ΟΙ “ΜΥΓΕΣ” ΤΟΥ ΣΑΡΤΡ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ

ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΝΙΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ

 

 

 

Τον Αύγουστο του 1936, ένας αφροαμερικανός αθλητής, ονόματι Τζέσε Όουενς και απόγονος δούλων, κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, στους Ολυμπιακού Αγώνες του Βερολίνου (στους πρώτους που έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία -κατά σαρκαστική ειρωνεία της Ιστορίας,- ήταν έμπνευση του Εβραίου Αλφρεντ Σ(χ)ιφ (Alfred Schiff 1863-1939), συνεργάτη του Χίλλερ Φον Γκέρτρινγεν στην ανασκαφή της Αρχαίας Θήρας). Ο Χίτλερ, έφυγε εξοργισμένος από το στάδιο. Η Αρία Φυλή, είχε δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα!. Όσο για τον αντίπαλο του Όουενς, (Carl Ludwig Long, 27 Απριλίου 1913 – 14 Ιουλίου 1943), γνωστό ως Λουτζ Λονγκ,, όχι μόνο έχασε τους αγώνες, αλλά έκανε και κάτι ακατανόμαστο: Λένε, πως έδωσε συμβουλές στον Τζέσσε, για να βελτιώσει την τεχνική του. Ανταμείφθηκε με την αποστολή του στην πρώτη γραμμή του Μετώπου και σκοτώθηκε κατά την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία ( 14 Ιουλίου του 1943).

Το 1938, το καμάρι της Αρίας Φυλής, ο σπουδαίος πυγμάχος Μάξ Σμέλινγκ, η μεγάλη γερμανική ελπίδα, ηττήθηκε από τον επίσης μαύρο Τζο Λιούις, κάνοντας τον Γκέμπελς, να καταπιεί τη γλώσσα του. Κι αυτός ανταμείφθηκε. Στάλθηκε στο Μέτωπο και ως αλεξιπτωτιστής, πολέμησε στο Μάλεμε της Κρήτης. Επέζησε, πάντως. Αλλά η ήττα της Αρίας Φυλής, εξόργισε τους πάντες. Πως ήταν δυνατόν, ένας μαυράκος από την Αλαμπάμα, που από νωρίς δεχόταν τις επιθέσεις της Κου-κλουξ-κλαν, να νικήσει τη μεγάλη λευκή ελπίδα;.

 

 

Η ΓΚΡΟΤΕΣΚΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΤΗ ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

 

 

“Οι Μύγες”, του Σαρτρ. Γραμμένες στο Εμπορείο.

Εισαγωγή, λοιπόν. Για όσους έχουν διαβάσει την “Κοινοτοπία του κακού” της Χάνα Αρέντ και τις “Ευμενίδες” του Τζόναθαν Λίττελ, θα ήταν περιττή. Το κακό, είναι τρομακτικό, αλλά βαρετό. Δηλαδή, γκροτέσκο. Το κακό, τρέφεται με δαίμονες και ιδεοληψίες. Παντού. Αρκεί το μήκος της μύτης, το χρώμα του δέρματος, η σωματική διάπλαση, η εθνοτική αντίληψη για να το οπλίσουν με ανατριχιαστικά όπλα. Την απέχθεια για τον άλλο. “Η Κόλαση, είναι οι άλλοι”, έλεγε ο Σαρτρ, που -πάλι, μοχθηρή ειρωνεία της Ιστορίας- είχε γράψει τις περίφημες “Μύγες” του, στο Εμπορείο.

Στο ίδιο χωριό, που κάποιοι τρομοκρατημένοι, από την κόλαση των άλλων, οπλίστηκαν με οργή αγέλης. Που είναι ακριβώς, το απότοκο ενός φόβου και ο τρομακτικός φθόνος για τον “άλλο”, που τολμά να διαπρέπει. Εκεί που δεν θα έπρεπε. Στα γράμματα, που αυτοί δεν γνωρίζουν. Στην αυτοπεποίθηση, που οι ίδιοι νιώθουν επισφαλή. Στην πραγματικότητα, που τους τρομάζει. Ενώ την ίδια ώρα βαυκαλίζονται που δύο έλληνες παραλίγο να γίνουν Πρόεδροι της Αμερικής, ένας έγινε Διοικητής του ΝΑΤΟ και ένας Αστροναύτης στη Ρωσία.

Γι αυτούς τους ανασφαλείς, η ελληνικότητα, είναι μόνο μια σημαία. Την οποία, κάνουν σκουπόξυλο, γιατί δεν μπορούν να τη σηκώσουν, με την αξία τους. Ξεχνώντας πως από τους μεγαλύτερους ήρωες του Έπους του ’40 που έχυσε το αίμα του για την ελληνική σημαία, ήταν ένας έλληνας εβραίος. Ο Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής. Αν ήταν εβραιοπούλα η μαθήτρια, στο Εμπορείο;. Αν τους μίλαγε για τον Φριζή;. Θα την καταλάβαιναν;.

 

 

 

ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;

 

 

 

Κολοκοτρώνης, σχέδιο Karl Krazeisen

Θέλετε για την Αλβανία;. Ποιός είναι ο εθνικός ήρωας της;. Γεώργιο Καστριώτη τον λένε. Σκερντέμπεη. Να τους πεις να διαβάσουν τον Θούριο του Ρήγα;. Χαμένος κόπος. Την αδελφική φιλία του Γέρου του Μωριά, με τον Αλή Φαρμάκη, από το Λάλα Ηλείας;. Προδότης, ο Κολοκοτρώνης, που με κίνδυνο της ζωής του, πέρασε από τη Ζάκυνθο για να αποτίσει φόρο τιμής, στη σορό του αδελφοποιτού του;. “Ὁ Ἀλὴ Φαρμάκης εἶχε 40 χρόνους, μαυρουδερὸς καὶ κίτρινος καὶ δι᾿ αὐτὸ τὸν ἔλεγαν φαρμάκη, κοντότερός μου, λιανός, πολλὰ φρόνιμος, πιστός, σιωπηλός, θυμώδης. Ἀπέθανε εἰς τοῦ Λάλα, ἀρρώστησε στὴν Ζάκυνθο ἀπὸ λυσεντερία. Οἱ συγγενεῖς του ἔκαμαν νὰ τοῦ δοθεῖ ἡ ἄδεια τοῦ Ἀλῆ Φαρμάκη διὰ νὰ ἔλθει εἰς τοῦ Λάλα. Οἱ Ἄγγλοι ἔστειλαν ἕνα ἰατρὸν καὶ ἀφοῦ εἶδαν ὅτι ἀποθνήσκει, τότε τοῦ ἔδωσαν τὴν ἄδεια νὰ ἔβγει ἔξω εἰς τὸν Μορέα, διότι οἱ Ἄγγλοι, ὄντες φίλοι μὲ τὸν Ἀλὴ πασὰ, δὲν ἤθελαν νὰ δώσουν τὴν ἄδεια νὰ ὑπάγει εἰς τὸν Μορέα, διὰ νὰ μὴ δυσαρεστήσουν τὸν Ἀλὴ πασὰ. Ἀφοῦ ἔμαθα ὅτι ἀπέθανε, ἐβγῆκα εἰς τὸν Μορέα καὶ ἐπῆγα εἰς τοῦ Λάλα διὰ νὰ παρηγορήσω τὴν φαμιλιάν του”. Αυτά γράφει ο Γέρος του Μωριά.

Η μικρή Αλβανιδούλα στο Εμπορείο, ίσως δεν ήξερε αυτές τις ιστορίες.Όπως και τα φασιστοειδή, δεν τις ξέρουν, αλλά λήστεψαν βάναυσα λίγη Ελλάδα, από την καρδιά της. Γιατί ζουν συνεχώς στην “κόλαση του άλλου”. Αδύναμοι, χωρίς συγκρότηση και μόρφωση, με αντιδράσεις γηπέδου, απαιτούν, τι;. Διατάραξαν, μια παρέλαση. Φώναξαν, μπούρδες. Σήμερα, ίσως και να επαίρονται γι αυτές. Αλλά, θα συνεχίζουν να ζουν στην “κόλαση, του άλλου” Θα συνεχίσουν να φθονούν, όσους κατέχουν τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική ιστορία, περισσότερο από τους ίδιους. Γιατί τελικά “ο άλλος”, είναι μέσα τους. Ποτισμένος, με προσωπική απαξία και σύμπλεγμα κατωτερότητας. Όσο για τις μαύρες μπλούζες;. Πρώτη φορά, ο “πατριωτισμός”, γίνεται ενδυματολογικό φετίχ. Η στολή των δημόσιων δυνάμεων, είναι ένα μέτρο διάκρισης και σεβασμού. Η στολή στην καθημερινότητα ενός πολίτη, είναι ένας προσωπικός αυτοεξευτελισμός. Ο πατριωτισμός, δεν είναι μόδα.

Και για το τέλος. Διάβασα, ότι αυτοί οι Ultras, δεν έχουν -είπε κάποιος- σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Όμως αυτό το μόρφωμα, έσπευσε να προσεταιριστεί την πράξη τους. Με τραγελαφικό τίτλο βέβαια: “Χρυσή Αυγή Σαντορίνης και Έλληνες πολίτες σταμάτησαν παρέλαση με αλβανίδα σημαιοφόρο”. Δηλαδή άλλο Χρυσή Αυγή και άλλο έλληνες πολίτες. Από που κατάγεται δηλαδή, η Χρυσή Αυγή;
Καταγωγή Χρυσής Αυγής

27 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Γιώργος Καλιδης λέει:

    Θα παρακαλούσα αύριο στην εκπομπή σας στο ραδιόφωνο να βγάλετε ένα εκπρόσωπο του μορφώματος να ακούσουμε την άποψη του. Και ελπίζω βέβαια να μην αποκλειστώ από εσάς επειδή ζητάω να ακούσω και τη γνώμη για το συμβάν από το μόρφωμα. Περιμένω με αγωνία την αυριανή σας εκπομπή….

    • Φυσικά. Γιατί όχι;. Ας απευθυνθεί κάποιος σε μένα και θα βγει στην εκπομπή μου

      • Ο/Η Γιωργος Καλιδης λέει:

        Όχι κύριέ μου εσείς θα τους απευθύνεται πρόσκληση-πρόκληση ως αντικειμενικός δημοσιογράφος να τοποθετηθούν για το θέμα. Δεν μπορώ να δεχθώ πως μετά από αυτά τα έκτροπα που όλη η κοινωνία καταδικάζει περιμένετε να σας πάρουν αυτοί τηλέφωνο για να πουν τις απόψεις τους. Εσείς να τους αναζητήσετε για να μας εξηγήσουν το ΓΙΑΤΙ.

        • Μα αφού κρύβονται, στην ανωνυμία της αγέλης;. Τι να κάνω;

          • Ο/Η Giorgos kalidis λέει:

            Με τις απαντήσεις που δίνετε πολύ φοβάμαι πως άλλος κρύβεται δυστυχώς πίσω από τη δύναμη του μικροφώνου!!!! Αν δεν είστε άξιος κύριε μου να κάνετε το ελάχιστο από τα αυτονόητα που πρέπει ως αναφορά την ενημέρωση μας παραιτηθείτε… Δουλειές άλλες δόξα τω θεώ θα βρείτε στο νησί. Είναι περισσότερο έντιμο…

          • Ευχαριστώ για τις φιλικές σας συμβουλές. Όπως ίσως θα είδατε σχηματίσθηκε δικογραφία για τα επεισόδια. Η σελίδα μου απέφυγε επιμελώς να δείξει πρόσωπα. Αν κάποιοι από αυτούς θέλουν να μιλήσουν, δήλωσα διαθέσιμος. Εσείς το πήρατε αλλιώς. Δικαίωμά σας

  2. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

    Μπορείτε καποιος να τυπωσει αυτη την τοποθέτηση σας και να τη μοιράσει στα παιδάκια που τωρα τα ονόμασαν ultra και που χωρίς βοηθεια απο το σπίτι βρεθηκαν να φορούν ενα φανελακι διχως νοημα και να τα πείθουν οτι αυτο ειναι κατι σωστο.
    Οι γονείς αυτων των παιδιων πρεπει παραλληλα να ενημερωθούν για το προβλημα ωστε να βοηθησουν τα παιδια να φυγουν μακριά απο αυτους τους ψευτοελληνες.
    Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη αποψη σας που καλά θα ηταν να τη διαβάσουν ολοι.

    • Ο/Η Giorgos kalidis λέει:

      Πραγματικά πάρα πολύ καλή τοποθέτηση και μακάρι να μοιραστεί στα σχολεία για προβληματισμό και διεύρυνση της κριτικής σκέψης των παιδιών μας. Να δούμε πως θα το κάνουμε. Θα ήθελα να πω βέβαια στον κύριο Πράσσο πως η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, αυτός όμως έχω την εντύπωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι περήφανος για την επαγγελματική του στάση απέναντι στα γεγονότα. Πολύ όμορφη ανάπτυξη ναι μεν αλλά μονοχνωτη και μονότονη ενημέρωση. Η δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν κύριοι.

  3. Ο/Η ΣαντορίνηΠόστερ λέει:

    Κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία ή έχει έρθει ανάποδα ο κόσμος;
    Μπροστά στο γεγονός που ζήσαμε στο μικρο νησί μας γνωρίζοντας το αληθινό πρόσωπο του φασισμού, που δόλια κατεύθυνε μικρούς και …μεγάλους να τερματίσουν την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτώβρη πρέπει να σημειώσουμε κάποια πράγματα.
    Η 28η Οκτώβρη γιορτάζεται διότι ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς είπε κάτι που ερμηνεύτηκε ως ΟΧΙ, στο αίτημα παράδοσης της Ελλάδας στις χώρες άξονα μετά το τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Ο όρος Άξονας πρώτη φορά αναφέρθηκε επίσημα το 1936 από τον Ιταλό δικτάτορα, που σε κάποια ομιλία του αναφέρθηκε στον άξονα Ρώμης-Βερολίνου σχετικά με τη συνθήκη φιλίας και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ακριβέστερα η συνεργασία αφορούσε την πολεμική βιομηχανία που άνθιζε και φυσικά πίσω από κάθε συμφωνία κρύβονταν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του τότε ιταλογερμανικού κεφαλαίου. Ποτέ ο φασισμός δεν έκρυψε το πρόσωπο, τους δημιουργούς της ψευδέννοιας Fascism (προωθήθηκε ως εθνικιστική και φυλετική πολιτική ιδεολογία) και τους υποκινητές του.
    Ιστορικά τώρα στην πραγματικότητα ΟΧΙ δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Ελληνα δικτάτορα που στη θέση του βρέθηκε διορισμένος από τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Η φράση με την οποία ο Μεταξάς απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο δόθηκε στα γαλλικά, στη γλώσσα της διπλωματίας της εποχης «Alors c’ est la guerre!» (Τότε βρισκόμαστε σε πόλεμο) στην ακριβέστερη απόδοση.
    Το θέμα είναι ότι ο Μεταξάς και φασίστας ήταν και απέρριψε το τελεσίγραφο των Ιταλών φασιστών, αποτελώντας κατά μια έννοια μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία για την δύσμοιρη Ελλαδική Πολιτεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή πλειοψηφία ζούσε κάτω από τον χτύπο της καρδιάς της νεοεμφανιζόμενης καπιταλιστικής ιδεολογίας που βόλευε ενάντια στην αναμενόμενη μαζική λαϊκή εξέγερση της προπολεμικής εποχής…
    Για να καταλάβουμε όμως πως ακριβώς και γιατί ο Ελληνας φασίστας εναντιώθηκε στον …απέναντι φασίστα θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή ποιοι ήταν οι εμφανείς και αφανείς πόλοι εξουσίας στην Ελλάδα του 1940.
    Ο Μεταξάς και το καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, είχε από πάνω τον βασιλιά και τα ανάκτορα με άμεσες επιρροές από το κεφάλαιο της εποχής, είχε και την βρετανική παρουσία η οποία ήταν έντονα παρούσα στα συμφέροντα της περιοχής όπως κι αποδείχθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο.
    Στη συνέχεια και ειδικά στη διάρκεια του πολέμου ασκούσε ένα είδος «συγκυβέρνησης» έχοντας κάτω από την άμεση επιρροή της τον βασιλιά Γεώργιο Β’ και τον μηχανισμό του παλατιού.
    Στην ελληνική πολιτική σκηνή η Αγγλία ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το στρατό τον χρυσό της χώρας που φυγάδευσε στην Αγγλία με όλο το κεφάλαιο που θέλησε να συνεργαστεί με τους Βρετανούς και για την εξωτερική πολιτική.
    Στα υπόλοιπα πεδία, στο διωγμό των κομμουνιστών λόγου χάρη, ο Μεταξάς μπορούσε να δρα ανενόχλητος χρησιμοποιώντας, κατά βούληση, και όσα στοιχεία από το ναζιστικό παράδειγμα έκρινε χρήσιμα. Οι κομμουνιστές ήταν εξάλλου οι βασικοί εχθροί όλων εκείνη την εποχή και στις δύο πλευρές των μετώπων του 1940.
    Άρα για ποιο ΟΧΙ μιλάμε; Μάλλον για την σύγκρουση των Βρετανικών με τα Ιταλογερμανικά συμφέροντα μιλάμε.
    Αυτός ήταν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος!!!
    Κι τώρα τσακωνόμαστε για τη σημαία που σηκώνει η αλβανιδούλα, που βγάζει ελληνική ταυτότητα κι όχι η ελληνοπούλα, όταν τα ίδια τα μεγάλα συμφέροντα έβαλαν τον Ελληνα πολίτη κάτω από τη γερμανική “μπότα” για 4 ολόκληρα χρόνια.
    Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά και να πούμε ποιοι κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορική ανακρίβεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πάμε να γίνουμε θύματα σε μια νέα φασιστική έκλαμψη που και πάλι βολεύει στη σύγκρουση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με θύματα τα παιδάκια και του μικρού μας Εμπορείου.
    Έλεος κύριοι, έλεος

  4. Ο/Η M λέει:

    Ωδή εις τους Χρυσαυγουλάδες.

    Εις την Ελλάδα σήμερα
    εν έτη δέκα επτά
    πολλοί έχουν παραπλανηθεί
    απ΄τα φασισταριά,

    Και λέμε παραπλανηθεί
    γιατί μέσα στο χάος,
    παρουσιάζεται έμορφος
    και ένας μουνούχης τράος.

    Διαίρει και βασίλευε
    σα θες να κυβερνήσεις,
    αριστεροί και δεξιοί
    σε στέρφες αναλύσεις.

    Τον κόσμο να μαντρώνουν
    σε κόμματα κλουβιά,
    μη τύχει και συσπειρωθεί
    και βρουν χοντρό μπελά.

    Πάνε οι παλιές οι εποχές
    που οι νοσταλγοί του Φύρερ
    ήταν καμιά διακοσαριά,
    έπαιζε ακόμα ο Σίρερ.

    Τα φέραν έτσι δυστυχώς
    στραβά οι περιστάσεις,

    γίνανε κόμμα στη βουλή
    κα θέλεις να ξεράσεις.

    Όχι πως τ’ άλλα κόμματα
    διαφέρουν εις τα ήθη,
    μα να σταυρώσεις τους Ναζί,
    θε να σαι κουτορνίθι.

    Οι μπαμπουίνοι έχουνε
    περισσότερο μυαλό,
    όμως δε διαθέτουνε
    κομματικό στρατό.

    Το παίζουν βέροι Έλληνες
    μιλούν για Εθνικισμό,
    έχουμε στη σημαία μας
    αγκυλωτό σταυρό;

    Το σύστημα που κυβερνά
    εντάσεις θέλει να χει,
    όλοι έχουνε το ρόλο τους,
    θα σας τα πω εν τάχει.

    Πάγια καραμέλα τους
    πως φταίνε οι μετανάστες,
    χάνουν το δάσος και κοιτούν
    δέντρα μέσα σε γλάστρες.

    Μα για δουλειές τους
    παίρνουνε φτηνό Πακιστανό,
    τα σπίτια τους νοικιάζουνε
    σε Σύριο και Αλβανό.

    Αντί να επικρίνουνε
    τον καπιταλισμό,
    κοιτούν πως θα βαρέσουνε
    τον δύστυχο αδερφό.

    Προβάλλονται ως Χριστιανοί ,
    μα καλλιεργούν το μίσος,
    αφού το είπε ο αρχηγός,
    «ο μαύρος δεν είναι ίσος».

    Έγραφαν κάποια εποχή
    στον μέγα Σατανά,
    ύμνους και ποιήματα
    κι Αρ…..α καπαμά.

    Ασκούνε και ρητορική
    Εθνικού σοσιαλισμού,
    μα φέρουνε παράσημα
    δεινού χαφιεδισμού.

    Εφόσον αναλύσουμε
    το θέμα ιστορικά,
    μπορεί να μας τη πέσουνε
    πολλά λαγωνικά.

    Δεμένοι χειροπόδαρα
    στην μπότα των Ναζί
    και τους ψηφίζουν άκριτα
    του τόπου οι χαζοί.

    Περάστε από τα «Δίστομα»
    βόδια του κερατά,
    που σκότωναν τα αδέλφια σας,
    γυναίκες και παιδιά.

    Μιλούν οι ανιστόρητοι
    για πατριωτισμό,
    φέρτε μου τον ψυχίατρο
    πάω να τρελαθώ.

    Ρωτήστε τους αν θέλετε:
    «ο Μεταξάς ποιος είναι;»
    «αυτός δε φτιάχνει τα κονιάκ;»
    κατάλαβε και κρίνε…

    Εννέα στους δέκα σίγουρα
    δεν ξέρουνε τον Κλάρα,
    ο Βελουχιώτης είναι βρε
    που σας …. τη φάρα.

