ΥΒΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΔΑΜΙΓΟ

ΥΒΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΔΑΜΙΓΟ

 

 

O Νίκος Δαμίγος, υπήρξε αφοσιωμένος υπηρέτης της Αυτοδιοίκησης.

O Νίκος Δαμίγος, υπήρξε αφοσιωμένος υπηρέτης της Αυτοδιοίκησης.

Πάει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή, ο επί δεκαετίες κοινοτάρχης του Βουρβούλου Νίκος Δαμίγος.  Ο εκλιπών, υπήρξε επίσης Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Βουρβούλου, αλλά και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού» (Τελεφερίκ). Ήταν ένας μειλίχιος άνθρωπος, αλλά παράλληλα ένας μεγάλος αγωνιστής της Αυτοδιοίκησης και ανυποχώρητος υπέρμαχος των δικαιωμάτων του χωριού του. Κατά τη διάρκεια, των αλλεπάλληλων θητειών του, πρόσφερε  όχι μόνο αφιλοκερδή προσωπική εργασία (η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν στο χώρο της οικοδομής), αλλά και χρήματα από την τσέπη του για να γίνουν κάποια έργα στο χωριό του, που το υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση.

Λίγους μήνες μετά την εκδημία του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, αποφάσισε να τον τιμήσει, ονομάζοντας τη μικρή πλατεία του χωριού «Πλατεία Νικολάου Δαμίγου» και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος. Επειδή όμως «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», κάποιοι γαβριάδες της περιοχής, μουτζούρωσαν με σπρέι  την τιμητική μαρμάρινη πλάκα, η οποία κατόπιν αποκαθηλώθηκε.

 

ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΡΕΒΑΝΣ;

Ύβρις για έμαν αφοσιωμένο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης

Ύβρις για έμαν αφοσιωμένο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης

 

 

Εδώ αρχίζει η Ύβρις για αυτόν τον αφοσιωμένο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης. Αντί για την άμεση και δημόσια καταδίκη του συμβάντος και την εν συνεχεία επανατοποθέτηση αυτής της τιμητικής πλάκας, ξεκίνησε μια εκ των υστέρων συζήτηση για το αν έπρεπε να του αποδοθεί αυτή η τιμή στην κεντρική (αλλά μικροσκοπική) πλατεία του χωριού. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα και το γεγονός πως η Περιφέρεια που έχει την τελική ευθύνη για τέτοιου τύπου ονοματοδοσίες, δεν έδωσε την τυπική της έγκριση. Προφάσεις, εν αμαρτίαις, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, πληροφορούμενος το θάνατο του αγαπητότατου «Νικολού», έσπευσε να δηλώσει: « Η είδηση του θανάτου του Νικόλα Δαμίγου, βρήκε την οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συντετριμμένη, προκαλώντας βαθιά κι ανείπωτη θλίψη σε όλους όσοι τον γνωρίζαμε, αλλά πολύ περισσότερο σε όλους εμάς που είχαμε την τιμή να συμπορευόμαστε σε κοινούς αγώνες στο μέτωπο της αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας αδελφικός φίλος, αγωνιστής, ιδεολόγος και μαχητής, ανιδιοτελής κι ακούραστος υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου».

Πολύ απλά: Αυτή η πράξη είναι Ύβρις. Και αν κάποιοι θερμοκέφαλοι γαβριάδες ή μερικοί επίμονοι πολιτικοί του αντίπαλοι, δεν αναγνωρίζουν το έργο και την αφοσίωσή του στα κοινά, θα μπορούσαν απλά να αντιδράσουν όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσιζε να τον τιμήσει. Από τη στιγμή όμως που οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νησιού (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο), επεφύλαξαν αυτή τη μεταθανάτια τιμή στον δραστήριο, απλό στην έκφραση και δυναμικό υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης, η αποκαθήλωση της πλάκας και η προσβολή της μνήμης του, υπέχει θέση βεβήλωσης. Γιατί είναι προφανές πως ο Νικολός, δεν είχε αποκτήσει μόνο φίλους κατά τη διάρκεια της γόνιμης διαδρομής του. Αλλά είναι τουλάχιστον ανάρμοστο, οι αντίπαλοί του να τον εκδικούνται, μετά θάνατον.