ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΚΑΜΑΡΙΟΥ;

ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ;

 

 

Γι αυτό θέλουμε τους "Στάβουλς";.

Γι αυτό θέλουμε τους «Στάβλους»;.

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι πάντες στο νησί ξεσηκώθηκαν, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) που περιελάμβανε στα προς πώληση ακίνητα τους στάβλους Καμαρίου. Η ανέγερσή τους όπως είναι γνωστό έγινε μετά το σεισμό του 1956 και τη μετεγκατάσταση της Μέσα Γωνιάς στο σημερινό Καμάρι. Σήμερα, βρίσκονται στο κέντρο ενός από τα τουριστικότερα χωριά της Σαντορίνης, και «στο τραπέζι» έχουν πέσει πολλές ιδέες για την αξιοποίησή τους.

Οι επεισκέπτες μετά την εκδρομή τους, κάνουν και μια στάση στους λόφους σκουπιδιών.

Οι επισκέπτες μετά την εκδρομή τους, κάνουν και μια στάση στους λόφους σκουπιδιών.

Αλλά φαίνεται πως οι φωνές εναντίον της πώλησης και τα μεγαλεπήβολα σχέδια αξιοποίησης, έχουν μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, γιατί η πρακτική δείχνει άλλα πράγματα. Πολύ απλά, τμήμα της περιοχής μετατράπηκε σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τοποθετήθηκε ένα κοντέινερ συμπίεσης για τα ανακυκλώσιμα και ως εδώ, τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά κάπως ανεκτά. Έλα όμως που το κοντέινερ δεν δουλεύει (χάλασε;, δεν υπάρχει βάρδια για το Σαββατοκύριακο;) και ένας σωρός από σκουπίδια άρχισε να ορθώνεται στην περιοχή. Μια περιοχή όπου διακινούνται πολλές εκατοντάδες επισκεπτών ημερησίως επειδή εκεί είναι πρόσφορος χώρος για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Μια περιοχή που περνάνε πολλοί τουρίστες κατευθυνόμενοι προς την παραλία. Και η δυσοσμία αρχίζει να πλανάται, γιατί μπορεί μεν τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα, αλλά περιλαμβάνουν και πολλές συσκευασίες από σάλτσες και κονσέρβες  που προφανώς κανένας επιχειρηματίας δεν βάζει στο πλυντήριο πριν τα πετάξει.

Όλα κι όλα!. Τα σκουπίδια, είναι ανακυκλώσιμα!.

Όλα κι όλα!. Τα σκουπίδια, είναι ανακυκλώσιμα!.

Είναι λοιπόν σίγουρο, πως αν στο ΤΑΙΠΕΔ δώσουμε τα σημερινά δείγματα μεταχείρισης αυτού του χώρου, οι υπεύθυνοί του θα σπεύσουν με δάκρυα στα μάτια, να το απεντάξουν από την «καταραμένη» λίστα. Εκτός αν υπάρχει ένα περίπλοκο και μοχθηρό σχέδιο για τη δημιουργία σκουπιδότοπου, οπότε κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν θα καταθέσει προσφορά για την αγορά του. Έτσι οι Στάβλοι, θα παραμείνουν ως έχουν. Θα ήταν όντως ένα μεγαλοφυές σχέδιο!.