    Σιγάλας Μακάριος

    από την υπό έκδοση συλλογή Ωρολόγιον το σκωπτικό

  5. Ο/Η Λευτέρης Κουλουριώτης λέει:

    Χμ!!! Παρ όλο που χα τάξει στον εαυτό μου ότι δε θα υποπέσω εκ νέου στο ατόπημα της δημόσιας εκπόρνευσης θα το παραδεχτώ ότι είμαι επιρρεπής στα πάθη μου. Ναι είμαι εγώ αυτός που σε ανύποπτο χρόνο ο διαχειριστής αυτού του ιστοτόπου με είχε χαρακτηρίσει με μεγάλη ευκολία ως «το άνθος του κακού στο νησί». Ναι είμαι αυτός που ναζιστή με ανέβαζε , φασίστα με κατέβαζε (κι ας είναι αντίθετα αυτά μεταξύ τους). Ναι είμαι αυτός που τόλμησε να φέρει αντίρρηση στα εμπνευσμένα και θεόσταλτα ιδεολογήματά του.
    Παρ όλ αυτά και γνωρίζοντας πως μικρή σημασία θα έχει να επικαλεστώ την κοινή λογική μπρος στις εμμονές του ,θα τολμήσω να θέσω 2-3 σκέψεις μου με κίνδυνο να με κατακεραυνώσει με τις τρομερές εκείνες αποκαλύψεις που συνηθίζει ως απάντησή του στα παλαιότερα κείμενά μου. Αν έχετε αγαπητέ κύριε εκείνη τη φωτογραφία που χα ντυθεί στις απόκριες γερμανός στρατιώτης όταν ήμουν επτά παρακαλώ μη την αναρτήσετε (ήμουν λίγο παχουλός και θα χαλάσω το image μου).
    Βλέπω πως ακολουθείτε εν πλήρη ομόνοια φορείς ,κανάλια και δημοσιογράφοι την τακτική να αποκαλείτε χρυσαυγίτες τους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν στο Εμπορείο. Προσπερνάτε ότι κανείς από τους «σταμπαρισμένους « του νησιού εθνικιστές ( οι χαφιέδες σας έχουν δουλέψει καλά) δεν ήταν εκεί. Και ναι εγώ ξέρω γιατί το κάνετε. Η τακτική του εκφοβισμού και της κατασυκοφάντησης είναι προνόμιό σας. Ούτε οργανώσαμε , ούτε συμμετείχαμε . Απλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το προφανές. Απλά στην Εθνική επέτειο που εσείς θέλετε να εξευτελίσετε δε δέχθηκαν να σηκώσει τη σημαία κάποιος που ήταν με το μέρος του εισβολέα οι πρόγονοί του. Καμία μομφή για το παιδί , αλλά πώς να γίνει ήταν με το μέρος του εχθρού τότε (η Αλβανία).Και να κρατάει τη σημαία με το σταυρό;
    Και μη βιαστείτε όλες οι σαυρίτσες της κουλτούρας και της διανόησης , του ανθρωπισμού και της αδελφοσύνης , της αριστεράς (με τις δεξιές τσέπες ) και των φιλελέ να με αποκαλέσετε ρατσιστή και φασίστα. Α! Και Χρυσαυγίτη . Λες και κυρ Μήτσο μου με το που ξυπνάω βάζω τα εμβατήρια της Βέρμαχτ για να πάω στη δουλειά . Ξέρεις εσύ ( ορθό το λάβαρο κι η Νίκη μας προσμένει και είχα κάποτε ένα σύντροφο) . Καμία σχέση . Ούτε που τα χω ακούσει ποτέ μου. Και βγήκατε από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου και κράζετε ‘όπως στις λαικές αγορές της Καμπούλ, που ακούς άσπρο και πρέπει να λογαριάζεις μαύρο για να σαι μέσα, με πρώτο και καλύτερο εσένα κυρ Μήτσο μου, τον πρωταθλητή της μεταναστολαγνικής προπαγανδούρας, που χεις αναλάβει εργολαβικά να τα καταστήσεις (αυτά τα παιδιά) μοντέρνους ήρωες. Που ακόμα ακόμα δεν έμαθαν να μιλάν την Ελληνική εξόν από τις βασικές λέξεις που είναι υποχρεωμένος ο κάθε μετανάστης να μάθει αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του (πρώτη και καλύτερη το «μαλάκα» ) και θέλουν να παραστήσουν τους απόγονους του Αριστοτέλη.
    Κι έλα τώρα εσύ κυρ Μήτσο μου, που χεις δυο δράμια γνώση, να μου πεις…
    Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, όπου δημαρχαίοι, υπουργαίοι, πρωθυπουργαίοι, δικασταίοι, μπατσαίοι, δημοσιουπαλληλαίοι και πάσας ο κρατικός συρφετός, να μην δίνουν δεκάρα για τους άθλιους που τους ταϊζουν και τους ποτίζουν με τους φόρους τους, αλλά να γνοιάζονται μοναχά για το πώς θα καλοπερνάνε οι «καλοί μας πρόσφυγες» (λαθρέποικους, θα τους αποκαλούσαν οι φασίστες…)

    Υπαρχει ρε γαμώτο άλλη χώρα στον πλανήτη, όπου οι υποτιθέμενοι «υπηρέτες του λαού» να στέλνουν τον λαό στα κρεματόρια της πείνας και να μοιράζουν ανελέητα τους κόπους και τις οικονομίες του, στον πάσα έναν σλαβοαφροασιάτη, που περνάει «παρατύπως» τα σύνορα;
    Κι υπάρχει ρε Μητσο μ’, άλλη πατρίδα στον κόσμο, που να ξαποστέλνει τα δικά της παιδιά στα ξένα, για να καλοβολεύει εδώ τους απογόνους των τουρκομογγόλων φύλαρχων, που την είχανε και τετρακόσιους χρόνους σκλαβωμένη;

    Όχι δεν υπάρχει άλλη τέτοια χώρα στον κόσμο των έλλογων όντων κυρ Μήτσο μου κι εμείς σαν χαζοί, πάμε και τους ψηφίζουμε!
    Ποιους;
    Αυτούς που τα πέρνουν από τους Έλληνες, για να τα δώκουν στους αφροασιάτες!!!

    Είναι σαφές ότι τους ενοχλεί αφάνταστα η 28η Οκτωβρίου. Τους ενοχλεί το ΟΧΙ. Γενικά, έχουν ένα «θέμα» με τα ΟΧΙ. Διότι ( ναι θα το πω) τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες. Αυτοί έμαθαν τα ΟΧΙ να τα κάνουν ΝΑΙ. Και για αυτό θέλουν όλα τα ΟΧΙ (ειδικά αυτά που μιλάνε στην ψυχή του λαού) να τα υποτιμήσουν, να τα δυσφημήσουν και εν τέλει να τα καταργήσουν. Σαν την κολοβή την αλεπού του μύθου του Αισώπου που ζήλευε που οι άλλες είχαν ουρά και βάλθηκε να τις πείσει ότι όλες πρέπει να την κόψουν και να γίνουν σαν κι αυτή, γιατί τάχαμου έτσι θα ήταν πιο… «απελευθερωμένες» και ανάλαφρες!
    Δεν τους αρέσει η 28η Οκτωβρίου. Δεν τους αρέσει που οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους «με το χαμόγελο στα χείλη» και με πίστη για να πολεμήσουν τον εχθρό που τόλμησε να ζητήσει να πατήσει τα χώματά μας. Η προσπάθεια σπίλωσης του υψηλού εθνικού φρονήματος και της ομοψυχίας του λαού μας είναι φανερή από τους γραικύλους που έχουν πιάσει όλα τα πόστα και έγινε και επισήμως γνωστή, όταν ξεδιάντροπα στα σχολικά (νεοταξικά) βιβλία διαστρεβλώνουν την ιστορία. Σήμερα σε όλες τις σχολικές αίθουσες δεν μιλάνε για ηρωισμούς, σημαία και πατρίδα, αλλά για την “ειρήνη των λαών” και τον… “φασισμό”.
    Και αγαπητέ μου ΣαντορίνηΠόστερ. Ναι ο Μεταξάς δεν είπε κυριολεκτικά ΟΧΙ. Και ναι οι «φίλοι» μας οι Εγγλέζοι ήθελαν σα τρελοί να μπλεχτούμε στον πόλεμο. Δε μας εξηγείτε όμως ποια θα έπρεπε να ταν η απάντηση του Μεταξά στο τελεσίγραφο. Και μη ξεχνάτε ότι μέχρι τότε ο «δικτάτωρ» είχε αρνηθεί σθεναρά την υποστήριξη των Εγγλέζων (μια μεραρχία ήθελαν να μας στείλουν όλη κι όλη και κάτι αεροπλάνα) για να μην προκαλέσει τον Άξονα. Δε θα τολμούσα να σας ζητήσω να διαβάσετε το ημερολόγιο του δικτάτορος για να αποφύγετε τις φλύκταινες .
    Και πάνω απ όλα , όλοι κυνηγούσαν αυτούς τους κακόμοιρους αριστερούς. Κάτι σα την Εβραική φυλή ένα πράμα που όλοι τους κατηγορούν κι αυτοί είναι άμοιροι των ευθυνών.
    Και βλέπω γύρω μου κάτι ραμολί μαρξιστάκια που ξεκαρδίζονται στα γέλια παριστάνοντας τους τσε γκεβάρες.
    Αφού λοιπόν τα συριζόπαιδα υπέγραψαν σαν καλά γερμανοτσολιαδάκια ότι τους έβαλε μπροστά τους ο κ Σόιμπλε και η Τρόικα, πήραν τα μερσεντικά τους, άραξαν δίπλα στις πισίνες τους και τραγουδούσαν τα αντάρτικα. Να δεις πως το λένε «Σαμπάνια , χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη»
    Κοιτάτε να δείτε μαρξιστάκια,
    τέρμα τα ερμαφρόδιτα είμαστε με τον λαό αλλά πονάμε που σας π@δάμε.
    Η κλάψα σας και άλλα τέτοια γραφικά δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας,
    αυτά είναι απλά κινήσεις για την ψυχοθεραπεία σας και για να μην αυτοκτονήσετε.
    Πρέπει όμως μετά από 3 χρόνια στην εξουσία να καταλάβετε ότι μαζί με την αριστερά που ξεφτίλισατε (και σας ευχαριστώ προσωπικά για αυτό, αυτή είναι η μόνη σας προσφορά στο έθνος), ξεφτιλίζεστε και εσείς καθημερινά.
    Είστε υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει γύρω σας… κόμμα, κυβέρνηση, αριστερά, όλα είναι το ίδιο πράγμα, όλα σε ένα, όπως τα σαμπουάν, δεν μπορούν να διαχωριστούν
    Εσείς υπογράφετε για να μειωθούν οι συντάξεις των γερόντων
    εξαιτίας σας λιποθυμούν τα παιδάκια στο σχολείο από την πείνα.
    Πάψτε λοιπόν να τρώτε τα λεφτά των ανέργων με ταξιδάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες
    και ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙΤΕ:
    Είστε πια καπιταλιστές, σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών και των φονιάδων των λαών, γερμανοτσολιάδες, λάτρεις και σύμμαχοι της φιλελεύθερης οικονομίας, επαίτες των αγορών.
    Αν υπήρχε αριστερούληδες σήμερα Μακρόνησος, εσείς θα ήσασταν από τη μεριά των δεσμοφυλάκων…

    Λευτέρης Κουλουριώτης

  6. Ο/Η ΣαντορίνηΠόστερ λέει:

    Αγαπητέ κύριε Λευτέρη, να βάλουμε λίγο στη θέση τους τα πράγματα διότι πρόκειται για ιστορικά γεγονότα κι όχι για τα ιστορικά παράδοξα που ως γνωστόν διδάσκονται στα σχολεία χάριν, λένε, συντομίας αλλά και κατανοητότητας ή ψευτοφιλοπατρίας κάποιων που σφετερίζονται τα μυαλά σας.
    (Μην ξεχνάμε ότι ο νεότερος δικτάτωρ Γεώργιος Παπαδόπουλος αυτοκαταλόγιζε τον εαυτό του στους ήρωες της Ελλάδας και αυτό διδασκόταν στα σχολεία κατά τη διάρκεια της 7ετιας. Αυτό ως παράδειγμα για να δούμε πως μεταφέρεται η ιστορία και ποιοι γράφουν την ιστορία)
    Πάμε λοιπόν:
    – Το ημερολόγιο του δικτάτορα Μεταξά είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο αλλά όχι ένα ουσιαστικό αποδεικτικό ιστορικό στοιχείο, διότι ότι κι αν έγραφε ο διορισμένος από τον Βασιλιά Ιωάννης Μεταξάς είναι η δική του υποτελείς εκτίμηση. Εκτίμηση ενός ανθρώπου που μόνο διαστρεβλωμένα θα μπορούσε να δει τα γεγονότα και πάντα κάτω από το πρίσμα των εντολέων του, δηλαδή του φιλοβρετανού Βασιλέα και της αυλής. (Ποιος τελικά λέει την αλήθεια αυτοί που παίζουν με συμφέροντα ή αυτοί που την έζησαν;)
    – Όσο για τη μεραρχία και τα αεροπλάνα, δεν πρόκειται για μια μικρή δύναμη 10.000 καλά οπλισμένων στρατιωτών γνωρίζοντας όλα τα ανοικτά μέτωπα των Βρετανών.
    – Οι …Εγγλέζοι ήθελαν την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο για δυο λόγους όχι για έναν. Ο πρώτος είναι γιατί έφτιαχναν τον αμυντικό άξονα και χρειάζονταν σύμμαχους (και επεδίωξαν τις μετέπειτα συμμαχίες ακόμα και με την Εθνική Αντίσταση, πιστεύω να γνωρίζεται για ποιους μιλάμε, τους οποίους αργότερα εκκαθάρισαν) κι ο δεύτερος ήταν όλη η εξέλιξη μετά τη λήξη του πόλεμου με την επικράτηση τους στις πρώτες κυβερνήσεις μέχρι να μας παραδώσουν στους Αμερικάνους της δεύτερης τραγικής ιστορικής εξέλιξης μετέπειτα..!
    – Παρακαλώ ευγενικά, όταν κάνετε σημάνσεις σε ιστορικά θέματα κρατήστε τους χαρακτηρισμούς και τις φλύκταινες για το νοητικό επίπεδο όλων των ανιστόρητων.
    – Τελειώνοντας την ιστορική επανόρθωση, δεν θα μιλήσουμε για τις διώξεις του τεράστιου στρατού του ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ και των πραγματικών Ελλήνων που απελευθέρωσαν όλη την Ελλάδα πλην της Αθηνάς (όλες οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης) αλλά για τα πραγματικά αίτια του πολέμου και την επικράτηση μετά, ώστε να δούμε αν επικράτησε κάτι διαφορετικό -λαϊκό- ή οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής!
    Τα πραγματικά αίτια του πολέμου ήταν κατά το πλείστον οικονομικά με την ιδιαιτερότητα του συσχετισμού που θα επικρατούσε στο γηραιό οικονομικό ευρωπαϊκό κατεστημένο.
    Οι ουσιαστικές βλέψεις επικράτησης του ανερχόμενου σοβιετικού οικονομικού μοντέλου ή η συνέχιση της επικράτησης του κλασικού μετασχηματιζόμενου καπιταλιστικού μοντέλου, ήταν το ερώτημα των μεγάλων δυνάμεων.
    Η ίδρυση του φασισμού, από το μεγαλύτερο επιχειρηματικό Ευρωαμερικάνικο λόμπι στην Ιταλία, ως ιδεολογικό μοντέλο αποτέλεσε τις “ειδικές δυνάμεις” του τότε καπιταλιστικού κατεστημένου με αποτέλεσμα στην Ευρώπη που κατέρρεε να φαντάζει ως “μάνα εξ ουρανού”.
    Σε αυτό το ερώτημα ουσιαστική υποψηφιότητα έθεσε και η Γερμανία του Χίτλερ με το ρόλο που έπαιξε πιστεύοντας ότι η υπεροπλία θα υπερισχύσει έναντι των ύπουλων βλέψεων των βρετανό-αμερικανών απέναντι στην διαφαινόμενη πανευρωπαϊκή λαϊκή εξέγερση που θεωρούταν βέβαιη.
    Για το λόγο αυτό ο Τσόρτσιλ όπλισε του ταγματασφαλίτες κι οι απερχόμενοι Γερμανοί παρέδιδαν τα όπλα στους δωσίλογους που θησαύριζαν 4 χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού που λιμοκτονούσε. Ήταν οι άνθρωποι που άντεξαν όλα τα τερτίπια των γερμανών ακόμα και την εκτύπωση των πλαστών γερμανικών μάρκων ή των περίφημων κατοχικών δανείων. Ήταν αυτοί που δεν δικάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, οι μαυραγορίτες δωσίλογοι συνεργάτες των γερμανών που κυβερνούν ακόμα και σήμερα.

    Η αλήθεια τέλος είναι ότι η απλοποίηση της ιστορίας την κάνει εύπεπτη με ωραίους λυγερόκορμους ήρωες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο μπροστά στη μεγάλη δύναμη του εχθρού κλπ. αλλά το να λέμε ανακρίβειες ότι Αλβανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα ή ότι ο φασίστας δικτάτωρ Μεταξάς ήταν άνθρωπος υψηλού διαμετρήματος… εε είναι γελοία, συγνώμη.
    Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί εκείνης της εποχής δεν διέφεραν σε τίποτα από όλους τους σημερινούς και όλες τις πλευρές. Ας μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, γνωρίζουμε μόνο λίγους ιστορικούς προδότες και κανέναν φονιά της ιστορίας.

  7. Ο/Η Λευτέρης Κουλουριώτης λέει:

