ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Τ. ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Τ. ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

 

TERENS_QUIKΤην άμεση αντίδραση του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, προκάλεσε το δημοσίευμα  της Santonews.com (που αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες) για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανάφη, στους τομείς της υγειονομικής και συγκοινωνιακής κάλυψης. Ο κ. Κουίκ, κατέθεσε ήδη σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο  και αποφάσισε να μεταβεί στο νησί των Αργοναυτών, προκειμένου να δει τους κατοίκους και τις αρχές.  Διατηρώντας μάλιστα ανέπαφο το αισθητήριο που τον ανέδειξε στους κορυφαίους της «μπαρουτοκαπνισμένης» γενιάς των  δημοσιογράφων που έκαναν έρευνα και όχι δημόσιες σχέσεις, ο Κουίκ, θα φτάσει με τα συμβατικά μέσα στο νησί, ζώντας έτσι το σημαντικότερο μέρος της εμπειρίας που είναι –στο μεγαλύτερο μέρος της- καθημερινότητα των Αναφαίων.

Είναι αμφίβολο πάντως, αν οι αρμόδιοι Υπουργοί – Υγείας και Ναυτιλίας- θα κατανοήσουν πως η στήριξη των μικρών νησιών, δεν είναι πολυτέλεια για την Πολιτεία, αλλά αυτονόητη υποχρέωση.  Αλλά και πάλι, οι ψήφοι, είναι ελάχιστες.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ- ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

κ.κ. Υπουργοί,
Στα όρια των αντοχών τους έχουν φτάσει οι 270 κάτοικοι της Ανάφης, που αυτό το διάστημα βιώνουν διπλό αποκλεισμό: Υγειονομικό και Ακτοπλοϊκό.

«Τη συγκεκριμένη στιγμή έχει έρθει ένας γιατρός από την Ίο, για 15 ημέρες», είπε ο κ. Ιάκωβος Ρούσσος, για να προσθέσει: «ευτυχώς κιόλας γιατί είχαμε ένα ατύχημα. Ένας άνθρωπος που δούλευε χτύπησε το χέρι του και αν δεν είχαμε γιατρό θα θέλαμε είτε ελικόπτερο ή πλωτό μέσο».

Η ανακούφιση του Δημάρχου, οφείλεται στο γεγονός, πως πριν λίγες μέρες αναγκάστηκε αυτός και ένα Δημοτικός Σύμβουλος να εκτελέσουν χρέη νοσοκόμου, προκειμένου να σώσουν μια γυναίκα με αλλεργικό σοκ. Βέβαια ο γιατρός φεύγει την επόμενη εβδομάδα και ίσως τότε κάθε ατύχημα να αντιμετωπίζεται με ευχές και προσευχές.

ΑΝΑΦΗ- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 72 ΩΡΕΣ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ)

Αλλά η Ανάφη, έχει ένα ακόμα αμφίβολο προνόμιο. Την πολυτέλεια της συγκοινωνιακής διασύνδεσης. Η οποία είναι τόσο «πολυτελής» που ο αρμόδιος επί των ναυτιλιακών Υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, φρόντισε –τοις Τροϊκαινών ρήμασι πειθόμενος»- να περικόψει.

«Έχουμε μείνει με ένα πλοίο από τον Πειραιά. Σήμερα το πρωί πέρασε…», λέει ο κ. Ρούσσος. Αλλά οι αρμόδιοι δεν είναι τόσο άκαρδοι, όσο φαίνεται.

«Έχουμε κάνει δύο ταξίδια, έχουμε πάει σε τρεις-τέσσερις συσκέψεις, μας έχουν πει, έχετε δίκιο», λέει ο Δήμαρχος και συμπληρώνει «αυτό μας εκνευρίζει ακόμα περισσότερο, όταν το ακούμε». Μα κι αυτοί οι άνθρωποι, αφού εισπράττουν τέτοια άδολη κατανόηση, γιατί διαμαρτύρονται;.

Πριν σπεύσει κανείς να προσάψει θυμώδη ιδιοσυγκρασία στους Αναφιώτες –που πάντως οι ταγοί της Πολιτείας τους αναγνωρίζουν πως «έχουν δίκιο»- ας διαβάσει τη συνέχεια.

Η επίμαχη γραμμή έληγε στις 31 Οκτωβρίου. Το αρμόδιο Υπουργείο, ήταν απασχολημένο. Απευθείας ανάθεση δεν μπορεί να γίνει γιατί λόγω νομοθετικού πλαισίου, οι εταιρείες φοβούνται πως αν τους ανατεθεί η γραμμή για 2-3 μήνες, θα επιφορτιστούν την ευθύνη να κάνουν το δρομολόγιο όλο το χρόνο.

Αποτέλεσμα; Η σύνδεση της Ανάφης, γίνεται με τα δύο ενδοκυκλαδικά –κρουαζιέρα στο Αιγαίο- δρομολόγια (την εβδομάδα) και ένα για Πειραιά (πάλι την εβδομάδα). Και για να καλύψει κάποιος Αναφιώτης, τα 15 μίλια από το νησί του στη Σαντορίνη, για μια οφθαλμολογική, αιματολογική, καρδιολογική ή μικροβιολογική εξέταση, χρειάζεται (κατόπιν σοβαρού σχεδιασμού και μπόλικης τύχης), τουλάχιστον 72 ώρες.

«ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠ’ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Γιατί όμως –πιθανώς- να πάει στον εισαγγελέα ο Δήμαρχος; Επειδή συμφώνησε το επόμενο καλοκαίρι να πληρώσει για ένα δρομολόγιο Σαντορίνης- Ανάφης. « Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Μάκη Κανακάρη. Είναι φίλος. Στην κυριολεξία φίλος της Ανάφης. Το μόνο που ζήτησε ήταν τα πετρέλαια. Τίποτα δεν θα βγάζουν. Δεν πάνε λένε ότι θέλουν και να κάνουν ότι θέλουν. Και στον εισαγγελέα να με πάνε, εμείς φέτος θα ναυλώσουμε πλοίο. Εμάς δεν θα μας διώξουν απ’ τον τόπο μας». Αλλά αυτά τα δρομολόγια (3 την εβδομάδα) που ξεκινούν το Μάιο, δεν αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη.
Οπότε ο Δήμαρχος είναι υπόλογος. Όπως και για το θέμα του γιατρού. «Αν δε φέρουν γιατρό στο νησί, θα προσλάβει ο Δήμος έναν και θα τον πληρώνει κι ας με πάνε στον εισαγγελέα», είπε. «Δεν θα αφήσω την Ανάφη χωρίς γιατρό. Σε καμία περίπτωση». Ευτυχώς που η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα νησιά, δείχνει εξαιρετική κατανόηση και ερμηνεύει -αντιλαμβανόμενη τις τριτοκοσμικές συνθήκες – την κοινωνική ουσία του νόμου («καταλαβαίνει το πρόβλημα», λέει ο κ. Ρούσσος) και τις κινήσεις πανικού των Δημάρχων, αλλιώς …».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εγκατασταθεί μόνιμος ιατρός στο νησί της Ανάφης;

2.Με ποιο τρόπο αξιολογείτε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παντελής απουσία ιατρού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Περιμένετε από το Δήμαρχο, τους Δημοτικούς του Συμβούλους και… τις ξεματιάστρες να συνδράμουν στη θεραπεία των ασθενών;

3.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να εξασφαλισθεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης με τον Πειραιά;

4.Συνειδητοποιείτε ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις σας, στέλνετε τους κατοίκους της Ανάφης, πίσω, στη δεκαετία του ’50, όπου πηδούσαν στις βάρκες για να τα ταξιδέψουν βολοδέρνοντας 2 και 3 ημέρες στα πελάγη για να φτάσουν στον Πειραιά;

5.Θα καλύψετε π.χ. τα έξοδα καυσίμων του πλοίου που αναμένεται να ναυλώσει ο Δήμαρχος για το δρομολόγιο Σαντορίνη-Ανάφη;

7.Κατανοείτε ότι σε περίπτωση που δεν προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ωθείτε τους κατοίκους της Ανάφης στην προσφυγιά και στο μαρασμό; Συνεργείτε στη πολιτική της Τρόικας να μαραζώσουν και να εγκαταλειφθούν τα μικρότερα νησιά, με το σκεπτικό της περικοπής εξόδων στον προϋπολογισμό της Γενικής Διακυβέρνησης;