμερα εδώ και καταλογίζουν ευθύνες στη δική μας Κυβέρνηση σαν να μην έχουν περάσει έξι, εφτά χρόνια επιτροπείας, σαν να μην έχουμε φτάσει σε κατάσταση χρεοκοπίας τη χώρα που την παραλάβαμε στον πάτο του βαρελιού και διαχειριζόμαστε κυριολεκτικά τη λάσπη αυτού του πάτου και σαν να μην έχουν ψηφίσει πέρυσι, εκείνη τη νύχτα στις 14 Αυγούστου, αυτά τα μέτρα τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα.

Προσπαθούν, δηλαδή, να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να εμφανιστούν σήμερα από ευνοϊκή θέση, βεβαίως, ότι καταψηφίζουν τα δημοσιονομικά μέτρα. Και ποια είναι αυτά; Είναι το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύρια, τα οποία συμπληρώνουν τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων και στα οποία έχουμε συμφωνήσει και συνομολογήσει.

Επομένως, γιατί όλη αυτή η ιστορία; Για να φανούμε αρεστοί στους ψηφοφόρους μας και να καταλογίσουμε ευθύνες προς τους άλλους;

Αυτό ισχύει για όλες τις διατάξεις. Και για τη διάταξη για τα νησιά που εμένα με καίει, προφανώς ισχύει. Πέρυσι όλοι οι συνάδελφοι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ψηφίσαμε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο. Και αυτή με τρεις κατηγορίες νησιών, όπως ανέφερε προηγουμένως και ο συνάδελφος κ. Γάκης. Σήμερα έρχονται και μας κατακεραυνώνουν ότι δήθεν εμείς ξεπουλάμε τα νησιά, ενώ αυτοί τα υπερασπίζονται.

Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι πράγματι είναι λάθος αυτό το άρθρο. Καλώ την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε ψηφίσει αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία ξέρω ότι είναι υπό επεξεργασία. Έχουμε συμβάλει και εμείς σε αυτήν την επεξεργασία. Και θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε μέχρι τέλος του χρόνου πραγματικά να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα σε όφελος των μόνιμων κατοίκων.

Θέλω να αναφέρω δύο μικρά ζητήματα για τη νησιωτικότητα.

Πρώτον, υπάρχει στις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας -και είναι θετικό αυτό- ότι ενώ μέχρι τώρα το 0,2% των εσόδων των Δημοτικών Λιμενικών Νησιωτικών Ταμείων πήγαιναν απευθείας στη ΡΑΛ, τώρα με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ποια δημοτικά λιμενικά νησιωτικά ταμεία θα συμμετέχουν σε αυτούς τους πόρους που θα πηγαίνουν στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Δηλαδή, θα εξαιρεθούν πολλά νησιά, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο με αυτούς τους πόρους.

Και δεύτερον, έντεκα Βουλευτές έχουμε καταθέσει μία τροπολογία για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών με πληθυσμό λιγότερο των τριακοσίων ατόμων. Θα παρακαλέσω την πολιτική ηγεσία να την κάνει αποδεκτή και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε.

Έρχομαι τώρα να πω δύο πραγματάκια για τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων -με τη νέα της μορφή που θεσμοθετείται- αλλά και η Δημόσια Αρχή Λιμένων, μαζί με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, ρυθμίζουν και εποπτεύουν τη συνολική λιμενική πολιτική της χώρας. Θεωρώ ότι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων επανατοποθετείται σε σωστές βάσεις. Είχε θεσμοθετηθεί το 2013. Παρέμεινε υποστελεχωμένη και αδύναμη. Ουσιαστικά δεν άσκησε τον ρόλο της. Σήμερα, όμως, μπορεί να τον ασκήσει στα πλαίσια της ρύθμισης του ανταγωνισμού.

Θεωρώ κατάκτηση τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, η οποία αντανακλά την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική. Είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλει να υπάρχουν σε όλα τα λιμάνια τα port authorities. Και αυτή η Δημόσια Αρχή Λιμένων εναρμονίζει την λιμενική πολιτική με το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα. Η Δημόσια Αρχή Λιμένων, ως ανεξάρτητη υπηρεσία στα πλαίσια του Υπουργείου, ενσαρκώνει αυτό που γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Εποπτεύει, ελέγχει και εφαρμόζει τις συμβάσεις παραχώρησης των ιδιωτικοποιημένων λιμένων, υπερασπίζοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του δημοσίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τα τελευταία σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Ελπίζω ότι από την Τρίτη το βράδυ θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα μας, για τον ελληνικό λαό. Και σε αυτήν τη νέα εποχή η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής, όπως γίνεται πρωταγωνιστής και σε πολλές άλλες χώρες, τουλάχιστον του ευρωπαϊκού Νότου.

Σας καλούμε, λοιπόν, να μην μείνετε ουραγοί. Σας καλούμε, λοιπόν, όλοι μαζί, για το καλό της χώρας, για το καλό του ελληνικού λαού από την Τετάρτη το πρωί να είμαστε πρωταγωνιστές για μια νέα πορεία της χώρας που θα φέρει ανακούφιση και σε αυτά τα βαριά μέτρα που μέχρι σήμερα, επί επτά, οκτώ χρόνια κυρίως, έχουν ψηφιστεί σε βάρος του ελληνικού λαού».

 

BINTEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *