Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ_ΘΗΡΑΣΟ υποψήφιος διδάκτορας αρχαιολογίας κ. Λευτέρης Ζώρζος, είναι ήδη υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός Μουσείου της Νεώτερης Ιστορίας στη Σύρο, τον καιρό που υπηρετούσε τη θητεία του (πριν λίγους μήνες). Μεταξύ των ευρημάτων του όμως, υπήρχε και μια συγκινητική ανακάλυψη: Θηραίοι πολεμιστές του ταραγμένου πρώτου τετάρτου του 20ου αιώνα. Η παρουσίαση, είναι κάτι παραπάνω από ένα μνημόσυνο. Περισσότερο είναι μια -καθυστερημένη είν’ αλήθεια- απόδοση τιμής σε κάποιους ανθρώπους, που οι πίκρες, οι κακουχίες και οι συνεχείς περιπέτειες του στέρησαν όχι απλά το πιο παραγωγικό κομμάτι της ζωής τους, αλλά κάποτε και την ίδια τη ζωή.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ο κ. Λευτέρης Ζώρζος, ανέδειξε μια μικρή αλλά σημαντική πτυχή της νεώτερης ιστορίας.

Ο κ. Λευτέρης Ζώρζος, ανέδειξε μια μικρή αλλά σημαντική πτυχή της νεώτερης ιστορίας.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ

Το Μητρώο Παλαιών Πολεμιστών Κυκλάδων δημιουργήθηκε το 1936-38 και ανευρέθηκε σε αποθήκη του Στρατοπέδου Πεζικού Ερμούπολης Σύρου. Σήμερα βρίσκεται στην μόνιμη «Έκθεση Ιστορικής Μνήμης» του στρατοπέδου που δημιουργήθηκε την άνοιξη 2014 με την συμβολή και υπό την καθοδήγηση του Διοικητή ΤΕΘ Ερμούπολης Αντισυνταγματάρχη κ. Δημήτρη Μπούνταλη.
Το Μητρώο περιλαμβάνει πολεμιστές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων και παρουσιάζει φωτογραφίες και σημαντικά ιστορικά, δημογραφικά και κοινωνικά στοιχεία χρήσιμα όχι μόνο για τους απογόνους των πολεμιστών αλλά και για επιστημονική μελέτη. Περιλαμβάνει συνολικά 500 πολεμιστές από τα νησιά Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Σίφνο, Κέα, Πάρο και Νάξο και 123 πολεμιστές από Θήρα και Θηρασία.
Οι πολεμιστές έλαβαν μέρος στους κάτωθι πολέμους:

• Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος 30/9/1912-30/5/1913
Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία (Βαλκανικός Συνασπισμός)
εναντίον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Αλβανικών Τμημάτων

• Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος 16/6/1913-18/7/1913
Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Σερβία εναντίον Βουλγαρίας,
Ρουμανίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον Βουλγαρίας

• Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 8/1914-11/11/1918
Βρετανική Αυτοκρατορία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα (ΑΝΤΑΝΤ) εναντίον
Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Βουλγαρίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
(Κεντρικές Δυνάμεις)

• Ελληνο-Τουρκικός Πόλεμος (Μικρασιατική Εκστρατεία)
Μάιος 1919 – Οκτώβριος 1922

Η έκθεση αποτελεί ένα «φόρο τιμής» στους πολεμιστές αυτούς που πέρασαν μέχρι και εννέα χρόνια της ζωής τους στο μέτωπο, τραυματίσθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους. Η πλειοψηφία αυτών ήταν έγγαμοι με πολυμελείς οικογένειες που υπέστησαν επίσης τις επιπτώσεις του πολέμου.
Με την καταγραφή και αποτύπωση των προσώπων και γεγονότων θέλουμε όχι μόνο να αφυπνίσουμε την ιστορική μνήμη αλλά και να καταδείξουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι συνδεδεμένα με την ζωή μας και επηρεάζουν τις οικογενειακές ιστορίες όλων μας.
Οι δύο ανεκτίμητες ομαδικές φωτογραφίες των πολεμιστών (παρέλαση 25ης Μαρτίου 1938), ευγενική προσφορά του κ. Μανώλη Λιγνού, είναι του εξαιρετικού φωτογράφου Γ. Ιωακειμίδη.
Η επιμέλεια της Έκθεσης έγινε από τον αρχαιολόγο Λευτέρη Ζώρζο.