«ΚΑΙ ΤΙ ΔΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΑΥΤΗ Η ΕΜΠΛΙΑ ΓΗΣ»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΨΥΧΗΣ» ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΖΕΝΤΑ

 

Darzentas_george_o

Είναι στιγμές,  είναι  φορές  που  στης  μοναξιάς  την  ώρα  και δη τις γιορτινές.  Aναλογίζομαι.,προβληματίζομαι,  κακοσκέπτομαι,   αγανακτώ και λέω πάντα θεέ μου γιατί τέτοια αναλγησία τέτοια αδιαφορία  όλων  μας για όλα γιατί;. Από  εδώ αρχίζουν τα δύσκολα μικρέ μου ανυπόμονε ταξιδευτή από εδώ. από το μικρό και γνωστό λιμανάκι της ζωής μου ,το χωριό μου, το μεγάλο  μου σπίτι, το μεγάλο μας σπίτι για όλους και για όλα   …είναι ήταν και θα  παραμείνει η αφετηρία της ζωής μου της ζωής μας. Εδώ  έγινε η σπορά, εδώ η γέννηση με το κερά μαρίδι, εδώ η ανατροφή και το μεγάλωμα  από  της μητέρας  μου  την τροφή. Εδώ  σχολειό, εδώ εκκλησιά, εδώ ρούφηξα  τις  μοναδικές  και αγνές ομορφιές  της εποχής  μου.

θεέ μου  τι ομορφιά, τι μυρωδιά , από όλη την ζωή του χωριού μου!. Από το φαγητό στην παρασιά – τη φωτιά της εποχής από κλαδιά της αμπελιάς- από την μυρωδιά  της τοματοσαλατας, και του κατσουνιού, από την μοναδική  ομορφιά  των κουλουριών και των μελετινιών το Πάσχα ,και επίσης  την χριστουγεννιάτικη σούπα από  το βραστό κατσίκι μας …μοναδική  ομορφιά και μυρωδιά  γεύσης και ψυχής μοναδική …

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Χρόνια   δύσκολα αλλά αγνά ,και για  εμάς τους πρεσβύτερους  η μυρωδιά του φαρμακείου  στο ΚΑΣΤΕΛΙ  μοναδική,    όμως  δεν είναι δυνατόν  δεν  ήταν  δυνατόν  τότε μετά το δημοτικό σχολείο  ,δεν ήταν εύκολο να πάνε όλα τα παιδιά γυμνάσιο ,εγώ  είχα την ευλογία ….έπρεπε να δουλέψουν  και τα κορίτσια και τα αγόρια .Αυτή ήταν η ζωή, αυτή ήταν η  εποχή ….Ήρθε η ώρα  ήρθε  και είπα   στον  Γιώργη [στον εαυτό μου]να πάω να  συναντήσω   τον θυμόσοφο  90χρονο  γέροντα για χαμομήλι ,αυτή ήταν επιθυμία του.

 

Ήταν απόγευμα με την κερά του. Θεέ μου τι άκουσα, θεέ μου τι έμαθα,  θεέ μου τι μου είπε .Βέβαια  θα θέλατε την θηραϊκή  διάλεκτο.  Αλλά  μου είπε  ο παππούς ….. «κα βρε  Γιώργη  μου,  τα διαβάζει  η εγγονή μου  και κάθομαι  και  τση  κάνω μετάφραση  γράψετα   με την γλώσσα ντους …και…..  αναλόγως τι  επάγγελμα  έκανε  ο  πατέρας»,  λέει ο γέροντας, «αγροτικές  δουλειές ή  οικοδομές ή  ψαράδες ή ξυλουργοί  ή… ή… ή… μάθαινε και έκανε  το σερνικό. Δυστυχώς  οι θυατέρες   υπηρέτριες στην   Αθήνα  αλλά και στην  Σαντορίνη  .…Ήταν  της εποχής μας τα καλούδια παιδί μου , ήταν της εποχής  μας οι πληγές Γιώργη μου   ναι  ναι οι πληγές».

«Γιατί  τα γράφεις  αθεόφοβε τώρα γιατί;. Κα  βρε ,να  τα γράψεις  στην γλώσσα ντους»;. Με διακόπτει. «Τα  γράφεις  γιατί αγαπάς  αληθινά  ότι υπάρχει σε αυτό το όμορφο  και μοναδικό χωριό,  μου τα είχες πει πριν  πολλά χρόνια σε  ένα ταξίδι μου για Πειραιά  με πολλά μποφώρ». Όμως  γέροντα, αγκυροβολώντας  εδώ αρκετά  χρόνια, διαπίστωσα ότι  φθάσαμε απότομα και επικίνδυνα χωρίς  βάσεις χωρίς τα απαραίτητα εφόδια  σε κρίσεις  σχολιασμούς  και επικρίσεις  για  ανθρώπους που η προσφορά τους σε πολλά και πολλούς είναι και δεδομένη και μεγάλη  .Είναι  το χωριό μας η κορωνίδα της ομορφιάς  είναι και θα παραμείνει διατηρητέο  και μοναδικό. Έγιναν όμως άναρχα και άσχημα πολλά.

 

 

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Είχε  υποστεί  με τον σεισμό  του 1956   πολλές ζημιές , ανοικοδομήθηκε  επεκτάθηκε, έγιναν  αρκετά από πολλούς  ανιδιοτελώς πολλά   , εγώ γέροντα μου  χαίρομαι  πού  οι επικριτές  μας  οι σημερινοί  θα γίνουν συνοδοιπόροι  μας  το  διαπίστωσα  το επιθυμώ το θέλω ,το θέλουν   και οι φίλοι μου   και τους ευχαριστώ . «Όλα ,μα όλα,  έγιναν απότομα και ξαφνικά»  συνεχίζει ο γέροντας , «ανάπτυξη,  άνεση,  χρήμα , και για καλή μας τύχη ακόμη στην ευλογημένη πατρίδα μας δεν ήρθε ο μπαμπούλας της στέρησης προς το παρόν   βέβαια , διότι  όταν κατηφορίσει δεν θα ξεχωρίζομε λόγω γεωργικής  άγνοιας  το σέλινο από τον μαϊντανό. Κα βρε και ένα άλλο:  ετούτο δω το πράμα είναι τηλέφωνο; Έλα  Νιούδα  μακριά μου!. Έπρεπε  να αντικαταστήσομε λοιπόν  τους τετράποδους φίλους  μας(τα γαϊδουράκια) με προσοχή και σύνεση αλλά δεν έγιναν  αργά και σταθερά βήματα δεν έγιναν . Κα βρε  Γιώργο  μου για θυμήσου  τον Ευγένιο τον γιατρό με το άλογο  που άμεσα ήταν δίπλα στον ασθενή,  νομίζω πιο γρήγορα από το ΕΚΑΒ..Κα βρε ηντα άλλο να πω να τρεζαθώ;».

Είπαμε  πολλά  πάρα πολλά όμως με παρακάλεσε να του στείλω λίγο  κρασί ,και  το κυριότερο   να μη μάθει κανείς  ποιος είναι .  Γιάντα; Ε… που να ξέρω. Δεν  τόλμησα να  επιμείνω ….Σας προβληματίζω σας στενοχωρώ αλλά μήπως είναι η εποχή που πρέπει να προσγειωθούμε  μήπως λέω μήπως; .Φαίνεται έρχεται  η καταχνιά έρχονται μπόρες και δυνατές βροχές …

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Πύργος. Αρχείο Ε.Α Λιγνού

Απαισιοδοξία ; . Εγώ ποτέ!.  Είμαι  και θα παραμείνω αισιόδοξος, και προς μεγάλη σας  έκπληξη  θα αναφέρομαι  στα γεγονότα με   αχνές κουβεντούλες μοναχικές …ψιθυριστές.  Μόνο αυτό  μπορώ να πω προς το παρόν  …αχνές κουβεντούλες  αχνές και απαλές .Και μια σκέψη αμαρτωλή.  Μια διαπίστωση  …..Λοιπόν απορημένοι  λάτρεις της υπερβολής,  της αμετροέπειας της άνεσης,  ακόμη απορείτε; Ακόμη;. Γιατί  επιμένω ότι πρέπει να κατανοήσομε  ότι οι δρόμοι μας  είναι οι ίδιοι και η ζωή τελείως διαφορετική;.  Μα τελείως!.  Εδώ και πολλά χρόνια ,τα αυτοκίνητα είναι αναρίθμητα ,  η στάθμευση άναρχη  και επιεικώς απαράδεκτη  και  πολλές  φορές η αστυνόμευση  ανύπαρκτη.

Θέλω, επιθυμώ ,πρέπει και επιβάλλεται,  να επανέλθομε αργά  και σταθερά στην σκέψη της τότε εποχής  να γίνομαι πιο ανθρώπινοι, πιο κοινωνικοί  και το κυριότερο,  να μας γίνει βίωμα  η πεζοπορία που είναι ευλογία . Η   επικοινωνία και η  ανθρώπινη επαφή να επανέλθουν. Τι γλυκό και  ανθρώπινο  να πεις από κοντά και όχι τηλεφωνικά: « ΜΑΝΑ, ΑΔΕΛΦΗ,  ΑΔΕΛΦΕ,  ΘΕΙΑ,  ΘΕΙΕ,  ΠΑΠΠΟΥ,  ΓΙΑΓΙΑ,  ΦΙΛΕ,  ΗΝΤΑ ΚΑΝΕΙΣ;».  δεν  είναι γλυκύτατο  δεν είναι  ανθρώπινο,  π’ ανάθεμά  μας δεν είναιιιιιι!!. Θέλετε. Συνέχεια   θέλετε;. Ναι αλλά…  δεν θέλω άνυδρους και ανούσιους σχολιασμούς. Θέλω  κουβέντα. θέλω   συζήτηση. Είναι  θεραπευτικό, είναι χρήσιμο και άκρως ωφέλιμο ….και το σπουδαιότερο;. Πρέπει  και επιβάλλεται να αποφύγουμε ανούσιους σχολιασμούς   και παρεξηγήσεις.

ΕΓΩ τα ζω και στην ζωή μου αναφέρομαι. Κα γροικάτε ήντα γράφω και ηντα λέω εγώ τα έζησα και εγώ τα ζω..κα καλά  ηκαμα και τα ξεφούρνισα  να καταλαγιάσω να ξεφουσκώσω ..ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟΝ  ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ  ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ….ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ  ΤΟ ΝΗΣΙ, ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ .Αυτή η πατημασιά γης,  αυτή η εμπλιά γης και τι δεν ανέθρεψε  και τι δεν μεγάλωσε  θεέ μου!.  Αξιοθαύμαστους  επιστήμονες ,επιχειρηματίες  και γενικά αξιόλογους ανθρώπους ,και πάντα στην  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ αναφέρομαι, στους  ανθρώπους που γνώρισα και αγάπησα και  δεν υπερβάλω  είναι ευλογία να σε νοιάζονται  αληθινά.