ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

sikinosΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

 

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας καλωσορίζω στη Σίκινο.

Θεωρώ ιδιαίτερη τύχη τη συνεργασία του νησιού μας με την Ελληνική Εταιρεία, κυρίως για ένα λόγο: τέτοιοι οργανισμοί που λειτουργούν για το κοινό καλό, κατέχουν το αντίδοτο στην χρόνια πάθηση της κοινωνίας – όχι μόνο των μικρών νησιών όπως η Σίκινος – αλλά σε όλη τη χώρα. Το αίσθημα της παράλυσης που δημιουργεί η απομόνωση και η χρόνια αναποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής.

Η Ελληνική Εταιρεία είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι δραστήριοι, λειτουργούν ενωτικά και το κυριότερο είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί.

O Δήμαρχος Σικίνου κ. Γιάννης Συρίγος
O Δήμαρχος Σικίνου κ. Γιάννης Συρίγος

Η χαρτογράφηση και η σηματοδότηση των μονοπατιών της Σικίνου, την οποία επιμελήθηκε η Ελληνική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δήμο μας, είναι σημαντική για τους εξής λόγους:
1.Τα μονοπάτια είναι ένα σπουδαίο μέρος της κληρονομιάς του τόπου μας, σε αυτά περπατούσαν και μοχθούσαν οι προγονοί μας για εκατοντάδες γενιές στο παρελθόν και είναι καθήκον μας να τα προστατεύουμε. Να σας αναφέρω ότι περίπου μέχρι τον μεσοπόλεμο, οι προγονοί μας έκαναν σταθερά ο κάθε ένας τους, δύο εθελοντικά μεροκάματα τον χρόνο για την διάνοιξη ή την συντήρηση των μονοπατιών, και αυτά αποτελούσαν τις «αρτηρίες» της τοπικής και κλειστής τότε οικονομικής δραστηριότητας στη Σίκινο.
2. Δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ενδοχώρα του νησιού μας. μια ενδοχώρα πανέμορφη, με τοπία και εναλλαγές που εντυπωσιάζουν για ένα νησί που αρχικά δίνει την εντύπωση του άγονου. Επίσης και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, κάτι που το έχει σημειώσει και ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ, κατά την επίσκεψη του στο νησί το 1700.
3. Προσπαθούμε να προωθήσουμε και να αναδείξουμε στο τόπο μας, σύγχρονες μορφές τουρισμού και να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλής ποιότητας. Ο περιπατητικός τουρισμός (trekking) που βασίζεται στη χρήση των μονοπατιών, αποτελεί τη βάση αυτής της στρατηγικής μας, καθώς παράλληλα με την άσκηση, από την σήμανση των μονοπατιών, κάποιος ενημερώνεται για τα ιστορικά, φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία που συναντά.

Σήμερα σας γνωστοποιούμε πως το ευεργέτημα που μας προσφέρατε, βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους επισκέπτες του νησιού μας.

Είμαστε βέβαιοι πως αντιλαμβάνεστε την σημασία μιας προσφοράς που έχει την δύναμη να ενεργοποιήσει μια μικρή κοινωνία με περιορισμένη προσβασιμότητα και με τα γεωγραφικά μειονεκτήματα που έχουν όλα τα νησιά με τα χαρακτηριστικά της Σικίνου. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, οι προσπάθειες μας κατατείνουν ακριβώς σε τούτο: στην ενθάρρυνση των ανθρώπων μας να στρέψουν τα μάτια τους προς τη «ζωή» και όχι μόνο προς την «επιβίωση», και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί μας και να αναδείξουμε τη Σίκινο σαν ένα προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Και θα έχουμε επιτύχει μόνο όταν τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι η ζωή στη Σίκινο είναι ζήτημα επιλογής και όχι ανάγκης, όταν η ίδια η ποιότητα της ζωής υποβάλλει τον αυτοσεβασμό και είναι κίνητρο για δημιουργικότητα, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει. Και οι παρεμβάσεις οργανισμών όπως ο δικός σας, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο σε ένα τέτοιο όραμα.

Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους των συμπατριωτών της Σικίνου σας μεταφέρω τις ευχαριστίες μας τόσο σε εσάς όσο και στην κα. και τον κ. Καρρά, καθώς και στους συνεργάτες σας, τον Μιλτιάδη Λαζόγλου και τον Μιχάλη , όχι μόνο για το έργο αυτό κάθε αυτό που πραγματοποιήσατε στη νησί μας, αλλά πολύ περισσότερο για το ότι η ύπαρξη σας, η όρεξη σας, το όραμα σας και τελικά η ίδια η δράση σας μας προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική ζωής, ένα μάθημα για το ότι τα πράγματα μπορεί να είναι και αλλιώς.

Σας ευχαριστούμε