ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ SANTONEWS.

Απέφυγε τις μεγαλοστομίες, ο κ. Μανιάτης.

Απέφυγε τις μεγαλοστομίες, ο κ. Μανιάτης.

  Η παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη στη Σαντορίνη, ήταν αναμφίβολα η πιο σοβαρή στα μερόνυχτα της κρίσης που πέρασε το νησί. Αποφεύγοντας τις μεγαλοστομίες και τα πολιτικάντικα κλισέ στα οποία προσέφυγαν οι ομόλογοί του των Εσωτερικών και του Τουρισμού την προηγούμενη μέρα, ο κ. Μανιάτης, έδωσε κάποιες απαντήσεις για τον εφιάλτη που έζησε η Σαντορίνη. Και μόνο το γεγονός, ότι ζήτησε να συμβουλευτεί και να συνοψίσει τις σημειώσεις του, πριν αρχίσει να μιλάει στα ΜΜΕ, δείχνει, ότι τουλάχιστον αυτός δεν ήρθε με ένα καλογραμμένο λόγο στην τσέπη που θα τον εκφωνούσε βρέξει χιονίσει. Ήταν μάλιστα ιδιαιτέρως προσεκτικός, διότι ναι μεν κάλυψε τους υποκείμενους σε αυτόν φορείς, αλλά τουλάχιστον δε ζήτησε τις γονυπετείς ευχαριστίες των Θηραίων, όπως ο πολύς κ. Μιχελάκης (μόνο να ανάψουμε λαμπάδα ίσαμε το μπόι του «απαστράπτοντος» κρατικού μηχανισμού δεν ζήτησε – ή υπαινίχθηκε τουλάχιστον-μ ο τηλεοπτικός υπουργός των Εσωτερικών). Η ιστοσελίδα μας υπέβαλλε δύο ερωτήματα στον Υπουργό και τα παραθέτουμε μαζί με τις απαντήσεις.

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού, χρησιμοποίησαν ως ντεκόρ τη Σαντορίνη

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού, χρησιμοποίησαν ως ντεκόρ τη Σαντορίνη

Ερώτηση Santonews: Κύριε υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο χειρισμού της κρίσης.  Τόσο στο επίπεδο επανόρθωσης των ζημιών και της επαναφοράς της ηλεκτροδότησης του νησιού, όσο και στο επίπεδο της ενημέρωσης των κατοίκων, διότι εκτός όλων των άλλων πρέπει να σας ενημερώσω ότι γίναμε αποδέκτες, αλλοπρόσαλλων ανακοινώσεων από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ που όποιος πολίτης ή επιχειρηματίας είχε την ατυχία να τις πάρει στα σοβαρά, κάηκε κυριολεκτικά.

Γ. Μανιάτης. « Πρέπει να σας πω ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ποτέ δε μένω ευχαριστημένος με ότι γίνεται. Θεωρώ, ότι πάντα μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Η εκτίμησή μου όμως είναι, επειδή έζησα από κοντά την αγωνία, τρία μερόνυχτα, των ανθρώπων της ΔΕΗ, των τεχνικών και των συναδέλφων τους που ήρθαν να τους στηρίξουν, θεωρώ πως εξήντλησαν τις δυνατότητες που τους παρείχαν οι συγκεκριμένες συνθήκες και η τεχνολογία προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να επανέλθει η όποια διαθέσιμη ισχύς και στο πλαίσιο αυτό έγινε μια προσπάθεια να ενημερωθεί όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα η κοινή γνώμη.

  Πρέπει να σας πω ότι όταν συζητήσει κανείς με τεχνικούς διαπιστώνει απολύτως πόσες πολλές αβεβαιότητες υπάρχουν στον προγραμματισμό των διακοπών, όταν σχεδιάζεις τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για το επόμενο 24ωρο. Διότι κανένας από τους τεχνικούς δεν ήξερε αν αυτό που σχεδίαζε να κάνει, δηλαδή την επιπλέον επανασύνδεση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τις επόμενες ώρες, εάν θα έβγαινε ή μήπως δεν θα μπορούσε να το υλοποιήσει. Έτσι λοιπόν πρέπει να σας πω ότι, ήταν επιλογή να βγαίνουν δύο και τρία δελτία τύπου την ημέρα, με ασφαλώς τις αβεβαιότητες που έχει ο σχεδιασμός κάποιων πραγμάτων που δεν γνωρίζεις αν θα ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν γνωρίζεις τις συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αυτό  που μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξε η κεντρική κατεύθυνση από όλους μας και από το Υπουργείο, έτσι ώστε βασικές υποδομές του νησιού όπως το Κέντρο Υγείας, η μονάδα αφαλάτωσης, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί, περιοχές ευαίσθητες να έχουν τις μικρότερες δυνατές διακοπές. Θεωρώ λοιπόν ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαν οι μηχανισμοί της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, έπραξαν αυτό που μπορούσαν, είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο αν δεν τύχαιναν και διάφορες άλλες αντιξοότητες, όπως για παράδειγμα το ότι είχε καιρό και άργησαν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη να έρθουν από τη Ρόδο. Το γεγονός ότι για ανεξήγητους ακόμη λόγους που θέλω κι εγώ να τους μάθω, έσκασε ο πυκνωτής ενόσω το προσωπικό της ΔΕΗ, είχε αρχίσει να επαναφέρει το σύστημα. Άρα όλα αυτά τα ζητήματα, είναι ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν οι απαντήσεις θα δοθούν απολύτως και με πλήρη διαφάνεια στην τοπική κοινωνία και εμείς ως υπουργείο θα διασφαλίσουμε ότι η πληροφόρηση αυτή θα έρθει, εκεί ακριβώς που πρέπει να έρθει. Δηλαδή στους πολίτες που είναι και οι τελικοί αποδέκτες.

  Για να συνοψίσω λοιπόν θεωρώ ότι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με τους οποίους επικοινώνησα κι εγώ ο ίδιος προσωπικά, τις πρώτες 2-3 ώρες, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση του μηχανισμού, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία έγινε μια προσπάθεια και από τους αρμόδιους τεχνικούς και από αυτούς που διαμόρφωναν τα προγράμματα επανόρθωσης και διακοπών, αλά και κυρίως από την τοπική κοινωνία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται με τους επαγγελματίες, την πυροσβεστική, την αστυνομία και τα τοπικά στελέχη της ΔΕΗ, να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ- επαναλαμβάνω- ότι τα πράγματα θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα. Όμως, είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, που να μην αισθάνεται ότι έδωσε, ότι περισσότερο μπορούσε.

«ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Πάντως ο κ. Μανιάτης κάλυψε πλήρως τους υφισταμένους του.

Πάντως ο κ. Μανιάτης κάλυψε πλήρως τους υφισταμένους του.

Santonews. Θα σας κάνω μια ερώτηση ακόμα κ. Υπουργέ. Σωματείο της Σαντορίνης εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, εναντίον της ΔΕΗ. Ο κ. Δήμαρχος προχθές προανήγγειλε κι αυτός κάτι τέτοιο. Εσείς αναγγείλατε τη σύσταση μιας επιτροπής η οποία υποθέτω ότι θα ασχοληθεί περισσότερο με αντισταθμιστικού χαρακτήρα οφέλη. Επειδή όμως οι πολίτες, εκτός από πολίτες αυτής της χώρας που μάλλον δεν είναι ευνομούμενη  είναι και πελάτες της ΔΕΗ και ως πελάτες της ΔΕΗ, αν καθυστερήσουν να πληρώσουν το ρεύμα τους διακόπτεται η παροχή. Σαν πολιτικός και σαν  πολίτης θα τους παροτρύνατε σε αυτήν την κατάσταση να καταφύγουν εναντίον της ΔΕΗ διεκδικώντας ζημιές και διαφυγόντα κέρδη –για τους επιχειρηματίες του νησιού- ή θα τους αποτρέπατε;.

Γ. Μανιάτης. «Εγώ θεωρώ ότι θα αδικήσουμε απολύτως την υπευθυνότητα 30 περίπου ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση η οποία ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, εάν λέγαμε όλοι ότι στο τέλος πρέπει να καταφύγουμε όλοι στους εισαγγελείς. Θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας την υπευθυνότητα και αναφέρομαι και στη ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ και στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, δεδομένου ότι και από την πλευρά της ΔΕΗ και από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει η απαίτηση- σε εισαγωγικά- όλοι μας να δώσουμε ότι περισσότερο μπορούμε, έτσι ώστε να επανορθωθούν οι πληγές του νησιού. Θεωρώ λοιπόν, ότι με το διάλογο, με τη συνεννόηση και με τη διαμόρφωση προτάσεων κοινά αποδεκτών και από τις τρεις πλευρές –ΔΕΗ- Δήμος και Τοπικοί Σύλλογοι- μπορούμε πραγματικά να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.