    Αγαπητέ μου ΣαντορίνηΠόστερ,
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας και ζητώ συγνώμη αν σας έθιξε το ύφος μου. Όμως επειδή ήμουν σίγουρος για το ύφος της απάντησης του κ. Δημήτρη ( για να μην έχουμε παράπονο) είπα να δώσω ένα πιο ελαφρύ τόνο στα γραφόμενά μου. Αφού λοιπόν μου θέτετε κάποια ερωτήματα μπορώ να σας δώσω και την δική μου άποψη. Δεν είμαι κάποιος σπουδασμένος , όμως έχω αναλώσει πολύ μεγάλο από το χρόνο της ζωής μου διαβάζοντας ιστορία, που την υπεραγαπώ.
    Στα του Μεταξά λοιπόν. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο δικτάτωρ ήταν φιλογερμανός. Δε μπορώ να καταλάβω πως τον τοποθετείτε στους Βρετανόφιλους. Είχε αποφοιτήσει από την Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου και οι επιρροές του ήταν εμφανείς από εκείνη. Το ότι διείδε ότι το συμφέρον της χώρας ήταν να προσχωρήσει στο πλευρό των συμμάχων και το κυριότερο με την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής την Μ.Βρετανία , μάλλον στα θετικά του θα πρεπε να καταλογιστούν. Το ότι ετοιμαζόταν για πόλεμο με τους προκλητικούς Ιταλούς και ιδεολογικά «συγγενείς» του δεν δείχνει κατ εσάς την φιλοπατρία του; Το ότι απεδόθει σε ένα όργιο εξοπλισμών και οχυρωματικών έργων ;
    Εδώ αν και δεν μου ετέθη το ερώτημα θα σας πω και την γνώμη όχι τη δική μου αλλά του αντιστράτηγου Αλ . Παπάγου για το αν οι Αλβανοί ήταν με το μέρος των Ιταλών, ο οποίος σε αναφορά του αναφέρει : “Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…”.
    Αυτό σαν απάντηση για το αν πιστεύω ότι ένας Αλβανός μπορεί να σηκώνει τη σημαία κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
    Και γιατί το ημερολόγιό του δεν είναι αξιόπιστο; Πως είναι δυνατόν να μου αναφέρεται ότι η κοινή αίσθηση του λαού ήταν άλλη όταν εκ των πραγμάτων δε μπορεί (ο λαός) να γνωρίζει τις λεπτομέρειες τις διεθνούς πολιτικής σκηνής;
    Στα των Βρετανών τώρα . Σαφώς και οι Βρετανοί ήθελαν να «ανοίξει» ο πόλεμος. Να εμπλακούν περισσότερες χώρες για να απορροφήσουν δυνάμεις των Γερμανών και να ανακουφιστούν τα Εγγλέζικα στρατεύματα που είχαν κυριολεκτικά συντριβεί στη Γαλλία. Και βέβαια 10.000 Εγγλέζοι στρατιώτες ήταν ασήμαντος αριθμός για βοήθεια όταν στην Γαλλία υπήρχαν πλέον των 500.000 και δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον Χίτλερ. Εκείνη την εποχή η στρατιωτική υπεροχή των Γερμανών ήταν αδιαμφισβήτητη.
    Περνώντας Στα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Θα παραθέσω έναν παλαιότερο προβληματισμό μου εδώ στο Santonews ακριβώς ένα χρόνο πριν και η απάντηση του κ. Δημήτρη ήταν για τον Περίανδρο και τον Καλέτζη. Γι αυτό και ο ελαφρός τόνος στο παραπάνω κείμενο.
    ——————————————————————————————————-
    Κατά τα λοιπά ας κάνουμε μια ιστορική διαδρομή να δούμε πόσο ένοχοι είμαστε( πλην του προπατορικού) για τα αμαρτήματά μας. Εμείς ως ιδεολογικοί απόγονοι του Μεταξά πολεμήσαμε και τους Ιταλούς φασίστες και τους Ναζιστές Γερμανούς γράφοντας σελίδες δόξης για τη δύσμοιρη πατρίδα μας. Εν αντιθέσει με μια μερίδα του Ελληνικού λαού που σκοπίμως αδρανούσε γιατί εκείνη την εποχή ήταν σύμμαχοι με τη Ναζιστική Γερμανία(;) Ξέρετε μήπως ποιοι μπορεί να ταν αυτοί; Για δέστε λοιπόν μερικές ημερομηνίες και απαντήστε μου. Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε τα χαράματα της 22ας Ιουνίου του 1941 και συνεχίζω αντιγράφοντας τη Βικιπεδια: . Στις 1-3 Ιουλίου του 1941 συνήλθε στην Αθήνα η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν ο Πέτρος Ρούσος, η Χρύσα Χατζηβασιλείου, ο Παντελής Καραγκίτσης, ο Ανδρέας Τσίπας, ο Ανδρέας Τζήμας και ο Κώστας Λαζαρίδης. Μια από τις αποφάσεις αυτής της Ολομέλειας ήταν «…να οργανώσει τις δυνάμεις της λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Ελλάδας». Με το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ να βγαίνει στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941. Οποία σύμπτωσης. Μέχρι τότε η αριστερά έκανε κοκοκοκο(;) γιατί ήταν σε ισχύ το σύμφωνο Μολότωφ-Ριμπεντροπ; Και τολμάτε να κατηγορήσετε εμάς για υποκρισία;
    ——————————————————————————————————–
    Απ ότι γνωρίζω ο κομμουνισμός τον οποίο υποστήριζε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι ένα διεθνιστικό κίνημα και δεν αποδέχεται τους όρους Έθνος-Πατρίδα . Πιστεύει στην επικράτηση της εργατικής τάξης έναντι της αστικής. Είναι ή δεν είναι έτσι ; Δεν πολεμάν για πατρίδα αλλά για την ανάληψη της εξουσίας απ αυτούς. Δε πιστεύουν σε εθνικά σύμβολα. Δε θα αναφέρω τα σίγουρα γνωστά σε σας πολυπληθή δημοσιεύματα της εποχής όπως «τι δουλειά έχουν οι Έλληνες φαντάροι στην Αλβανία» κλπ
    Κι ένα τελευταίο σχόλιο για να μη μακρηγορώ . Επειδή αναφερθήκατε στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών επί κατοχής και ειδικότερα σ αυτούς που ευνοήθηκαν και κατά την διάρκεια αλλά μετά αυτής. Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε τα βιβλία του ΜΟΝΟΥ Έλληνα που ασχολήθηκε τόσο πολύ (για την ακρίβεια όλη του τη ζωή ) για την Κατοχή ,τους δοσίλογους και συνεργάτες των Γερμανών του Δημοσθένη Κούκουνα. Ονόματα όπως : Καραμανλής, Σημίτης , Μερκούρης/η , Έβερτ, Αγγελόπουλος, Βερνίκος, Κολοζώφ, Μάτσας ήταν μέσα στους συνεργάτες τους. Χμ! Οι κατοπινοί ταγοί του τόπου; Τα τζάκια που ακόμα μας κυβερνούν;
    Κι ένα τελευταίο που θυμήθηκα τώρα λίγο πριν κλείσω.
    Μόλις μπήκαν οι Γερμανοί πήγε στην Ακροναυπλία ο Βούλγαρος Γραμματέας της πρεσβείας των Αθηνών μαζί με τον επικεφαλής της μυστικής Γερμανικής υπηρεσίας. Εκεί βρήκαν φυλακισμένους κομμουνιστές που ενώ μπορούσαν μέσα στον γενικό χαμό να δραπετεύσουν δεν το έκαναν. Δεν το έκαναν διότι περίμεναν τους σύμμαχους τους Γερμανούς τότε να τους αποφυλακίσουν. 27 λοιπόν στελέχη του ΚΚΕ, Σλαβομακεδόνες μαζί με τον Γενικό τους Γραμματέα έκαναν δήλωση ότι είναι ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ υπήκοοι και αποφυλακίστηκαν. Αμέσως πήγαν στην Μακεδονία και στελέχωσαν τον ….Εθνικοαπελευθερωτικό ΕΛΑΣ. Ήταν ανάμεσά τους και ο Τζήμας, ο κατοπινός Καπετάν Σαμαρινιώτης. Αρκετοί από αυτούς δημιούργησαν την «Βουλγαρική λέσχη Θεσσαλονίκης» που τόσα εγκλήματα έκανε σε βάρος των Ελλήνων. Για να καταλάβετε τι εννοώ, είναι σαν εκείνη την εποχή Γερμανόφιλοι των Αθηνών να δημιουργούσαν λέσχη Ελληνογερμανικής φιλίας. Δεν θα ήταν προδότες; Γιατί λοιπόν να μην είναι προδότες όσοι δημιούργησαν αυτή την Βουλγαρική λέσχη; Γιατί οι …προοδευτικές δυνάμεις κάνουν σήμερα .…γαργάρα αυτή την υπόθεση και τόσες άλλες;
    Καληνύχτα σας
    Λευτέρης Κουλουριώτης

    • Κυρ-Λευτέρη, σε παραπέμπω σε προγενέστερο σημείωμά μου. Αλλά μόνο ένα ακόμα ερώτημα: τι σημαίνουν τα αρχικά ΕΑΜ;. Και πότε ιδρύθηκε η Ελευθερία (αντιστασιακή Οργάνωση;), που μετά ενσωματώθηκε στο ΕΑΜ και από ποιούς (κατά κύριο λόγο).

  8. Ο/Η ΣαντορίνηΠόστερ λέει:

    Χωρίς διάθεση διαφωνίας στις αναφορές σας και κοντολογίς για να μην μπούμε με παραπομπές στην ιστορική αλήθεια αλλά και την παραδοξολογία όπως ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση, θα ήθελα να σας καλέσω να δούμε μαζί ποια ήταν τα αίτια του πόλεμου και ποιοι τελικά κέρδισαν από αυτόν.
    Στις αναφορές ονομάτων Κούκουνα συνεργατών των Γερμανών εκτός όσων γράφετε θα πρέπει να προστεθούν κι άλλοι όπως ο Ιωάννης Βουλπιώτης (γαμπρός του γερμανού μεγιστάνα Καρλ Φρίντριχ Ζίμενς), που σιγά σιγά εξαφανίζονται ή αναπροσαρμόζονται οι διαδικτυακές αναφορές σε αυτόν. Ο στρατηγός Στυλιανός Γονατάς, ο Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος (παππούς του σημερινού πρώην υπουργού και αντιπροέδρου) και άλλοι πολλοί Γεωργιάδηδες, Βορρεάδηδες, Γκέρτσοι, Ιγγλέσηδες, Καρδασιλάρηδες, Κολοβοί, Γιαννουλάτοι, Δήμες, Ιωαννίδηδες, που άλλαξαν και ονόματα στις μέρες μας και δεκάδες άλλοι εργολάβοι, μαυραγορίτες, προμηθευτές, είτε της επιχειρηματικής ελίτ των Αθηνών, είτε ανερχόμενοι, που πέτυχαν μεγάλες συμφωνίες στη διάρκεια της κατοχής στερώντας κάθε ίχνος “ζωής” από το λαό της πρωτεύουσας.
    Κανείς δοσίλογος δεν δικάστηκε στην Ελλάδα. Γιατί;

    Ο πόλεμος:
    Ο πόλεμος έγινε για να στηριχθούν, να αναπτυχθούν να αναδιαρθρωθούν, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα απέναντι στην απειλή της γενικευμένης κομουνιστικής λαϊκής εξέγερσης κι όχι για θέματα επικυριαρχίας με εθνικές βλέψεις.
    Με το πρόσχημα των εθνικών βλέψεων στη προμετωπίδα τα ιδιωτικά συμφέροντα που έστησαν, χρηματοδοτώντας, τον πόλεμο πετύχαιναν να συσπειρώσουν δίπλα τους κάθε πολίτη που πίστεψε ότι ο πόλεμος είναι πόλεμος υπεράσπισης μόνο των εθνικών συνόρων.
    Ενέπνευσαν, εξαπατώντας ακόμα μια φορά το λαό ότι το θέμα είναι το έθνος η σημαία η θρησκεία, κρύβοντας του την αλήθεια που ήταν μόνο ο φόβος απώλειας της εξουσίας τους απέναντι στη λαϊκή δύναμη. Συμπερασματικά η διάθεση της συστημικής εποχής και τότε έβαλε κατά της αυτοδιάθεσης του λαού.

    Ο Μεταξάς:
    Αδιάφορη, όπως και αποδείχθηκε, η φιλογερμανική του θέση από την στιγμή που το “αφεντικό” του ήταν φιλοβρετανός. Αυτή του η θέση ίσως να στοίχισε και τη ζωή του.
    Δηλαδή η πραγματική του θέση ήταν σύμπραξη αλλά δεν μπορούσε να πάει κόντρα στις δυνάμεις που των τοποθέτησαν στην πρωθυπουργία. Αχ, αυτή η εξουσία..!

    Η Αλβανία:
    Καλλιεργώντας τους ελπίδες αλυτρωτισμού για το Κοσσυφοπέδιο και την Τσαμουριά που έπρεπε να απελευθερωθούν, οι Ιταλοί και φυσικά δεν βρήκαν καμία αντίσταση κατά την εισβολή τους στην Αλβανία τον Απρίλη του 39, λόγω των διπλωματικών σχέσεων αλλά και ουσιαστικής αδυναμίας αντίστασης, επιχειρήθηκε δυο φορές η σύνταξη δήθεν απελευθερωτικού στρατού αλλά σε καμία από τις δυο δεν υπήρχε εμπιστοσύνη από τους Ιταλούς αξιωματούχους.
    Δυστυχώς δεν είχαν ταγματασφαλίτες εμπιστοσύνης από ότι φαίνεται.
    – Το κοριτσάκι τι φταίει; και τι σχέση μπορεί να έχει; με κάποιους “ταγματασφαλίτες”
    Αλβανούς προγονούς της…

    Τέλος για τα δεκάδες ανομολόγητα προδοτικά κομουνιστικά περιστατικά, δεν είναι μόνο αυτό που γράφεται το οποίο έχει αμφιλεγόμενη υπόσταση, αλλά πολλά ακόμα που έρχονται ή εμφανίζονται για να ισορροπήσουν στο ζύγι των κακων κομμουνιστών.
    Παράκληση ας μην δούμε τον διάλογο μέσα από δήθεν ιδεολογικές ταμπέλες γιατί όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε φιλοσοφικές έννοιες, οι απόψεις που υπερισχύουν απλοποιούν πράγματα ανυπέρβλητα. Άλλωστε δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων. Άλλο είναι οι έννοιες στοχαστών κι άλλο η ιδιοτελείς βλέψεις.

  9. Ο/Η Λευτέρης Κουλουριώτης λέει:

    Αγαπητέ ΣαντορίνηΠόστερ,
    Στα περισσότερα δε θα διαφωνήσω. Και βέβαια υπήρχαν τόσοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και βγήκαν όχι μόνο αμόλυντοι από την κατοχή αλλά πλούσιοι και δυνατοί και είναι πια και από «τζάκι». Προφανώς και οι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων θα πρεπε να τιμωρηθούν κάτι που δεν έγινε επαρκώς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμα Ευρωπαικές χώρες. Δε διαφωνούμε καθόλου εδώ.
    Η μόνη μου διαφωνία είναι στην εξήγηση σας για τα αίτια του πολέμου. Έχω δύο ειδών αντιρρήσεις ως προς αυτά. Αφήνετε να εννοηθεί (ή μάλλον το λέτε καθαρά) ότι τα αίτια οφείλονται στη προσπάθεια των φιλελεύθερων χωρών να πνίξουν την επανάσταση των μπολσεβίκων και ότι αυτή πρέσβευε στο ευρωπαικό γίγνεσθαι . Τότε γιατί δεν συνασπίστηκαν εξ αρχής η Βρετανία , η ΗΠΑ , Η Γαλλία και όλες οι άλλες χώρες με την Γερμανία για να «πνίξουν» αυτή την επαναστατική φιλοσοφία του μπολσεβικισμού; Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω τον δικηγόρο του «διαβόλου» με φόβο να με στιγματίσει ο διαχειριστής για άλλη μια φορά. Δυστυχώς λοιπόν τις επαναστατικές αλλαγές για τους εργάτες τις είχε φέρει ο Αδόλφος μεταμορφώνοντας τις φάμπρικες της Γερμανίας από τόπους σκλαβιάς σε πραγματικούς τόπους εργασίας. Δε θα σας αναφέρω το «πρόγραμμα των 25 σημείων» πολλά από τα οποία θα επιθυμούσε κάθε λογικός και τίμιος πολίτης να εφαρμοστούν παντού, αλλά το πρόγραμμα «Δύναμη δια της Χαράς» όπου εν τέλει τα κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν τους Γερμανούς εργάτες σε δωρεάν κρουαζιέρες απαγορεύτηκε να δένουν σε Βρετανικά λιμάνια από το φόβο των Εγγλέζων καπιταλιστών να μη δουν οι εργάτες τους το τι απολάμβαναν οι εργάτες της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας και τα απαιτήσουν κι αυτοί. Το τι ακριβώς έχει διαστρεβλώσει η ιστορία εσείς που δείχνετε να έχετε διαβάσει πολύ περισσότερα από μένα το ξέρετε. Ο Χίτλερ δεν ήταν ένας μισητός δικτάτορας για τους Γερμανούς και τα κοινωνικά του προγράμματα αναμόρφωσαν την χώρα του. Οπότε βρίσκετε τώρα την απάντηση που θέλετε γιατί συνασπίστηκαν τόσες ετερόκλητες χώρες με τόσες διαφορετικές ιδεολογίες ενάντια του πραγματικού τους εχθρού. Ξέρετε ότι θα μπορούσα να σας απαριθμήσω όλα τα προγράμματα κοινωνικής και εργασιακής μεταρρύθμισης της εποχής εκείνης στην Γερμανία και ξέρετε επίσης πως και ευάριθμα ήταν και κοινωνικά δίκαια τα περισσότερα εξ αυτών. Αυτή ήταν η πρώτη αντίρρησή μου ως προς τα αίτια του πολέμου. Η δεύτερη είναι υπό το πρίσμα του απλού πολίτη που όπως αναφέρετε τον έκαναν να τον βλέπει μόνο ως υπεράσπιση εθνικών συνόρων. Συγνώμη αλλά εγώ ως Έλλην πολίτης θα τον βλέπω πάντα έτσι. Δηλαδή τι ακριβώς εννοείτε; Ότι επειδή οι μεγάλοι του κόσμου μάλωναν για τις πολιτικές τους διαφορές εμείς θα πρεπε να μείνουμε απαθείς στις οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες ξένης χώρας; Επειδή οι μεγάλοι μας έβλεπαν σαν κουκίδα στα χάρτη ή σαν πιόνια στην σκακιέρα θα πρεπε να μην πολεμήσουμε;
    Για τον Μεταξά , ενώ συμφωνούμε καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Και ενώ αφήνετε να εννοηθεί ότι οι Εγγλέζοι μπορεί και να βοήθησαν στον θάνατό του (κάτι που είναι μάλλον πιθανό) δε μας εξηγείτε γιατί θέλαν να τον βγάλουν απ τη μέση αφού ήταν άβουλο πιόνι του βασιλέα. Μήπως επειδή ασκούσε πραγματικά εθνική πολιτική;
    Και για την Αλβανία θα συμφωνήσουμε. Και βέβαια το κοριτσάκι δε φταίει σε τίποτα και κακώς δε το προφύλαξαν οι εκπαιδευτικοί. Η διαφωνία μου θα ήταν ακριβώς η ίδια αν είχε κληρωθεί Ιταλός ή Γερμανός μαθητής να σηκώσει τη σημαία για την εθνική εορτή. Δηλαδή αν κληρωθεί την 25η Μαρτίου Τούρκος μαθητής να σηκώσει τη σημαία για σας δε τρέχει τίποτα;
    Με το φόβο να μου κρεμάσει κουδούνια πάλι ο κύριος Δημήτρης ( να δω πότε θα με κεράσεις βρε γλυκό που σου κανα το χατήρι) που υπερασπίστηκα την πολιτική του Αδόλφου να του πω ότι η Ελευθερία καίτοι ιδρύθηκε λίγο πριν την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα δράση ανέλαβε μετά απ αυτήν . Και οι πράξεις της μάλλον ήταν συμβολικές παρά ουσιαστικές. Με καλή πρόθεση και προσβλέποντας μόνο στις λεκτικές αντιπαραθέσεις , σας χαιρετώ
    Λευτέρης Κουλουριώτης

    • Για την ώρα, παρακολουθώ το διάλογο. Και ομολογώ (αμαρτίαααα!!!), τον βρίσκω ενδιαφέροντα (χωρίς αυτό να σημαίνει, πως συμφωνώ στα γραφόμενα, αλλά τόχω το ίρτζι, να μου αρέσει να επιχειρηματολογούν οι άνθρωποι. Να κρατάνε παλούκια και καδρόνια, δεν μ’ αρέσει). Και δέον, όπως αποφεύγονται τα γλυκά. Παχαίνουν.

    • Ο/Η ΣαντορίνηΠόστερ λέει:

      Διανύοντας στιγμές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, της μεγαλύτερης ανθρώπινης καταστροφής, προσπαθούμε να εστιάσουμε σε αιτίες αυτής της “απάνθρωπης έκρηξης”, διερευνώντας μερικά μόνο από τα γεγονότα όπως έχουν αποδοθεί και τα οποία αφορούν αυτό που πρέπει να γράφει η Ιστορία. Συμπεριλαμβάνοντας όμως κάποια ουσιαστικά στοιχεία που έχουν περάσει απαρατήρητα θα διαπιστώσουμε ότι οι “σημαιοφόροι” των …αντίπαλων δυνάμεων μας κρύβουν κάτι, που για κάποιους λόγους ίσως να μην μπορούμε να κατανοήσουμε ή δεν πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.
      Μικρές λεπτομέρειες που τώρα πια μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι του προβληματισμού μας, ώστε να απομακρύνουμε σκιές που καλύπτουν πραγματικούς στόχους.
      Κλείνοντας την εισαγωγική παρένθεση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όταν περιέγραψα την αιτία της επινίκιας έκβασης του καπιταλιστικού κατεστημένου, δεν αναφερόμουν στην άνοδο κανενός μπολσεβικισμού της εποχής, που εμφανώς ιστορικά αλλά ακόμα και σήμερα παρουσιάζεται ως ο υποτιθέμενος εχθρός του καπιταλισμού…
      Το αίτιο που σας ανέφερα φίλε Λευτέρη είναι η ανησυχία του πάλαι ποτέ δυτικού μοντέλου εξαθλίωσης των μαζών, για μια επικείμενη παγκόσμια λαϊκή εξέγερση που διαφαινόταν απέναντι στα σχέδια εκβιομηχάνισης της εποχής. Θα δούμε όμως σε λίγο κάποια από αυτά που ήταν η κορωνίδα μεταξύ, όχι μόνο, τον πρωταγωνιστών του Β’Π.Π. αλλά και μεταξύ των λεγόμενων συμμάχων.
      Εν κατακλείδι, η σοβιετική επανάσταση ήταν μόνο η “μύγα μες τη σούπα” του κεφαλαιακού συγκεντρωτισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του μεταναστευτικού βιομηχανικού μοντέλου προς την Αμερική εκείνης της εποχής, παράλληλα με το νέο στρατηγικό βιομηχανικό σχεδιασμό όπως προανέφερα.
      – Δηλαδή κάτι περίεργο συντελούταν που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα με κάποιο τρόπο.
      Πριν πάμε στα σημεία που συνέβαλαν στην έκρηξη του Β’Π.Π. θα πρέπει να μπούμε στο σκεπτικό ότι οι πόλεμοι δεν ήταν δυο αλλά ένας τριαντακονταετής πόλεμος που ξεκίνησε με τον Α’ και μετεξελίχθηκε στον Β’, σύμφωνα και με την ιστορική συνδρομή του Ευγένιου Ουέμπερ αμερικανού μελετητή ιστοριογράφου.
      Ακολουθώντας λοιπόν τα γεγονότα και με γνώμονα ότι Πόλεμος δεν είναι μόνο ένοπλη σύρραξη, μα όποια αναταραχή περιέχει εξαθλίωση και αφήνει πίσω του θύματα όλων των μορφών, μπορούμε να δούμε το πολεμικό σάλπισμα του μεσοδιαστήματος που επέφερε πολλά θύματα, μεταξύ αυτών ο λαός της κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα της Γερμανίας που πλήρωσε το τίμημα της εμπιστοσύνης στην παρακμάζουσα Οθωμανική αυτοκρατορία. Ας κάνουμε μια σημείωση εδώ για τους λόγους που η Γερμανία τάχθηκε με το πλευρό των Οθωμανών..!
      Στο δια ταύτα
      Πάμε τώρα να δούμε τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ένα χρόνο πριν την εκπνοή του Α’ΠΠ και προοιωνίζουν την έναρξη ενός Β’ αναπροσαρμόζοντας το τρίγωνο των αναπτυσσομένων αξόνων. Τη χρονιά του 1917, πέραν της ρωσικής επανάστασης που έμπαινε ως προβληματισμός για το καπιταλιστικό κατεστημένο που εξυπηρετούταν κατά κύριο λόγο από την Βρετανική κυβέρνηση υπήρξε και μια ακόμα είδηση που έθετε τις βάσεις για πολύ σημαντικές εξελίξεις στην ήδη ταραγμένη Γηραιά. Το γεγονός αυτό ήταν η γνωστή ως διακήρυξη Μπάλφουρ που ξεκαθάριζε την κατάσταση για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια συντηρώντας την παντοδυναμία της Βρετανικής επικυριαρχίας στην κατεξοχήν περιοχή που ενδιέφερε τόσο την Αυτοκρατορία όσο την Γαλλία αλλά και άλλους στη συνέχεια. Ήταν η υπόσχεση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ για τη δημιουργία Εβραϊκού κράτους στα όρια της Παλαιστίνης που σύμφωνα με τον μοναδικό Εβραίο υπουργό της Βρετανικής κυβέρνησης θα πυροδοτούσε κλίμα γενικευμένων διώξεων των εβραίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
      Σε έντονες αναφορές του ο Μοντάγκου έγραφε ότι δεν υπάρχει εβραϊκό έθνος και ότι μια τέτοια άποψη θα ήταν σαν να υποστηρίζουμε ότι ένας χριστιανός από την Αγγλία και ένας χριστιανός από τη Γαλλία ανήκουν στο ίδιο έθνος. Η αυτοκρατορία αποφάσιζε, εξυπηρετώντας όλες τις φίλες δυνάμεις και τα καπιταλιστικά πρότυπα της εποχής τη δημιουργία ενός κράτους, για μια θρησκευτική κοινότητα, στην οποία απέδιδε χαρακτηριστικά έθνους, και την οποία τοποθέτησε στα εδάφη ενός άλλου λαού. Η “φωτιά” αυτή δεν θα έσβηνε ποτέ και θα έφερνε πολύ πιο κοντά στα πολυπόθητα πετρέλαια την Βρετανία με την παρέμβαση της λόγο υποστηρικτικής δύναμης στην περιοχή του Σουέζ. Με μια μόνο παρένθεση θα συνδέσουμε την μετέπειτα αντιπαλότητα του συμμαχικού άξονα με το Χίτλερ αλλά και την πρότερη γερμανική συμμαχία Ανατολικά. Να σημειωθεί ότι και η Γαλλία έφτασε πολλές φορές στη “βρύση αλλά νερό δεν ήπιε”.
      Ερμηνεύοντας τώρα τη σημασία και τη σύνδεση όλων αυτών, είναι αναγκαίο να θυμίσουμε ότι ένας από τους μελλοντικούς αναπτυσσόμενους εμπορικούς “παραδείσους” της εποχής, ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία και η παγκόσμια πετρελαϊκή επανάσταση.
      – Το προλαµβάνειν εστί λαμβάνειν! σύμφωνα με όσους σχεδιάζουν στρατηγικά σωστά, εξηγούσε αργότερα ο Τσόρτσιλ βρίσκοντας στρωμένο δρόμο από την εποχή του πρωθυπουργού Άσκουιθ.
      Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για να δούμε ότι δεν υπήρξαν ιδεολογικά διλήμματα για κανένα πόλεμο, αρκεί να δούμε ιστορικά πότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να προετοιμάζουν μεγάλους στρατούς και να εξοπλίζονται προετοιμάζοντας τα γιγαντιαία εγκλήματα που διέπραξαν.
      Για παράδειγμα μέσα στα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής που αύξησαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εκβιομηχάνισή της (χαρακτηριστική εποχή προσέλκυσης επενδύσεων), οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 – 1871), είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία. Και ούτω καθεξής…

      Η δημοφιλία του “Φύρερ”:
      Χωρίς να θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του πλέον λογικού τύραννου και στυγνού εγκληματία της έκβασης του Β’ΠΠ, χωρίς αυτό να τον κάνει πιο επικίνδυνο από όλους τους άλλους, είναι ότι κλήθηκε να υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις κι ευτυχώς απέτυχε στο τέλος, το επινοημένο ψευτοκινηματικό “ιδεολόγημα” του φασιστικού φληναφήματος που χτίστηκε στην Ιταλία του 1915 με πρωτεργάτες τους προβληματισμένους ιταλούς βιομηχάνους ως άμυνα απέναντι στις εργατικές εξεγέρσεις. Υπήρξαν πολλοί “επιχειρηματικοί μετανάστες” που στο πρόσωπο αυτού του ανθρώπου εναπόθεσαν και κατέθεσαν τις οικονομικές τους ελπίδες να φτάσουν νωρίτερα στον πετρελαϊκό παράδεισο της Μ. Ανατολής.
      Αυτοί τελικά έχασαν από τους …άλλους, αν και τελικά έχασαν μόνο κάποιες οικονομικές αποταμιεύσεις. Και επειδή τα πράγματα μπερδεύτηκαν περισσότερο με το μοντερνισμό του ναζισμού, όταν το διακριτικό χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η ιδέα του κορπορατισμού, τα αποτελέσματα στην πεινασμένη Γερμανία του Χίτλερ έφεραν πολύ γρήγορα την ανάπτυξη και φάνηκε πολύ γρήγορα εξίσου το πρόσωπο του φασισμού που είναι το απόλυτο δωρεάν ή φτηνό εργατικό δυναμικό, κάτι σα να λέμε η απόλυτη έννοια της δουλείας. Αυτό εξυπηρέτησαν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους εβραίους που εργάστηκαν πολύ σκληρά στη διάρκεια του πολέμου. Το ίδιο έγινε σε κάθε κατάκτηση της Γερμανίας και αυτό ήταν και η αφορμή όλων των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων που εκφράστηκαν εν συνεχεία ταυτιζόμενοι στο κομμουνιστικό πρότυπο.

      Αυτό δηλαδή που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα μικρά κρυφά γεγονότα θα μπορέσουν στο μέλλον να μας δώσουν όλα τα πραγματικά αιτία των μεγάλων δολοφονικών πολέμων.

  10. Ο/Η Λευτέρης Κουλουριώτης λέει:

    Αγαπητέ μου ΣαντορίνηΠόστερ,
    Ομολογώ ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ με την απάντησή σας. Είναι η πρώτη φορά που μου πέρασε απ το μυαλό ότι οι γνώσεις μου περί ιστορικών γεγονότων και δη ενός από τα αγαπημένα μου , ο Β ΠΠ, νιώθω ότι μπορεί να ναι ανεπαρκείς. Και εξηγούμαι.
    Συμφωνώ και είναι κοινώς αποδεκτό πια, ότι ο πόλεμος ήταν ένας , όμως από κει και πέρα έχω αντιρρήσεις μα και κενά. Πόθεν προκύπτει ότι διαφαινόταν μία έκρηξη των λαικών μαζών στην Ευρώπη της βιομηχανοποίησης; Ειλικρινά δε θυμάμαι να το χω διαβάσει πουθενά . Εκεί όμως που ξεπερνά και την φαντασία μου , γιατί θέλω να ομολογήσω ότι διαβάζοντας ιστορία , προσπαθώ να καταλάβω πάντα ποιοι λόγοι οδηγούσαν τους ηγέτες στις αποφάσεις τους ,είναι το πως η «διακήρυξη Μπαλφούρ» οδήγησε στην έκρηξη του Β ΠΠ.
    Η διακήρυξη Μπαλφούρ πέρα ότι ήταν μια σκανδαλώδης προσπάθεια των μεγάλων δυνάμεων να ευνοήσουν μία ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ κοινότητα , είχε και ανταλλάγματα. Την επιρροή των Ιουδαίων για να εμπλακούν στον Μεγάλο πόλεμο οι ΗΠΑ. Αυτός και ήταν ένας από τους λόγους αντιπάθειας του Χίτλερ στους Εβραίους. Όχι όμως και ο μοναδικός. Άλλωστε και μόνο να σκεφτείς ότι ένας λαός αυτοαποκαλείται «περιούσιος» σε προδιαθέτει αρνητικά. Επίσης ακόμα και στη πατρίδα μας δεν είναι τυχαίο ότι η παράδοσή μας τους έχει κατατάξει στους «κακούς» . Τον Εβραίο καίμε και πυροβολούμε στην Περίσσα μα και στο θέατρο σκιών ο εβραίος παρουσιάζεται σαν μία κακή φιγούρα και συνεργάτης των Οθωμανών. Τέλος πάντων ξέφυγα από το θέμα.
    Η υπόσχεση δημιουργίας Ισραηλιτικού κράτους λίγο μπορούσε να επηρεάσει τις αιτίες ανάφλεξης του Β ΠΠ. Άλλωστε η Μέση Ανατολή ήταν εντελώς έξω από τη σφαίρα επιρροής των Γερμανών , αφού εκεί έπαιζαν μπάλα μόνοι τους οι Βρετανοί.
    Αυτά που εγώ καταλαβαίνω και ξέρω ως αιτίες του Β ΠΠ ήταν αφ ενός η ταπεινωτική , για τους Γερμανούς , συνθήκη των Βερσαλλιών που εξευτέλισε έναν ολόκληρο λαό, και αφετέρου ο ισχυρός ανταγωνισμός , οικονομικός ως επί το πλείστων , μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Όλες οι θεωρίες περί «ζωτικού χώρου» κλπ έχουν πηγή την οικονομική αφαίμαξη της χαμένης στον Α ΠΠ χώρας. Όπως και η ντροπή για τους Γερμανούς να ανήκει η Πρωσία στην Πολωνία και η Σιλεσία στην Τσεχοσλοβακία, απόρροια της παραπάνω συνθήκης.
    Τον «Φύρερ» (Δημήτρη μπορείς πλέον να με μαστιγώσεις αλύπητα) τον αδικείς όταν λες ότι έψαχνε δωρεάν εργατικό δυναμικό, μιας και όλοι οι δημόσιοι λόγοι του εστιάζονταν στην εργασία που έπρεπε να προσφέρουν όλοι οι πολίτες της χώρας του από το δικό τους πόστο. Ακόμα και σε χώρες που τις πολέμησε και τις νίκησε φέρθηκε πολλές φορές με ιπποτισμό. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεται ότι οι νικημένοι Έλληνες πήγαιναν εθελοντικά εργάτες στην Αυστρία και την Γερμανία που τους παρείχαν στέγη και μισθό. Το ότι δε κρατήθηκε κανένας Έλληνας στρατιώτης αιχμάλωτος ή ότι δεν έστειλε κανέναν στρατιώτη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης; Το ότι στην Ουκρανία , την Εσθονία , στη Λεττονία υποδέχτηκαν την Βέρμαχτ ως ελευθερωτές από τους κομμουνιστές; Σαφώς και οι Εβραίοι όπως και κάποιοι από τους Σλάβους χρησιμοποιήθηκαν ως εργάτες απόρροια του μίσους (ναι τους μισούσε καθώς φαίνεται) για τους πρώτους και αντιπάθειας για τους δεύτερους.
    Και ναι θεωρούσε πως για πολλά από τα δεινά της Ευρώπης ευθύνονταν οι Εβραίοι τραπεζίτες και το λεγε καθαρά. Το πόσο είχε άδικο ας το κρίνει ο καθείς από μας. Μια λεπτομέρεια . Ο Μπαλφούρ γνωρίζετε σε ποιόν απέστειλε την επιστολή του; Στον λόρδο Ρότσιλντ ηγέτη των Εβραίων στην Μ.Βρετανία… Χαχαχαχα! Παντού υπάρχει ένας Ρότσιλντ. Ειλικρινά σέβομαι απόλυτα τις απόψεις σας και είμαι σίγουρος , χωρίς να σας γνωρίζω , ότι οι γνώσεις σας είναι μακράν μεγαλύτερες από τις δικές μου. Όμως θεωρώ ότι καμιά φορά τα αίτια σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πιο απλά από αυτά που θεωρούμε, των τρομερών ιστορικών στιγμών που πέρασε ο πλανήτης μας.
    ΥΓ Αγαπητέ Δημήτρη, οι φιλοδοξίες μου εξαντλούνται στο να μπορώ να ζω την οικογένειά μου και να μιλώ ελεύθερα. Ευχαριστώ αλλά δεν έχω ούτε το επιστημονικό υπόβαθρο , ούτε τη θέληση να σχολιάζω επαρκώς ιστορικά γεγονότα. Ένας ερασιτέχνης ιστοριολάτρης είμαι και καθαρά υποκειμενικός σχολιαστής. Απλά εκφράζω τη μέση και κοινή λογική και αντιδρώ στις καταφανείς ιστορικές παραποιήσεις που διδάσκονται στα σχολεία σήμερα τα παιδιά. Ως εκ τούτου είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την καθ όλα τιμητική πρότασή σου.
    Λευτέρης Κουλουριώτης

  11. Ο/Η ΣαντορίνηΠόστερ λέει:

    Στη δίνη των κομβικών σημείων που βρέθηκε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα με το κεφάλαιο (δηλαδή αυτούς που στηρίζουν το καπιταλιστικό μοντέλο και έχουν πραγματικό όφελος από την διαφύλαξη του) κρύβονται όλες εκείνες οι μικρές ιστορίες που προετοίμασαν τον Ά και ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο όπως αυτοί ιστορικά καταγράφονται, γιατί η ενδιάμεση συνέχεια αποκαλύπτει πτυχές που “καίνε” τους μεθοδευτές.
    Σημ. Δεν συγκαταλέγονται στην ανθρωπότητα αυτοί που παίζουν με τις ζωές του λαού πάνω σε μια σκακιέρα.
    Προς ικανοποίηση της δικής σας φαντασίας, που δεν αποτελούσε φαντασία για τη Βρετανική Αυτοκρατορία αλλά την ουσιαστική πραγματικότητα, με την υπόσχεση του Μπάλφουρ η υπερδύναμη ως εγγυήτρια της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους στην περιοχή θα βρισκόταν μια ανάσα από τα πετρέλαια πετώντας έξω τη Γαλλία, ως αντίπαλη δύναμη της εποχής, που είχε παρόμοια συμφέροντα. Η δε Γερμανία απέτυχε στον Α’ πόλεμο με τη λανθασμένη επιλογή της συμμαχίας με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλοι όσοι, με εφαλτήριο τις κυβερνήσεις, ώθησαν την Ευρώπη στον Α’ Πόλεμο είχαν όμοια συμφέροντα βλέποντας στο μέλλον.
    – Φανταστείτε τη Γερμανία να ήλεγχε σήμερα τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Σήμερα απλά προσπαθεί να ελέγξει την οικονομία και μέσω αυτής την τεχνολογία. Οι άνθρωποι βλέπουν μπροστά… και κλείνω την παρένθεση.
    Σαν αίτιο και με γνώμονα ότι η Γερμανία ανέκαμψε με τη δύναμη του φασισμού και στον δεύτερο πόλεμο ο στόχος ήταν ο ίδιος. Ας το δούμε απλά…
    Η καλοστημένη βιομηχανική μηχανή της νέας γερμανικής καπιταλιστικής τάξης έπρεπε να φτάσει με τον δικό της αδιαμφισβήτητο τρόπο στο …μάννα εξ ουρανού.
    Ας αναρωτηθούμε τι δουλειά είχε η “αλεπού της ερήμου” μέχρι το Ελ Αλαμέιν και με αστραπιαίο κατά το δοκούν τρόπο. Ήταν το Κάιρο ο στόχος ή η είσοδος στην καρδιά της νέας τάξης πραγμάτων; Ο έλεγχος της περιοχής με οποιοδήποτε τίμημα απασχολούσε άπαντες και αποτελούσε μοναδικό στόχο για το μέλλον όλων εκείνων που ήθελαν να διαδραματίσουν τον ρόλο του ισχυρού. Αυτό το μέρος του κεφαλαίου στην ιστορία ήρθε να υπηρετήσει πιστά όπως αποδείχθηκε και ο Αδόλφος.

    Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κάθε συσχετισμό των κινήσεων του Χίτλερ που έδειχνε ποιος ήταν ο στόχος και γιατί, μα ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε στο δυσκολότερο σταυροδρόμι των ημερών που ήταν η εργατική τάξη.
    Και οι δυο πλευρές που εκπροσωπούσαν το καπιταλιστικό ρεύμα της εποχής χρησιμοποίησαν τον φασισμό για να καταπνίξουν το ανερχόμενο εργατικό κίνημα της Ευρώπης σε όποια πλευρά αυτό κι αν ανθούσε. Προσοχή δεν μιλάμε για μπολσεβίκους, για εργατικά κινήματα που έσπερναν τον …τρόμο στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια.
    Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ σε αποστροφή του λόγου του είχε πει, ότι “ο φασισμός έρχεται όταν τα ιδιωτικά συμφέροντα γίνονται πιο ισχυρά από μια δημοκρατική κυβέρνηση”
    Στην ήσυχη Βιέννη, τη Βουδαπέστη ακόμα και στο Μόναχο η εργατικές αναταραχές είχαν ως αποτέλεσμα εξεγέρσεις κατ’ εικόνα και ομοίωση της ρωσικής.
    Ο φασισμός γεννήθηκε στις 23/3/1919 στο κτίριο του Συνδέσμου Ιταλών Βιομηχάνων στο Μιλάνο. Η υπόσχεση Μουσολίνι ήταν να κηρύξει τον πόλεμο στο σοσιαλισμό στους εργαζόμενους και στους μικρούς αγρότες. Τα τάγματα εφόδου χρηματοδοτούνται απευθείας από βιομηχάνους και μεγαλογαιοκτήμονες. Στις πολύνεκρες επιχειρήσεις τους χτυπούν τις απεργίες και τις καταλήψεις στα εργοστάσια το 1921, 1922. Στη Γερμανία τα Φράικορπς πολέμησαν επίσης κατά των εργατικών διεκδικήσεων σε πολλές περιπτώσεις κι όπως τους βόλευε βάφτιζαν κομμουνιστές ή συλλάμβαναν Εβραίους χωρίς κανένα ενδοιασμό.
    Χρηματοδοτούμενο κάθε φορά από όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, το συγκαλυμμένο προσωπείο του φασισμού πέρασε από όλα τα σταδία, σε κάθε εποχή μέχρι την τελική μορφή της Ναζιστικής …έκφρασης.
    Τα αμερικανικά δάνεια 1924 έως 1928 εξισορρόπησαν τις ορέξεις των καπιταλιστών της εποχής αλλά δεν ήταν αρκετά ώστε να κρατηθεί η Ευρώπη μακριά από τη νέα σύρραξη που κατά κάποιον τρόπο θα έσωζε αργότερα Αμερική και Βρετανία. Η πρόσκαιρη περιθωριοποίηση του φασιστικού “ιδεώδους”, του απόλυτου εργαλείου κατά των εργατικών εξεγέρσεων και της οιασδήποτε κομουνιστικής έκφανσης κράτησε όμως λίγο.
    Η επόμενη κρίση της δεκαετίας του 30 που πλήττει πρώτα την Αμερική βρίσκει λίγους μήνες την Ευρώπη ανοχύρωτη φυσικά και η εμφάνιση του “απόλυτου εργαλείου” ήταν αναμενόμενη. Μία από τις αιτίες της μεγάλης κρίσης θεωρήθηκε ο υπερβολικός δανεισμός. Ο Μπερνάνκι, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και αρκετοί οικονομολόγοι, πίστεψαν στην άποψη της σχέσης χρέους-ύφεσης που διατυπώθηκε από τον μακροοικονομολόγο της εποχής Φίσερ ο οποίος συνέδεσε την χαλαρή πίστωση με την υπερχρέωση, κάτι που προλείανε το έδαφος για κερδοσκοπικά παιχνίδια και επενδυτικές φούσκες της εποχής, αυτοκινητοβιομηχανία κλπ (υπερβολές χωρίς αντίκρισμα). Δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν, τι σας θυμίζει; και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές κι εδώ εμπλέκεται και ο Νόρμαν Μοντάγκου γνωστός μας από την υπόθεση Μπάλφουρ, στο σημείο που η κρίση φτάνει στην Ευρώπη η οποία αντέδρασε υπέρμετρα οδυνηρά πυροδοτώντας τις εξελίξεις.
    Έτσι επιστρατεύθηκαν πάλι τα φασιστικά τάγματα για να υπερασπιστούν τους χρηματοδότες τους.
    Η οικονομικά άρχουσα τάξη υποστήριξε εξ αρχής τον Χίτλερ ως το δεξί τους χέρι όπου με κάθε ανορθόδοξο τρόπο θα τους γέμιζε τα ταμεία.
    Οι ιδιοκτήτες βαριάς βιομηχανίας, φοβούμενοι την οικονομική ύφεση, στην οποία είχε φέρει τη χώρα το πρότερο καθεστώς, δεν έφεραν κανένα εμπόδιο στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Έτσι με υπουργό τον ανεκδιήγητο Σαχτ κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία ανοίγοντας μεγάλα έργα, αποδεσμεύοντας τα αποθέματα χρυσού από το νόμισμα, και χρηματοδοτώντας με τον γνωστό αμερικάνικο τρόπο τα εργατικά χέρια που απασχολούσε φυσικά ικανοποιώντας τα πλέον χορτασμένα αφεντικά του. Φυσικά οι συνθήκες εργασίας έμοιαζαν ιδανικές για τους πεινασμένους Γερμανούς της εποχής. Ήδη είχε εξ αρχής ξεκαθαριστεί το τι θα γινόταν και φυσικά με το εθνικοσοσιαλιστικο πρόσχημα επέβαλε κάθε λογής γούστο στην …ανώτερη φυλή των Γερμανών.
    Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόβλεψη του λάθους εκείνη την εποχή περιείχε μεγαλύτερο στατιστικό λάθος από ότι σήμερα και αυτός είναι ίσως ο λόγος που σήμερα βιώνουμε κάτι μεγαλύτερο σε χρόνο, ενώ τότε η πιθανότητα λάθους ήταν μεγαλύτερη και οι κινήσεις πολλές φορές ήταν απερίσκεπτες..!

  12. Ο/Η ΑΙΓΛΗ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗ λέει:

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *