Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ»

Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Μ. Καραμολέγκος παραλαμ,βάνει τη διάκριση από τον Πρόεδρο του ΞΕ κ. Τσακίρη

Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Μ. Καραμολέγκος παραλαμ,βάνει τη διάκριση από τον Πρόεδρο του ΞΕ κ. Τσακίρη

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ»

  Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», τιμήθηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», καθώς και οι πρόεδροι των 17 τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων, που πίστεψαν σε αυτό, αγκάλιασαν και συνέβαλαν στην αποτελεσματική προσαρμογή του στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα τοπικά συγκριτικά γαστρονομικά πλεονεκτήματα.  ΗΈνωση Ξενοδόχων Θήρας συμμετείχε στην εκδήλωση και εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Καραμολέγκο, ενώ από πλευράς Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την καθοριστική συμβολή της στην διαμόρφωση του τοπικού “Ελληνικού πρωινού Σαντορίνης”.

 

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας αποδεχόμενη την διάκριση πρότεινε και ευχήθηκε το μοντέλο που ακολουθεί για την καλύτερη δυνατή σύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής τοπικών προϊόντων, με αυτόν των υπηρεσιών στον χώρο της ξενοδοχειακής εστίασης, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και να ακολουθηθεί και από άλλους επαγγελματίες.

Στόχος της Ένωσης Ξενοδόχων είναι η καλύτερη δυνατή προσαρμογή, σε συνεργασία με τους σεφ, των τοπικά παραγόμενων προϊόντων με τις κουζίνες των ξενοδοχείων.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ 2 ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

 

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  για την εκδήλωση,  Καίριας σημασίας εργαλείο για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας αποτελεί το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», που είναι πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, τιμήθηκαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων που συνέβαλλαν στην υπογραφή των 15 πρώτων Τοπικών Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού, καθώς και τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα.

Ανάμεσα στα 100 πρώτα ξενοδοχεία που βραβεύτηκαν βρίσκονταν και 2 ξενοδοχεία μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και συγκεκριμένα το “Aressana Spa Hotel & Suites” που βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και το “Heliotopos Hotel” που βρίσκεται στην Καλντέρα στο Ημεροβίγλι.

 

  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ BRANDΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ»

 

  Σημειώνεται ότι ήδη 117 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο «Ελληνικό Πρωινό», ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων, ο φάκελος των οποίων τελεί υπό εξέταση.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Εργαστηρίου «Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού» του Πανεπιστημίου Πατρών τα συνολικά έσοδα της αγοράς πρωινού για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2012 ανήλθαν στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας εκτιμά ότι το «Ελληνικό Πρωινό», όντας σημαντικό όπλο στη φαρέτρα προβολής και ποιότητας του ελληνικού τουρισμού, θα επαυξήσει σημαντικά και μετρήσιμα κέρδη για τα ελληνικά ξενοδοχεία και την οικονομία. Το σήμα του «Ελληνικού Πρωινού» είναι πλέον ένα αναγνωρίσιμο brand που προσδίδει αξία στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελώντας υψηλή προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Όπως υποστηρίζει στην έρευνα του το Πανεπιστήμιο Πατρών, το παραπάνω αναφερόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των 368 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αποτελεί άκρως συντηρητική εκτίμηση και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία διακίνησης (διανυκτερεύσεις) των ελληνικών ξενοδοχείων το 2012.

Στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι το 2012 καταναλώθηκαν στο πλαίσιο του πρωινού των ελληνικών ξενοδοχείων 191 εκατ. αυγά, 580 χιλ. κιλά γλυκού κουταλιού, 2,8 χιλ. τόνοι μαρμελάδας, 7.9 εκατ. κιλά αρτοσκευασμάτων, 677 χιλ. κιλά βουτύρου, 5,42 εκατ. κιλά σφολιατοειδών και πιτών, 102,1 χιλ. τόνοι φρούτων, 12,2 χιλ. κιλά τυριών και 9,7 χιλ. κιλά αλλαντικών.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση του «Ελληνικού Πρωινού», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης. «Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης».

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι : «σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες της μοναδικότητας της τουριστικής εμπειρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας».

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

Όπως επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» Γιώργος Πίττας : «Παραμένει ο στόχος για συμμετοχή στο Ελληνικό Πρωινό 300 ξενοδοχείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα εξ αιτίας του υψηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2015». Ταυτόχρονα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην πιστοποίηση των ενταγμένων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».

Πρόσφατα υπεγράφη στην Καβάλα από τις Ενώσεις Ξενοδόχων Δράμας, Καβάλας και Θάσου το «Ελληνικό Πρωινό Ανατολικής Μακεδονίας» που αποτελεί 15ο Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού ανά την επικράτεια, ενώ λίγες ημέρες πριν στην Αλεξανδρούπολή παρουσιάστηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θράκης το «Ελληνικό Πρωινό Θράκης» και στη Χαλκίδα παρουσιάστηκε το «Ελληνικό Πρωινό Εύβοιας». Είχαν προηγηθεί φέτος οι παρουσιάσεις του «Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης», του «Ελληνικού Πρωινού Κρήτης» και του «Ελληνικού Πρωινού Κέρκυρας».

Στις δράσεις εξωστρέφειας που δρομολογεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας για την προώθηση του νέου θεσμού εντάσσεται η συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις, στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και ο ΕΟΤ.

Τον προσεχή Ιούλιο ολοκληρώνεται η νέα δίγλωσση διαδικτυακή πύλη του «Ελληνικού Πρωινού» στην οποία θα καταγράφονται τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι σχετικές συνταγές κάθε περιοχής και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για την ίδρυση μιας δυναμικής διαδικτυακής πύλης γαστρονομίας και προβολής των ελληνικών ξενοδοχείων στον ξένο τουρίστα που θα αποτελέσει γέφυρα του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 

Τα ενταγμένα στο πρόγραμμα Ξενοδοχεία της Σαντορίνης είναι: το “La Perla Villas” που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας, το “Vedema Resort” μέλος της Luxury Collection που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι, το “Villa Renos” που βρίσκεται στην Καλντέρα των Φηρών, το “Aressana Spa Hotel & Suites” που βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και το “Heliotopos Hotel” που βρίσκεται στην Καλντέρα στο Ημεροβίγλι.

Τα ενταγμένα στο πρόγραμμα Ξενοδοχεία της Σαντορίνης μπορείτε να τα δείτε στην σελίδα του “Ελληνικού πρωινού”, στην διεύθυνση :

http://www.greekbreakfast.gr/%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/category/%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7-2