ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “Λ&Ε ΝΟΜΙΚΟΥ”

ΜΙΑ ΜΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΜΕ ΔΥΟ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 

 

 

Το προηγούμενο Υγειονομικό Αεροσκάφος της Σαντορίνης.

Επί της ουσίας. Και σε ότι αφορά στη Santonews (παρ’ ότι δεν το οφείλει) που υπέβαλλε ερωτηματικά τα οποία προέκυψαν από το δημοσίευμα της Real.gr, στην οποία ανήκει και το πρωτογενές ρεπορτάζ.

Στο δικό μου γραπτό, αναφέρω ρητά: “Είναι προφανές, πως το αεροσκάφος αγοράστηκε (το 1996) για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Και σε αυτό δεν χωρούν διαχωρισμοί”. Επίσης: “Με δεδομένο πως ΝΑΙ, η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη”. Και τέλος “σύμφωνα με την ιατρική εκτίμηση για την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς ασφαλώς”. Οπότε, μπροστά στην ανθρώπινη ζωή δεν προτάσσεται τίποτα άλλο. Είναι σαφές, νομίζω.

Τα ερωτήματα μου λοιπόν, είναι δύο και είναι σαφή.

ΠΡΩΤΟΝ. Για το πρωτόκολλο της εντολής απογείωσης του Υγειονομικού Αεροσκάφους. Δόθηκαν αγώνες για να ξεφύγει το αεροσκάφος από το καθεστώς ημι-παρανομίας, που περιέγραψα ακροθιγώς στο γραπτό μου και έχω καλύψει με πολύ μεγάλο αριθμό ρεπορτάζ, τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτό το προνόμιο της Σαντορίνης. Άλλωστε, ακόμα και μετά την έναρξη λειτουργίας του Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, είμαι αυτός που δημόσια έλεγα: “Προς θεού μη χάσουμε το αεροπλανάκι του Ιδρύματος” (έτσι το αποκαλούν όλοι στη Σαντορίνη), είναι η χρυσή μας εφεδρεία”.

Αλλά ακόμα και το πρωτόκολλο, θα ήταν θεμιτό να παρακαμφθεί, αν οι συνθήκες ήταν τόσο επιτακτικές και διακυβευόταν ανθρώπινη ζωή. Έχω μάλιστα την ιδεαλιστική άποψη, πως αν ένας γιατρός (ιδιώτης) έκανε ένα απλό τηλεφώνημα σε έναν άλλο γιατρό (του ΕΣΥ ή του Νοσοκομείου ή του ΕΚΑΒ), δεν υπήρχε πιθανότητα να εισπράξει άρνηση, ή αμφισβήτηση, σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα μιας αεροδιακομιδής. Πέραν του καθεστώτος λειτουργίας, υπάρχει ο Όρκος του Ιπποκράτη και η κοινή αγωνία για την ανθρώπινη ζωή.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ και σημαντικότερο. Η χρήση του Υγειονομικού Αεροσκάφους του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού (Τελεφερίκ), είναι δωρεάν. Αυτή ήταν η διάθεση των δωρητών, όταν δημιουργούσαν το Ίδρυμα δωρίζοντας τα έσοδα για κοινωφελείς σκοπούς, αυτή και η πρόθεση των Προέδρων των 14 Κοινοτήτων (με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Καφιέρη) που συναίνεσαν στην αγορά του Αεροσκάφους, χάνοντας ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο για τις Κοινότητές τους, αλλά κερδίζοντας μια ανεκτίμητη κοινωνική πρόσοδο. Πολύ απλά λοιπόν: ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ;.

Το αεροπλανάκι, αποτελεί δημόσιο και δωρεάν αγαθό της τοπικής κοινωνίας, η οποία χάρις στους δωρητές Λούλα και Ευάγγελο Νομικό, το χρηματοδοτεί μέσω του κληροδοτήματός τους. Η ανθρώπινη ζωή, αρτιμέλεια και υγεία, επίσης, αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Ακόμα: η ύπαρξη ιδιωτών που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας, είναι πλούτος για το νησί. Όντως αναβαθμίζουν τη δυνατότητά του να αντεπεξέλθει στον αυξημένο όγκο επισκεπτών του καλοκαιριού. Αναφαίρετο δικαίωμά τους και η κοστολόγηση μέσα στα όποια νόμιμα πλαίσια έχουν τεθεί.

Έχω μάλιστα επιτακτικά ρωτήσει τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, αν υπάρχει φόρμουλα για την χρήση τεχνολογίας και χώρων του Νοσοκομείου από ιδιώτες, ορμώμενος από την απλή λογική ότι ένας χρονίως πάσχων ή μια έγκυος γυναίκα, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό που τους παρακολουθεί και τους φροντίζει. Η απάντησή του, ήταν δυστυχώς πως δεν προβλέπεται. Επιμένω, όμως. Πιστεύω ότι αυτή η δυσκαμψία, πρέπει να ιαθεί. Επειδή ακριβώς, θυμάμαι ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν στο Κέντρο Υγείας, προθύμως και αφιλοκερδώς. Μακάρι να βρεθεί ένας τρόπος που με κάποιο λογικό αντίτιμο να χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες του Δημόσιου Νοσοκομείου, εφόσον οι ασθενείς τους προτιμούν τους ίδιους και όχι τη δημόσια υγειονομική δομή.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: Αυτό το δημόσιο αγαθό, χρησιμοποιείται με βάση το πρωτόκολλο λειτουργίας, το οποίο με κόπο καθιερώθηκε και ΚΥΡΙΩΣ, φτάνει δωρεάν στον τελικό αποδέκτη του;. Δηλαδή, στον κινδυνεύοντα ασθενή;. Και από όσο θυμάμαι, οι πτήσεις του γίνονταν μόνο προς Δημόσια Νοσοκομεία (Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ- Σύρου Βαρδάκειο Πρώιο- Αττικής) και όχι προς Ιδιωτικά. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον, μπροστά στο βασικό ερώτημα (κατάφαση σύμφωνα με τη βούληση των δωρητών), αν το: δωρεὰν ελάβετε, δωρεὰν δότε”, τηρείται.

Και τέλος. Οι συνοδοί ιατροί-γιατί έχω και επ’ αυτού οχλήσεις- καλώς πράττουν και εισπράττουν αμοιβή για την φυσική τους παρουσία στις αεροδιακομιδές. Είναι μια ιδιωτική συμφωνία με τον ασθενή ή τους οικείους του και η απουσία τους από το ιατρείο, συνεπάγεται κόστος. Οπότε ορθώς αμείβονται. Το “Αεροπλανάκι” όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρεώνει, οπότε, τα δύο βασικά ερωτήματα, παραμένουν.

ΥΓ. Γνωρίζω, πως η απάντηση του Πολυιατρείου, δεν απευθυνόταν στη Santonews. Η Real.gr, υπογράφει το πρωτογενές ρεπορτάζ. Βάσει του δικού της δημοσιεύματος, τέθηκαν τα ερωτήματα. Αλλά ή Santonews, δεν είναι απλώς μαι ειδησεογραφική σελίδα. Είναι κυρίως σελίδα γνώμης και φόρουμ απόψεων. Υπερασπιζόμενη -όπως θέλει να πιστεύει ο διαχειριστής της- το δημόσιο συμφέρον, έστω κι αν δεν επαίρεται πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια ή τον σωστό τρόπο. Αλλά, είναι υποχρεωμένη, να θέτει ερωτήματα. Και τα θέτει, αφουγκραζόμενη τα αντίστοιχα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας. Μένοντας παράλληλα ανοιχτή, στην αντίθετη άποψη, την οποία επιζητεί.

Χαίρετε.

ΥΓ. Φυσικά και θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει συνέχεια. Η σελίδα, ανοιχτή είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *