Η “ΑΚΟΝΙΤΙ” ΝΙΚΗ, ΤΟ ΚΑΨΩΝΙ ΚΑΙ ΤΟ “ΑΣΤΕ ΝΤΟΥΑ”

ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ!. ΤΟΥΣ ΤΣΑΤΙΣΑΤΕ ΟΛΟΥΣ!.

 

 

 

 

  ΘΗΡΑΙΚΗ_ΠΟΛΙΤΕΙΑ_SHATTTEREDΜέρες Ολυμπιακών Αγώνων, αυτές και όσο να ‘χει, όλο και κάποιο ψάξιμο για την ιστορία τους θα κάνει ο καθείς. Εγώ σήμερα έπεσα πάνω στη λέξη “ακονιτί” που χαρακτήριζε κυριολεκτικά αυτόν που κέρδιζε χωρίς να σκονιστεί, τον ατσαλάκωτο θα λέγαμε σήμερα. Ήταν τιμητικός τίτλος για Ολυμπιονίκες, που κέρδισαν χωρίς αγώνα, επειδή ο αντίπαλος τους φοβήθηκε και δεν κατέβηκε καν στην αρένα.

Μια τέτοια “ακονιτί” νίκη πέτυχε και η παραζαλισμένη αντιπολίτευση Θήρας. Επειδή της τη χάρισε η Θηραϊκή Πολιτεία. Ένας συνδυασμός, που έγινε ανέκδοτο. Καρικατούρα ιδεών. Δυσφήμιση της Δημοκρατίας. Συνώνυμο της πολιτικής δειλίας και γκροτέσκα αυταρχικός.. Εσμός, κομματαρχών, εποχής Τζουμπέ και “άστε ντούα” (*). Λαγός, άνευ παρόντος κυνηγού.

Και καλά όλους τους άλλους, ωρέ. Τους αντι-κάτι του Δημοτικού Συμβουλίου, τους κάνατε καψώνι. Τη Δημοκρατία την έχετε από καιρό γραμμένη στα παλιά σας τα παπούτσια. Τους θεσμούς… θεσμένους. Εμάς τους ταπεινούς γραφιάδες, τι μας παιδεύατε;. Γιατί δεν μας λέγατε ότι δεν θα πάτε κύριε Δήμαρχε;. Τι μας κουβαλούσατε απογευματιάτικα, με τις κάμερες και τα σέα μας;. Για τα καπρίτσια σας;.

Άντε βρε!. Και καλά ξεμπερδέματα. Τους τσατίσατε όλους τους πολίτες. Ακόμα και οι πλέον αδιάφοροι, γελάνε μαζί σας.

(*) Ο Δημήτριος Βούλγαρης, 5 φορές πρωθυπουργός ήταν ο κατ’ εξοχήν ρουσφετολόγος πολιτικός. Αποκαλούνταν Τζουμπές λόγω του ομώνυμου ανατολίτικου μανδύα που φορούσε. .Όταν οι άλλοι διαφωνούσαν, έληγε το θέμα λέγοντας “άστε ντούα” που μεταφράζεται από τα αρβανίτικα σε «έτσι θέλω (εγώ)!». Με το “άστε ντούα” έφτασε να κάνει -μέσω δύο υπουργών του- ρουσφέτι σε τρεις αρχιμανδρίτες, που διεκδικούσαν μητροπολιτικούς θρόνους. Το σκάνδαλο, έφτασε στη Δικαιοσύνη επί Τρικούπη, με τους Υπουργούς να προφυλακίζονται και τους ρουσφετο-Δεσπότες παρά την κάλυψη της Ιεράς Συνόδου, να εξαναγκάζονται από το λαό σε παραίτηση.

Αλλά, όπως είναι γνωστόν, κάπου στο Μεσολόγγι, παραμόνευε, ένας κάποιος Γουλιμής.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *