ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ”

ΑΠΟ ΤON Γ. ΜΑΝΤΟΥΣΗ ΤΑΞΙΑΡΧΟ (Ε.Α) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 

 

 

“Με μεγάλο ενδιαφέρον, τις δύο τελευταίες ημέρες, διαβάζω σχόλια-τοποθετήσεις φίλων του fb, μετά την ανάρτηση-έκκληση της Διευθύντριας του Νοσοκομείου Θήρας, για το τεράστιο θέμα της κυκλοφορίας των τρίτροχων και τετράτροχων μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, με τα προβλήματα που δημιουργούν στο νησί,αλλά κυρίως για την “συνεισφορά” τους, στα τροχαία ατυχήματα.

  Η ευαισθησία που διέκρινα στα σχόλια της προαναφερομένης ανάρτησης, με προκάλεσε στην γραφή του παρόντος, προκειμένου να δούμε όλοι μας, το γιατί τα οχήματα αυτά συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό σε τραυματισμούς και θανάτους στο οδικό δίκτυο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΟΥΡΟΥΝΑ ;

  Η επιθυμία του ανθρώπου να φτάνει πιο μακριά, πιό ψηλά και πιο γρήγορα, σε κάθε μέρος, έστω και απρόσιτο, οδήγησε στη δημιουργία του απόλυτου οχήματος για την ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΙΝΗΣΗ. Τα All Terrain Vahicles (ATV), τις γνωστές μας γουρούνες. Μα γιατί γουρούνες;

Μάλλον γιατί τους αρέσει να τσαλαβουτούν μέσα στις λάσπες. Ίσως γιατί ο αναβάτης, μετά από μία βόλτα – πάντα μέσα στις λάσπες της χωμάτινης διαδρομής – έχει βγεί τόσο λασπωμένος, ώστε να είναι λερωμένος σαν γουρούνι.

Πρόκειται για οχήματα, που μπορούν να σε μεταφέρουν στα πιο απίθανα μέρη. Τα μεγάλα τους λάστιχα, έχουν ελάχιστη πίεση ( 3-5 psi ) ώστε να αποτελούν και μέρος της ανάρτησης. Σε συνδυασμό με το μικρό τους βάρος, πατούν ” απαλά ” στο έδαφος ώστε να κινούνται εκεί που ανθρώπινο πόδι θα βούλιαζε. Όσο μεγαλύτερο και μαλακότερο είναι το λάστιχο, τόση μεγαλύτερη η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Αρα είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για βόλτα ( άντε και για αγροτικές εργασίες ) στα χιόνια, στο δάσος και στα πετρώδη εδάφη!

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πρώτο ATV έγινε γνωστό στο κοινό το 1970, από την κινηματογραφική ταινία Diamonds are Forever ( J. Bond ). Τότε το κοινό είδε για πρώτη φορά μία τρίτροχη  ” μοτοσυκλέττα ” να κάνει ανδραγαθήματα.

Η HONDA άρπαξε την ευκαιρία, προκειμένου να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ, που οι μοτοσυκλέττες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν λόγω του βαρύ χειμώνα και δημιούργησε τα ” γουρουνάκια “. Στην συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι και άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα η εξέλιξη να είναι γρήγορη, ώσπου μετά την πίεση κρατικών υπηρεσιών, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι κατασκευαστές αναγνωρίζοντας την εξαιρετική επικινδυνότητά τους, αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή τους και να αποσύρουν από την αγορά τα αποθέματα.

Ομως η ιστορία είχε ξεκινήσει. Έτσι προχώρησαν στην κατασκευή των τετράτροχων, που θα μπορούσαμε σήμερα να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες :

1. Quad

Είναι η σπορ κατηγορία. Ελαφριά ATV, που σχεδιάστηκαν για αγώνες και διασκέδαση. Κινούνται σε κάθε έδαφος, αλλά ειδικά σε γυαλιστερά χώματα, όπου μπορούν να κινούνται με το πλάι, ανάλογα με την ικανότητα και την τρέλλα  του αναβάτη.

2. ATV/UTV

Είναι τα πιό χρηστικά μοντέλα,που προορίζονται για εργαλεία, δουλειές του αγρότη ή ως μέσο μεταφοράς στο κυνήγι, τις εκδρομές ή τις ξεναγήσεις σε δυσπρόσιτα μέρη.

  3. Τα μικρά ( τα γουρουνάκια )

Είναι ίσως τα μόνα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο αστικό περιβάλλον, για διάφορες αγγαρείες χωρίς το άγχος του parking.

ΟΔΗΓΗΣΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τα μικρά ATV ορίζονται ως μοτοποδήλατα  ( κινητήρας εως 50 κ.εκ. και βάρος κάτω των 350 κιλών ) και απαιτούν για την οδήγησή τους δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Η άδεια επιχείρησης ενοικίασής τους, χορηγείται από τον Δήμο.

Τα υπόλοιπα απαιτούν δίπλωμα αυτοκινήτου. Η αντίστοιχη άδεια για τις επιχειρήςεις χορηγείται από τον ΕΟΤ.

  Οι ” γουρούνες ” ειναι οχήματα,που οι αποστάσεις μεταξύ των αξόνων και των τροχών είναι πολύ μικρές. Αυτό σημαίνει αμέσως, ότι είναι πολύ νευρικά στην συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ. Αυτή η νευρικότητα συνεπικουρούμενη από την τάση τους για ανατροπή ( τουλάχιστον σε σχέση με το επίσης τετράτροχο αυτοκίνητο ), προϋποθέτει πολύ μεγάλη σύνεση και προσοχή από τον αναβάτη.

  Το ερώτημα λοιπόν είναι : Πως να είσαι συνετός με ένα όχημα που κατασκευάστηκε και σε προδιαθέτει για οδήγηση  με το πλάι;

  Ενας έμπειρος οδηγός μοτ-τας μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ομως πόσοι άνθρωποι που ενώ δεν έχουν καμμία επαφή με την μοτ-τα, αλλά οδηγούν αυτοκίνητο, θεωρούν ότι το ATV, αφού έχει 4 τροχούς άρα είναι και μικρό αυτοκίνητο; Η συνέχεια είναι αφου ανέβουν για πρώτη φορά πάνω σε ATV, ανοίγουν το γκάζι και στην πρώτη στροφή πάνε ευθεία !

 

Αυτά παρατίθενται για σκέψεις και συμπεράσματα, από τον καθένα μας. Τα θέματα που αφορούν την προβληματική κυκλοφορία τους στο νησί μας, τα ατυχήματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο έλεγχος ( και η ανυπαρξία του), θα αποτελέσουν μελλοντικά μια ενότητα, που θα προκληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να πάρουν θέση δημόσια.

 

Πηγές:

ΚΟΚ

www.ofroad.gr

 

Γρηγόρης Μαντούσης

Ταξίαρχος ΕΛΑΣ εα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *