ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΙΑΣ: ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

“ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗ 1 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ”, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

sxoleioias

 

 

«Σχετικά με τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου Οίας»

Σχετικά με τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Οίας σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων από την αρχή του σχολικού έτους μέχρι σήμερα:

 

έχουν πραγματοποιηθεί τρεις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών Νηπιαγωγών. Στην πρώτη φάση (9 Σεπτεμβρίου) προσελήφθησαν 88 Νηπιαγωγοί εκ των οποίων 6 αρνήθηκαν την πρόσληψή τους, στη δεύτερη φάση (27 Σεπτεμβρίου) 12 εκ των οποίων 1 αρνήθηκε την πρόσληψή της και στην τρίτη φάση (14 Οκτωβρίου) προσελήφθη 1 Νηπιαγωγός αποκλειστικά για το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Οίας, η οποία επίσης δεν αποδέχτηκε την πρόσληψή της αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την τοποθεσία του διορισμού της, δηλαδή τη Σαντορίνη. Από την πρώτη κιόλας φάση η Διεύθυνση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό ανακοινώνοντας από την αρχή την ύπαρξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τρίτη, και τελευταία μέχρι αυτή τη στιγμή, φάση το μοναδικό κενό που υπήρχε σε ολόκληρο το Νομό Κυκλάδων ήταν αυτό του Νηπιαγωγείου Οίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τα κενά των σχολείων σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι τα τελευταία στις επιλογές τους και ο λόγος όπως αναφέρουν είναι, οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, παρατηρείται και καταγράφεται συστηματική δυσκολία ως προς την εύρεση στέγης. Ακόμη όμως, και όταν βρεθεί κατοικία αυτή α) μισθώνεται συχνά με δυσανάλογο για την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών μίσθωμα με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 εκπαιδευτικοί σε μικρά δωμάτια και β) οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε πρόωρη αποχώρηση πριν τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να είναι διαθέσιμη η κατοικία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Για όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε υπηρεσιακή συνάντηση στη Σαντορίνη το Μάιο του 2016 με το Δήμαρχο, τους φορείς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του νησιού, κατά την οποία έγινε ευρεία συζήτηση για να βρεθεί λύση στα ζητήματα στέγασης και κόστους ζωής των εκπαιδευτικών. Υπήρξε δέσμευση από το Δήμαρχο ότι θα γίνει προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το κενό του Νηπιαγωγείου στην Οία έχει δοθεί ξανά στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ελπίζουμε ότι θα καλυφθεί εφόσον γίνει αποδοχή της πρόσληψης.

Σήμερα οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Κυκλάδων λειτουργούν πλήρως στο σύνολό τους τόσο στο πρωινό όσο και στο ολοήμερο πρόγραμμα. Ειδικότερα, τα κενά που υπάρχουν είναι μηδενικά για τον κλάδο των Δασκάλων και 1 για τον κλάδο των Νηπιαγωγών για το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο της Οίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, διαφαίνεται ότι προτεραιότητα και κύριο μέλημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων είναι η προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών των νησιών μας σε ένα σύγχρονο, καλά στελεχωμένο δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο. Ωστόσο, παράλληλα με την πολιτεία οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, όπως το υψηλό κόστος ζωής και η εύρεση στέγης, να μην αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες σχετικά με τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή τους.

Save

Save

Save