“ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ”

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΚΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

 

 

 

“Η γνώση είναι δύναμη και μόνο αυτή μπορεί να εμποδίσει την αποσιώπηση και τη λήθη αλλά και να αποκαλύψει την παραχάραξη και τη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων και τη δράση προσωπικοτήτων και κομμάτων.

Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον.

Με αυτή τη βασική αρχή, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θήρας, την Κυριακή 18/6/2017, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967.

Κατά τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, γίνεται σημαντική αστική ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση για τη σημασία της αστικής δημοκρατίας. Η 21η Απρίλη και η εφτάχρονη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιούνται στη στρατηγική της αντι-κομμουνιστικής και της αντι-σοσιαλιστικής εκστρατείας σε μια περίοδο μάλιστα που ο καπιταλισμός, κυριαρχώντας παγκόσμια έχει αναδείξει όλα τα σύμφυτα αντιδραστικά ταξικά χαρακτηριστικά του και τις αξεπέραστες αντιφάσεις του και τους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οδηγούν σε κρίσεις και πολέμους.

Η εκδήλωση είχε ως βασικό κορμό το βιβλίο «Δικτατορία 1967-1974» του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το βιβλίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας του Κόμματος να μελετήσει από την εργατική – λαϊκή σκοπιά

  • Το χαρακτήρα της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 – 1974
  • τους παράγοντες που οδήγησαν στην επικράτησή της
  • τη σχέση της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής της μ’ εκείνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου
  • τη στάση του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε σχέση και με την προγραμματική και την οργανωτική ετοιμότητα του ΚΚΕ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα μιας πρώτης συλλογικής και εκτεταμένης μελέτης του Κόμματος για τη συγκεκριμένη περίοδο, εισαγωγή του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό της περιόδου.

Η παρουσίαση έγινε από τον ιστορικό Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν την αστική τάξη στο στρατιωτικό πραξικόπημα, τη στάση των τότε κομμάτων (αρχηγών και στελεχών) απέναντι στη χούντα, τα βασικά ιδεολογήματα που χρησιμοποιήθηκαν και εμφανίζονται ακόμη και σήμερα για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών. Τονίστηκε ο ρόλος που έπαιξε η δικτατορία για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και την απενοχοποίηση πολιτικών δυνάμεων και προσώπων στην προσπάθεια αναχαίτισης του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα τόσο κατά την τελευταία περίοδο της δικτατορίας (προσπάθεια για ελεγχόμενο πέρασμα στον κοινοβουλευτισμό) όσο και από τα μεταπολιτευτικά χρόνια (εμφάνιση νέων κομμάτων σε αντικατάσταση των παλιών).

Η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από προσωπικά βιώματα από την χουντική περίοδο όσο και γύρω από τη σημασία που έχει η ύπαρξη και λειτουργία κόμματος επαναστατικού τύπου όπως το ΚΚΕ που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση της λαϊκής αντίδρασης και την αντιμετώπιση της άγριας καταστολής, της λογοκρισίας και του εκφοβισμού του λαού σε τέτοιες περιόδους. Με τη δράση και την αυτοθυσία των μελών και των στελεχών του κάθε φύλου και ηλικίας, το ΚΚΕ επέβαλε τη νομιμοποίησή του το 1974 και αντιμετώπισε – τόσο κατά τη διάρκεια της χούντας όσο και κατά την μεταπολιτευτική περίοδο – τις προσπάθειες ενσωμάτωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό με προϋπόθεση την παραβίαση των επαναστατικών αρχών του.

Στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε η Τομ. Επιτροπή Ικαρίας του Κόμματος με φωτογραφίες από ηρωικές στιγμές του λαϊκού αντι-δικτατορικού κινήματος και παράνομο έντυπο υλικό των οργανώσεων του ΚΚΕ.

20 Ιουνίου 2017

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *