ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ

 

 

 

   O πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, έχει από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Ιητών, διατυπώσει τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο, ενός ιδιαίτερα επιβαρυντικού για το θαλάσσιο περιβάλλον, ναυτικού ατυχήματος. Είχε ζητήσει μάλιστα να καθοριστούν ειδικές ρότες για τα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν το Αιγαίο. Τώρα, με αφορμή τη μεγάλης έκτασης ρύπανσης στις παραλίες της Αττικής, επανέρχεται στην πάντα επίκαιρη πρότασή του.

“Και στο παρελθόν αντίστοιχα ναυάγια [1987 Σοβιετικό motor ship στη Βόρεια Εύβοια] προκάλεσαν θαλάσσια ρύπανση [ήπιος ο προσδιορισμός] οπου η πετρελαιοκυλίδα με τους βόρειους ανέμους σε 3 ημέρες έφτασε στίς ακτές της Νάξου! Η ετοιμότητα των αρμοδίων οργάνων για την  αντιμετώπιση   καθαρισμού – απορρύπανσης ακόμα και στο τελευταίο ναυάγιο της Σαλαμίνας  κρίνεται ανεπαρκής ως ανύπαρκτη,και μάλιστα  σ’ αυτή την περιοχή όπου θεωρητικά διαθέτουμε αφ΄ ενός τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφ ετέρου εύκολη πρόσβαση στα χερσαία μέσα. Η διαχείριση, επιχειρησιακά περιορίζεται σε αυτοψίες,αυτοσχεδιασμούς, απόδοση ευθυνών,και γενικότερα επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιμετώπιση

Οι καιρικές συνθήκες,συμβάλλουν στην επέκταση της καταστροφής αναλόγως της έντασης και της κατεύθυνσης των ανέμων. Οι συνέπειες της καταστροφής ειναι δεδομένες, το δε μέγεθος εξαρτάται από τις ποσότητες οι οποίες θα διαρρεύσουν.
Σ αυτό το ναυάγιο, το μεταφερόμενο φορτίο ηταν περί τους 2.500 tns. Το εφιαλτικό σενάριο είναι το πιθανό “ατύχημα” σε πετρελαιοφόρο πλοίο 150000 tns η και μεγαλύτερο εντός του Αιγαίου πελάγους. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα των πλόων όλο και αυξάνεται, ενω  στο άμμεσο μέλλον η αύξηση  του tonnage με τον αγωγό Bourgas-Αλεξανδρούπολη θα επιτείνη τον κίνδυνο “ατυχήματος”.

Χώρες στήν Ευρώπη πχ.Σκωτία αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρά μέτρα, αλλά αφού είχαν υποστεί τις συνέπειες ναυγίων απο τα πλοία ERICA , AMOCOCADIZ , κλπ με εκατοντάδες χιλιάδες τόννους Grude oil στις ακτές και τον βυθό των θαλλασών, Δια νόμου πλέον υποχρεώθηκαν οι πλόες εκτελούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μιλλίων απο τις ακτές , προληπτικά , ωστε να δίνεται χρόνος χειρισμών στο πλοίο αλλα και στις στεριανές δυνάμεις να αποτρέψουν το “μοιραίο”.

Τα  μέτρα πρόληψης τα οποία υιοθετήθηκαν, σε διεθνές επίπεδο  σίγουρα ειναι στη θετική κατέυθυνση , διπλά τοιχώματα,οι δειγματοληψίες των φορτίων,η παρακολούθηση μέσω δορυφόρων φράγματα περιορισμού του πετρελαίου , χημικά και ούτω καθ εξής.
Η πρόταση μας η οποία αφορά την Ελλάδα το Αιγαίο πέλαγος αλλά και την Μεσόγειο κατ΄ επέκταση είναι η εξής.
Χάραξη συγκεκριμένης πλεύσης των πετρελαιοφόρων  στο νησιώτικο σύμπλεγμα στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τις ακτές των νησιών. Δηλαδή ν απαγορεύεται η πλεύση πλησίον των ακτών ώστε οπως αναφέρθηκε να υπάρχει χρόνος αντίδρασης απο πλευράς πλοίου αλλά και χερσαίων παρεμβάσεων στη περίπτωση μηχανικής βλάβης η ανθρωπίνου λάθους στους χειρισμούς κλπ. Η εφαρμογή του μέτρου δεν εξαλείφει αλλά μειώνει τον κίνδυνο. Τυχόν ” ατύχημα ” αυτού του μεγέθους στη χώρα μας θέτει σε τεράστιο κίνδυνο απροσδιορίστου έκτασης καταστροφή- κυριολεκτικά ανεπανόρθωτη-για το περιβάλλον και την οικονομία. Η Ελλάδα θα χαθεί απο τον χάρτη ως τουριστικός προορισμός και οχι μόνο.

Να επισημάνω ότι χώρα μας  διαθέτει 16.5 χιλάδες χλμ ακτογραμμή. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις ιδιαιτερότητες , αδυναμίες προσβασιμότητας στο παράκτιο μέτωπο, την αδυναμία  στην ετοιμότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων, επιβάλλεται χωρίς καμμία καθυστέρηση ο σχεδιασμός και η νομοθέτηση των ασφαλών πλόων. Το περιβαλλοντικό κόστος από την αδιαφορία μας  είναι ανυπολόγιστο, ας προνοήσουμε, έστω και τώρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω καταστροφή στο ζωτικότερο ίσως στοιχείο – ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο – τη θάλασσα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *