Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

 

Ο εμπνευστής της διάσωσης της ιστορικής μνήμης του Πύργου κ. Ιάκωβος Ζώρζος

Ο εμπνευστής της διάσωσης της ιστορικής μνήμης του Πύργου κ. Ιάκωβος Ζώρζος

  Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στον τομέα του πολιτισμού κάνει η Σαντορίνη που ήδη διαθέτει ένα ψηφιοποιημένο αρχείο από τον κάποτε ισχυρό Δήμο Πύργου Καλλίστης. Το οραματικό εγχείρημα, δρομολόγησε η «Εστία του Πύργου» που ανακάλυψε αυτό τον ιστορικό πλούτο και απευθύνθηκε στον κορυφαίο έλληνα παλαιογράφο δρ. Αγαμέμνονα Τσελίκα προκειμένου να αναλάβει τη διαδικασία διάσωσης και καταγραφής. Η επίσημη παρουσίαση –αφορά στο ένα πέμπτο των αρχείων- πραγματοποιήθηκε στην έδρα της «Εστίας» με ομιλητές το δρ Τσελίκα και το Θηραίο φιλόλογο (και επίμονο ερευνητή) κ. Γιάννη Γαλαίο.

Η περιπέτεια του αρχείου

  Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Εστίας κ. Μάκης Ζώρζος που εν συντομία αναφέρθηκε στη σημασία του εγχειρήματος, δίνοντας αμέσως το λόγο στο Δήμαρχο Θήρας. Ο κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, έκανε μια σύντομη αναφορά στον περιπετειώδη τρόπο αναζήτησης του αρχείου, από την εποχή (1995) που ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Πύργου Καλλίστης. Το ευτύχημα ήταν- σύμφωνα με το δήμαρχο- πως τμήμα του αρχείου που είχε ανευρεθεί ανάμεσα σε ερείπια από τον αείμνηστο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ματθαίο Μηνδρινό και την επίσης εκπαιδευτικό κ. Ξανθή Καταβάτη (με καταγωγή από τον Πύργο), διαφυλάχθηκε με τον τρόπο που μόνο άνθρωποι ευαίσθητοι για την  ιστορική μνήμη επιφυλάσσουν σε τέτοιας αξίας ντοκουμέντα. Αργότερα, ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία στο δήμο και εν συνεχεία παραδόθηκε στο σημερινό θεματοφύλακα της τοπικής μνήμης, την «Εστία Πύργου» που αρχικά προχώρησε στη διάσωση- συντήρηση και εν συνεχεία στην ψηφιοποίηση  ενός εκτεταμένου τμήματος.

«Ιστορική αυτογνωσία»

Συναρπαστική η αναδρομή στο παρελθόν από τον κ. Γαλαίο

Συναρπαστική η αναδρομή στο παρελθόν από τον κ. Γαλαίο

  Την παρουσίασε της προσπάθειας έκανε ο πυργιανός φιλόλογος κ. Γιάννης Γαλαίος που περιστράφηκε σε τρεις άξονες: το εγχείρημα της ψηφιοποίησης, την επιστημονική προσωπικότητα του επιμελητή και την ταυτότητα του παλαιού Πύργου. Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, περιέγραψε την ιστορική πραγματικότητα για την περίοδο (1821-1940) της εργασίας και παρουσίασε τους αρχικούς τομείς έρευνας. Όπως είπε, ανάμεσα τα πρώτα 3.523 έγγραφα που ψηφιοποιήθηκαν χωρίστηκαν σε κατηγορίες: Παιδεία, Οινοπαραγωγή και Προξενικά (ειδικά τα τελευταία αποδεικνύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού). «Αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ιστορικής αυτογνωσίας», τόνισε ο κ. Γαλαίος.

Ο κορυφαίος έλληνας παλαιογράφος δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας

Ο κορυφαίος έλληνας παλαιογράφος δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας

«Γιατί Ιστορία;».

 «Γιατί ιστορία;», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσελίκας, για να υποστηρίξει ότι η ιστορία δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά επίσης βοηθά στην αντίληψη του παρόντος και δίνει δυνατά εχέγγυα για μια σώφρονα πορεία προς το μέλλον. Ο ερευνητής που κατά το παρελθόν επιμελήθηκε την μελέτη των αρχείων της καθολικής κοινότητας της Σαντορίνης, παρουσίασε κάποια ενδεικτικά έγγραφα τα οποία παρουσίασαν πτυχές της διοικητικής αλλά και καθημερινής ζωής των κατοίκων, εντοπίζοντας εντυπωσιακές αναλογίες με το σήμερα. « Αν αλλάζαμε τις ημερομηνίες, θα μπορούσαν να είναι σημερινά έγγραφα», είπε. Εντυπωσιακή ήταν μια σειρά εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία οι τότε δημοτικοί άρχοντες, ζητούσαν παράταση των προθεσμιών πληρωμής των φόρων, μέχρι να επιστρέψουν οι καραβοκύρηδες που θα πουλούσαν τα σαντορινιά κρασιά στη Ρωσία. Αξιοσημείωτη ήταν και η έμφαση στα θέματα της παιδείας, καθώς ικανός αριθμός αρχείων, αναφέρονται σε υπηρεσιακή αλληλογραφία για την ανάγκη πρόσληψης δημοδιδασκάλων, εκπαίδευσης αλληλοδιδασκάλων (ο θεσμός ήταν έμπνευση του Καποδίστρια), αλλά και μέριμνα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

  Στα μεγάλα κέρδη της παρουσίασης, μπορεί επίσης να καταχωρηθεί και η ρητή δήλωση του Δημάρχου, ότι θα προβλεφθεί ποσό στον επόμενο προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όπως μάλιστα είπε ο Πρόεδρος της Εστίας (και εμπνευστής αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας) κ. Μάκης Ζώρζος, η ερευνητική ομάδα του κ. Τσελίκα θα συνεχίσει το έργο της χωρίς την παραμικρή διακοπή.

  Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Μανώλης Λιγνός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Ασιμής,  ο Πρόεδρος της Ένωσηςε Ξενοδόχων κ. Μανώλης Καραμολέγκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Θήρας κ. Γιώργος Δαρζέντας και άλλοι.