ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ Γ. ΝΤΟΥΜΑ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

Χρίστος Ντούμας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαολογίας, Διευθυντής της Ανασκαφής

Χρίστος Ντούμας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαολογίας, Διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου.

“Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του καθηγητή κ. Χρίστου Γ. Ντούμα ως Επίτιμου Δημότη Θήρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 20:00 μμ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Χρίστος Γεωργίου Ντούμας, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1933. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Αιγαιακή Αρχαιολογία από το 1980 ως το 2000. Από το 1960 ως το 1980 σταδιοδρόμησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπηρέτησε στην Αττική, στην Ακρόπολη των Αθηνών, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και χρημάτισε επίσης Έφορος των Προϊστορικών Συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς επίσης. Στην Κεντρική Υπηρεσία διετέλεσε Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Διευθυντής Συντήρησης.

Στο Ακρωτήρι ήρθε με προτροπή του Σπυρίδωνα Μαρινάτου και αποτέλεσε ένα βασικό ρόλο αφενός στη συνέχιση της ανασκαφής αφετέρου στη συντήρηση και ταξινόμηση των ευρημάτων. Από το 1975 ως και σήμερα διευθύνει τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνης).

Όσα και να πούμε για τον καθηγητή δεν φτάνουν να περιγράψουν το έργο και την προσφορά του στην Αρχαιολογία και ειδικότερα στη Σαντορίνη. Ο ιδιαίτερα καλοσυντηρημένος αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου – ένας από τους σημαντικότερους της Μεσογείου – συνεχίζει να υπάρχει και να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Η καταγραφή, ταξινόμηση και συντήρηση των πολλών ευρημάτων αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του καθηγητή Ντούμα. Αθόρυβα, συστηματικά και με μεγάλη επιμονή και υπομονή κατάφερε να περισώσει και να διατηρήσει τον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Από το 1980 έως το 2000 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου ανακηρύχτηκε Ομότιμος Καθηγητής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Ακρωτήρι, έχει πληθώρα δημοσιεύσεων σε ειδικά περιοδικά αλλά και εφημερίδες ενώ έχει δώσει πάρα πολλές διαλέξεις. Σήμερα θεωρείται ο παγκοσμίως κορυφαίος ειδήμων πάνω στην εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 19:00 μμ στο Μπελλώνειο, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «1866 – 2016: 150 Χρόνια μελέτης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης» με ομιλητές τους Γιώργο Βουγιουκαλάκη, Δρ. Ηφαιστειολόγο και Ίριδα Τζαχίλη, Ιστορικό, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *