ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΥΧΑΔΑ

 

  koino_deltio_vlyhadas“Τις τελευταίες εβδομάδες στη Σαντορίνη συμβαίνει ένα μοναδικό έγκλημα με θύμα τους προστατευόμενους από το ελληνικό κράτος ηφαιστειακούς σχηματισμούς στην μοναδικής αισθητικής αξίας παραλία της Βλυχάδας. Πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και το νερό για πάνω από 3000 χρόνια. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και για ένα πρόσθετο λόγο: Είναι φτιαγμένοι από την ίδια ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και ο οποίος βρίσκεται αμέσως προς στα δυτικά (εικ 1,2). Σήμερα, στο όνομα της «ανάπτυξης» και με δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του νησιού της Σαντορίνης, ορισμένοι επιχειρηματίες βεβήλωσαν αυτό το μοναδικό τοπίο.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχουν υπάρξει έγγραφες καταγγελίες προς το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο και οι οποίες έγιναν εκ νέου αντιληπτές την Τετάρτη 12/10/2016 (εικ 2 & 4). Ενημερώθηκε άμεσα ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά δυστυχώς ολιγωρίες των αρμόδιων υπαλλήλων δεν οδήγησαν σε άμεση διακοπή των εργασιών παρ’ όλη την εξόφθαλμη καταπάτηση του Νόμου που προστατεύει την περιοχή.

Μετά από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Δ.Ο.Υ. και του ΙΚΑ το οποίο διαπίστωσε ότι η εν λόγω οικοδομή αφορά σε υπόσκαφο κτίσμα περίπου 250τμ (εικ. 3, 5-14), με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό (μπετόν) και με διανοίγματα επάνω στην πρόσοψη της ηφαιστειακής τέφρας με θέα στην παραλία. Ουσιαστικά δηλαδή αφορά σε ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο που έχει προκαλέσει ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι ουδεμία γεωλογική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατασκευή και άρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε μια κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών. Πολιτικός Μηχανικός που είδε την καταστροφή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη στατικότητα της κατασκευής λόγω της ιδιαιτερότητας του ηφαιστειακού εδάφους. Μεγάλα και επικίνδυνα κομμάτια ηφαιστειακής τέφρας είναι πλέον μετέωρα πάνω από την παραλία και τους λουόμενους. Επιπλέον οι τεράστιοι όγκοι θηραϊκής γης που εξορύχτηκαν παράνομα, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπόσκαφο έχουν εναποτεθεί εντός της ζώνης προστασίας αλλοιώνοντας και άλλο το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
Το αγροτεμάχιο ανήκει στην Αθηναίων Γη Α.Ε.Σ.Τ. & Ο.Ε. Για αυτή την κατασκευή δεν έχει εκδοθεί και δε θα μπορούσε ποτέ να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια – καθώς το ισχύον καθεστώς για την περιοχή της Βλυχάδας περιγράφεται στο ΦΕΚ 139Δ/19.03.1990 με το οποίο καθορίζονται οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου της Σαντορίνης και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 144/ΑΑΠ/30.4.2012. Στη νομοθεσία αυτή καθορίζεται με σαφήνεια ειδική ζώνη απόλυτης προστασίας για τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Βλυχάδας που φτάνει μέχρι και τα 150 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού. Οι οικοδομικές εργασίες πραγματοποιούνται εξολοκλήρου εντός της ζώνης προστασίας (εικ. 15)!
Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση απλών πολιτών του νησιού και τη βοήθεια του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου, το έγκλημα απλώς πάγωσε με διακοπή εργασιών από το Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας. Παρόλο τη διακοπή βέβαια ο εργολάβος προχώρησε στο μπάζωμα της εισόδου της οικοδομής την 22/10/2016 έτσι ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στα υπόσκαφα και έτσι να μην υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω έλεγχο των υπόσκαφων τμημάτων από τις αρμόδιες αρχές (εικ. 14). Επί πλέον με τη μπουλντόζα κατέστρεψε το οδόστρωμα ώστε να μην είναι εφικτή η πρόσβαση με τροχοφόρα οχήματα στο σημείο της οικοδομής.
Επειδή η Σαντορίνη αντιμετωπίζεται από πολλούς επιχειρηματίες σαν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, έχουμε το χρέος ως πολίτες του νησιού να το προστατέψουμε και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να καταστρέψει την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου. Δημιουργήσαμε μια ψηφοφορία στην avaaz.org https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_YPEKA_Dimos_Thiras_Soste_ti_Vlyhada_sti_Santorini_Save_Vlyhada_Santorini_1/?cdpYklb  η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2200 υπογραφές σε μόλις 4 ημέρες. Οι υπογραφές αυτές είναι οι φωνές των πολιτών για την οικολογική καταστροφή που δυστυχώς έχει ήδη γίνει αλλά και για την προστασία της μοναδικής αυτής περιοχής που επιθυμούμε και πρέπει να κΟ πολυετής αγώνας του Δημάρχου Θήρας για την προστασία της περιοχής είναι γνωστός, και είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε στο πλευρό μας. Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας, το τοπίο του έχει γίνει αγνώριστο. Ήρθε η στιγμή για όλους μας να αναλογιστούμε πως οραματιζόμαστε αυτόν τον τόπο μετά από χρόνια. Τσιμεντοποιημένο πλήρως, έχοντας χάσει κάθε παραδοσιακό χαρακτήρα και την σπάνια ομορφιά του; Ήδη το ποσοστό δόμησης στο νησί είναι το 11% της συνολικής του επιφάνειας. Αυτό το ποσοστό μόνο με την Αττική μπορεί να συγκριθεί! Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσσεται μόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κομμάτια προστατευμένης γης. Πρέπει να στραφούμε σε αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν το φυσικό κάλλος του τόπου μας, άλλωστε αυτό το φυσικό κάλλος είναι εκείνο που μας φέρνει στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και δίνει δουλειά στις επιχειρήσεις και στα σπίτια μας.
·         Καλούμε την πολιτεία με τις υπηρεσίες της να επιβάλλει το νόμο και να προστατεύσει την περιοχή.
·         Καλούμε την κεντρική Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την συνολική προστασία της περιοχής, και να περάσει μεταβατική διάταξη που να αναστέλλει την δόμηση στην περιοχή, και να καταργεί την ισχύ οικοδομικών αδειών που έχουν τυχόν εκδοθεί,  για να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες και να μην ανοίξουν οι ορέξεις σε κανένα άλλο επιχειρηματία.
·         Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο θέμα της Βλυχάδας.
·         Καλούμε την Έπαρχο Θήρας και τους βουλευτές Κυκλάδων να τοποθετηθούν στο θέμα.
·         Καλούμε να αποδωθούν ευθύνες σε αυτούς που επέτρεψαν το παραπάνω έγκλημα και την άμεση αποκατάσταση της περιοχής.
Επιθυμούμε να έχουμε δίπλα μας όλους τους πολίτες της Σαντορίνης και όλους όσους αγαπούν το νησί μας. Επιθυμούμε να έχουμε συμπαραστάτες τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους, την Έπαρχο και τους βουλευτές.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

·         Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης
·         Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης
·         Ομάδα «Πολίτες της Οίας»
·         Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων η «Ατλαντίδα»
·         Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας
·         Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF Santorini Arts Factory)
·         Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης
·         Αθλητικός Όμιλος Θηρέας”.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

koino_deltio_vlyhada1

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *