Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ_ΘΗΡΑΣ 3Υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις που μάλλον δεν είναι εφικτό να τις περιγράψεις με την αποστασιοποίηση του παρατηρητή. Πώς να καταγράψεις ας πούμε τα επιφωνήματα και τη συγκίνηση που κρύβει η φράση «αυτός είναι ο παππούς μου!». Ο αγράμματος, αγρότης παππούς με τα 6,7 ή 8 παιδιά που πήγε στο μέτωπο και κάποιοι ξέχασαν να τον φέρουν πίσω. Που πολέμησε σε όλες εκείνες τις συρράξεις των αρχών του 20 αιώνα. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία. Κάποιοι έκαναν μέχρι και 10 χρόνια θητεία στο καμίνι των αλλεπάλληλων πολέμων. Και χρειάστηκε ένας αιώνας για να μπορέσει ένας νεαρός αρχαιολόγος, ο κ. Λευτέρης Ζώρζος  να τους ανασύρει έστω και για λίγο από τη λήθη.

Ο Δήμαρχος προλογίζει την έκθεση, δίπλα του ο Πρόεδρος της Εστίας Πύργου και ο επιμελητής.

Ο Δήμαρχος προλογίζει την έκθεση, δίπλα του ο Πρόεδρος της Εστίας Πύργου και ο επιμελητής.

Η παρέλαση των παλαιών πολεμιστών της Θήρας, μέσα από τα ευρήματα του υποψήφιου διδάκτορα αρχαιολογίας, ήταν μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. «Βλέπουμε κι αναγνωρίζουμε δικούς μας ανθρώπους και αυτό δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική φόρτιση», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, προλογίζοντας την έκθεση που ετοίμασε η «Εστία Πύργου» και αφού ήδη αναγνωρίσει στο πρόσωπο ενός πολεμιστή, κάποιον από τους προπάτορές του. «Δυστυχώς στην Ελλάδα, ξεχνάμε πολύ εύκολα», είπε από την πλευρά του ο δημιουργός αυτής της σπάνιας συλλογής ενθυμημάτων κ. Λευτέρης Ζώρζος, που μάλλον ανταμείφθηκε από τη διάχυτη συγκίνηση των δεκάδων επισκεπτών του χώρου.

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ

Ο αντισυνταγματάρχης Δ. Μπουνταλης, μαζί με τον πρώην φαντάρο του.

Ο αντισυνταγματάρχης Δ. Μπουνταλης, μαζί με τον πρώην φαντάρο του.

Παρόντες ήταν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και διακεκριμένοι φιλίστορες όπως ο Εκδότης- Διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων» κ. Μανώλης Λιγνός που παραχώρησε μάλιστα δύο σπανιότατες φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του. Αλλά την κοσμοσυρροή δημιούργησαν, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των 123 Θηραίων πολεμιστών που είδαν για πρώτη ίσως φορά πως η προσφορά των προγόνων τους, δεν καλύφθηκε από την ιστορική ομίχλη.
Αξίζει όμως να αναφερθεί η παρουσία και η προσφορά ενός ακόμα ανθρώπου που ταξίδεψε από τη Σύρο ειδικά για την έκθεση. Πρόκειται για τον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Μπουνταλή που από την αρχή ενστερνίστηκε το όραμα, τη διαίσθηση, και τη γνώση του(φαντάρου του) Λευτέρη Ζώρζου και του παρείχε όλη την στήριξη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξαιρετικού Μουσείου νεώτερης ιστορίας στο ΤΕΘ Ερμούπολης, Στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου». Τέτοιους αξιωματικούς με τόση ευρύτητα πνεύματος, τους χρειάζεται η χώρα!.