ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΘΗΡΑΣ;

Έντονα διαμαρτλυρεται ο Δήμος στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΙΚΑ Θήρας.

Έντονα διαμαρτύρεται ο Δήμος στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΙΚΑ Θήρας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ

 

 Την έντονη διαμαρτυρία του στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΙΚΑ Θήρας, εκφράζει ο Δήμος Θήρας. Σε επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος σε όλους τους αρμόδιους φορείς επισημαίνεται ο πολύ μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων και εξυπηρετούμενων από το Τοπικό Υποκατάστημα και ζητείται η εξαίρεση της Σαντορίνης από το μοντέλο που θέλει την υποβάθμιση σε απλό γραφείο των υυποκαταστημάτων που εδρεύουν  σε Δήμους 10.000-15.000 κατοίκων.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

  Σύμφωνα με το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος, αποφασίστηκαν δράσεις όπως είναι η ανάπτυξη Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με γεωγραφική αναφορά σε Καλλικρατικούς Δήμους με πληθυσμούς 10.000 – 15.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι θα υποβιβαστεί ο ρόλος του ΙΚΑ Θήρας αφού από Υποκατάστημα μετατρέπεται σε απλό Γραφείο που θα έχει υποτυπώδεις αρμοδιότητες και στελέχωση με δύο άτομα.

Δηλώνεται κατηγορηματικά η αντίθεση του Δήμου Θήρας σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση του όρου νησιωτικότητα. Το ΙΚΑ Θήρας εξυπηρετεί χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο νησί της Θήρας και της Θηρασίας που ανήκουν στο Δήμο Θήρας, όσο και τα νησιά της Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης, με συνολικό πληθυσμό 16.859 άτομα.

  Η διατήρηση του ΙΚΑ Θήρας είναι επιτακτική ανάγκη καθώς τα ανωτέρω νησιά αν και μικρά σε έκταση και πληθυσμό είναι βασικοί παράγοντες του ελληνικού τουρισμού και το κράτος θα πρέπει να υποστηρίξει και το εργοδοτικό και το εργατικό δυναμικό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αριθμό των 5.500 και πλέον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, 20.000 περίπου, του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ που εξυπηρετεί το Υποκατάστημα και γενικά των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία όσο αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ).

  Στο ΙΚΑ Θήρας τέλος εργάζονται μόνιμα 13 άτομα, τα οποία θίγονται άμεσα από την ενδεχόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Θήρας.  

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη την πάγια και κατηγορηματική θέση μας και διατηρήσετε το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θήρας.