Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ… ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΥ;

ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΙΣΝΕΥΛΑΝΤ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ;

 

 

 

 

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ2“Κίνητρο-μέσο-ευκαιρία”. Έτσι περιγράφουν οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων (πολλά, είναι υπέροχα!) τη συνταγή ενός εγκλήματος. Στο έγκλημα που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στη Σαντορίνη η συνταγή εφαρμόζεται τέλεια.

Κίνητρο= χρήμα. Πολύ χρήμα. Για τίμιους και επιτήδειους. Για εργατικούς και μπαγαμπόντηδες. Για κληρονόμους και αυτοδημιούργητους.

Ευκαιρίες;. Πάμπολλες. Ανεπάρκεια θεσμικού πλαισίου. Αδυναμία εφαρμογής υφιστάμενου νομικού πλαισίου, όπου αυτό υπάρχει. “Γρηγορόσημα”. “Παραθυράκια”. Αργυρώνητοι, επίορκοι υπάλληλοι.

Μέσα;. Ούκ έστιν αριθμός. Από τα κλαμπατσιμπανάδικα που διαλαλούν τον καψουροπόνο μιας λαμέ φίρμας, μέχρι τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν σε περιοχές στην Οία, όπου θα χρειάζονταν αλπινιστές να τις ανακαλύψουν. Από περιφερόμενα ντάτσουν με το “ελάτε καλέ κυρίες μου, ότι πάρετε τρία ευρώ, βρακοζώνια μ’ ένα τάλιρο”. Από γουρούνες που έχουν μετατρέψει το νησί σε χοιροστάσιο, μέχρι αργοκίνητα τρενάκια. Από φαστφουντάδικα με αλλαζονικές ταμπέλες, μέχρι “ντεμέκ” (βορειοελαδίτικο αυτό) παραδοσιακές ταβέρνες που με τριγωνικές επιγραφές και τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κλείνουν τα πεζοδρόμια.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, μας προέκυψαν και τα ελικόπτερα. Απευθυνόμενα στην αφόρητη φάρα των νεόπλουτων, που θέλουν το “κάτι παραπάνω”. Αδειοδοτημένα κι αυτά. Όπως αδειοδοτημένος είναι και ο εκκωφαντικός θόρυβος, όταν ίπτανται πάνω από κατοικημένες περιοχές ή όταν απογειώνονται και προσγειώνονται με τους κιτσάτους μουστερήδες τους. Όπως αδειοδοτημένη, είναι και η εύκολη πλέον παραβίαση του ιδιωτικού χώρου, από τόσους το θελήσουν.ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

Υπολογίστε. Πετάνε υποχρεωτικά (…) στα 1.500 πόδια. Τουτέστιν 450-500 μέτρα. Η δική μου ερασιτεχνική κάμερα έχει ζουμ 16,8 επί. Είναι παλιά. Οι καλές έχουν μεγαλύτερο. Κάντε τη διαίρεση.

Άρα;. Κάθεσαι στο περίκλειστο μπαλκόνι σου και απολαμβάνεις τον ήλιο σε αδαμιαία περιβολή. Γιατί έτσι γουστάρεις!. Στο σπίτι σου είσαι, οι γείτονες δεν σε βλέπουν, δεν προσβάλλεις τη δημόσια αιδώ, άρα ουδείς ψόγος. Να μην πω για τα νεόνυμφα ζευγάρια, που … δεν θα σπαταλήσουν όλο το μήνα του μέλιτος, κοιτάζοντας τα αξιοθέατα!. Αν είσαι και λίγο γνωστός και τα αδηφάγα πλήθη ενδιαφέρονται για την ιδιωτική σου ζωή, να το, το πρωτοσέλιδο.

Σε λίγο θα μας έρθουν και αερόστατα. (Έχω δει κάποια ανάρτηση, κάπου). Βάλτε και τις φιρμάρες, που κάνουν ιδιωτικές διακοπές αλλά με ειδοποιημένο το φωτογράφο, να τους “συλλάβει ξαφνικά” σε κάποιο τρυφερό ενσταντανέ, μπας και γίνει λίγος ντόρος. Πάει η ιδιωτικότητά σου. Το πολύ να θεωρηθείς παράπλευρη απώλεια, ή φυσικό ντεκόρ για τη μοντέλα που φιλήθηκε μεν σε “κρυφή παραλία” με γνωστό τραγουδιστή, αλλά το βράδυ αυτή κοιμάται με τον ντιτζέι και η φίρμα με τον πορτιέρη του κλαμπ.

Bye…bye ιδιωτικότητα. Αλλά, είπαμε: Κίνητρο-μέσο-ευκαιρία.

Save