ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΤΩΝ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ GOOGLE EARTH
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος, μεταξύ Δημάρχου και Μηχανικών και από ότι όλα δείχνουν η ανάπλαση της Πλατείας Σαρπάκη, δεν ήταν παρά η αφορμή για να έρθει στο φως μια διαμάχη με πολύ παρελθόν. Με δεδομένο πως η δόμηση στην Ελλάδα, ουδέποτε απέκτησε τα χαρακτηριστικά που ισχύουν σε μια οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, οι αντιδικίες μέσα σε δαιδαλώδεις διατάξεις, αλλεπάλληλες εγκυκλίους και συνεχείς αποσπασματικές ή κατά περίπτωση ρυθμίσεις, οδήγησαν σε ένα καθεστώς όπου η αρρυθμία ήταν κανόνας. H SantoNews, πήρε από τη μηχανικό κ. Νίκλη Οικονόμου, μια εκτενή επιστολή που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Και ναι μεν η άποψη και οι θέσεις που εκφράζει η μελετήτρια, τίθενται στην κρίση του καθενός, αλλά η αναδρομή στο παρελθόν, τα ερωτηματικά που θέτει και τα γεγονότα που παρουσιάζει, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Τέτοιο που η SantoNews, θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσουν τη βάση ενός ειλικρινούς και εκ βαθέων διαλόγου για τη δόμηση στο νησί.

Ανοιχτη Επιστολη της Μηχανικου κας Νικης Οικονομου προς το Δημαρχο Θηρας.

Οία, 8-9-2013

Κε Ζώρζο,
Προχθές προχωρήσατε στη «δίκη» και ταυτόχρονη «καταδίκη» κατά των προσώπων των «κακών μηχανικών» της Σαντορίνης. Σαν μέλος του Συλλόγου αυτών των δυσφημισμένων «κακών μηχανικών», θα ήθελα να αναφερθώ, στους άλλους, τους «καλούς μηχανικούς».

Για την Ιστορία:
Η «φήμη» των κακών Σαντορινιών μηχανικών, δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και «απλώθηκε» εντέχνως, όχι μόνο μέσα στα όρια του νησιού, αλλά και σε παράγοντες του ΤΕΕ, σε υπουργούς, παράγοντες του δημόσιου βίου, ακόμα και στους κύκλους των Αθηναίων μηχανικών, που προτιμούσαν τη Σαντορίνη, για να περνούν ευχάριστα τις διακοπές τους. Ο μύθος των «κακών μηχανικών», αποσιωπούσε και απομόνωνε συστηματικά, το βασικό πολιτικό πρόβλημα και την πραγματική αιτία της άναρχης δόμησης σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.

Η φήμη πήγασε από μηχανικούς, συναδέλφους μας, που αυτοονομάσθηκαν «καλοί μηχανικοί» αλλά, που, όλως τυχαίως, βρίσκαμε πάντα μπροστά μας, σε επιτροπές, συμβούλια, σε συσκέψεις με υπουργούς, κουμπαριές κλπ. Προφανώς, η διαρρέουσα φήμη, του «κακού μηχανικού», ήταν το αρχικό άλλοθι αυτού του «καλού μηχανικού», για να δικαιολογήσει, κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, την αδιάλειπτη παρουσία του, στα όργανα εκπροσώπησης και ιδιαίτερα στους φορείς ελέγχου των αρχιτεκτονικών μελετών των συναδέλφων του.

Με άλλα λόγια, η μυθολογία του «κακού Σαντορινιού μηχανικού», γεννήθηκε ταυτόχρονα και αξεχώριστα με την αντιδιαμετρική μυθολογία του «καλού Σαντορινιού μηχανικού».

Ο «καλός μηχανικός» είναι διακριτός και έχει και ονοματεπώνυμο, σε αντίθεση με τον «κακό Μηχανικό», που ποτέ δεν κατονομάσθηκε ευθέως, αλλά που το «είδος» του, περιλαμβάνει όλους τους υπολειπόμενους επαγγελματίες, άσχετα με τα έργα και την ατομική τους ιστορία.

Αλλοίμονο: Το είδος του «κακού μηχανικού», περιλαμβάνει ακόμα και αυτούς που επέλεξαν να κάνουν τη δουλειά τους, αντί να χρονοτριβούν, προσπαθώντας να «αποδείξουν» την αξία τους, σε Υπουργούς, Δημάρχους, πολιτικούς, κλπ.

Βέβαια αυτή, η πολύ διαδεδομένη, στον ελληνικό χώρο, «διττή» μυθολογία, δεν εξυπηρετούσε μόνο τις προσωπικές φαντασιώσεις των «καλών μηχανικών», ότι δηλαδή, είναι «προικισμένοι» από το Θεό με ιδιαίτερες ικανότητες και αξίες.

Εξυπηρετούσε και απάλλασσε από τις δεσμεύσεις τους, τους υπεύθυνους για την οργάνωση, στελέχωση και τον πειθαρχικό έλεγχο των Πολεοδομικών Υπηρεσιών. Εξυπηρετούσε τους συντάκτες πολεοδομικών διατάξεων. Εξυπηρετούσε και τους κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Όλοι αυτοί βρέθηκαν στην «ευχάριστη θέση», να μη φέρουν καμία ευθύνη για την οικοδομική αναρχία, αφού αυτή, εντέχνως είχε ολόκληρη αποδοθεί στους «κακούς» μηχανικούς.

Με τη σιγουριά αυτής τη βολικής δυσφήμισης, είναι γνωστό, ότι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι κλπ., έταζαν και υπόσχονταν ανενόχλητοι, κάτω από το τραπέζι, στους ιδιοκτήτες, την απόλυτη ασυλία τους στην οικοδομική αυθαιρεσία, προκειμένου να κερδίσουν τις απαραίτητες ψήφους τους.

Και επειδή η πολιτική λειτουργεί με τη διανομή, παραχώρηση και ανοχή της εξουσίας, οι «μικρότεροι», υιοθετούσαν τις «επιλογές» των «μεγαλύτερων» και το αντίστροφο.

Μέσα σε αυτό το πολύ «ανέμελο κλίμα» απενοχοποίησης, που θεώρησε ότι εξασφάλισε ως εξιλαστήριο θύμα, την ειδικότητα του μηχανικού, αρχίζει, κατ’επέκταση, να επικρατεί, ως «αυθεντία», η αισθητική άποψη του «καλού μηχανικού».

Όπως όμως είπαμε, «όλως τυχαίως», αυτοί οι «καλοί μηχανικοί», είχαν τις περισσότερες φιλίες και συναναστροφές με τα δημόσια πρόσωπα. Και επειδή, ο χρόνος των «κοινωνικών σχέσεων», τρώει το χρόνο από την άσκηση του πνεύματος, το επιστημονικό κριτήριο των «καλών μηχανικών», εκφυλίσθηκε σε ένα βολικό εργαλείο, απλοϊκής και αυτιστικής μίμησης του «παραδοσιακού», στα χέρια και στη διανόηση μη αρχιτεκτόνων και δημοσίων προσώπων.

Με άλλα λόγια, το τάλαντο, οι σπουδές, ο κόπος, τα δικαιώματα, η αξία και δημιουργικότητα του μηχανικού, έγιναν βορά και ξεφτιλίσθηκαν, στα χέρια ατόμων ή φορέων, που όχι μόνο μηχανικοί δεν ήσαν, αλλά και ανειδίκευτοι παρέμειναν.

Η κοινή γνώμη των πάσης φύσεως «ειδημόνων», με την οποία σπεύσατε να ευθυγραμμισθείτε και εσείς Δήμαρχε, κατέφυγε στην ευκολία της κριτικής των κτηρίων, τα οποία κατασκευάσθηκαν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας, μιλώντας από μόνα τους.

Ποια είναι όμως ακριβώς η αισθητική, που αντιπαραθέτουν αυτοί οι ειδήμονες; Ποια είναι τα Π.Δτα, που θα κωδικοποιούσαν μια μορφολογική ή χωροταξική πρόταση και θα έβαζαν τάξη, σε μηχανικούς και δημόσιο, προλαβαίνοντας το οικοδομικό χάος;

Ποιά είναι η κοινωνική ανάλυση των υπερμάχων της παράδοσης, ώστε το εύπεπτο αρχιτεκτονικό τους «μοντέλο», να μην είναι το εκφυλιστικό και χαοτικό σκηνικό, που από πίσω του, κρύβεται η χυδαία διακωμώδηση του κοινωνικού και πολιτικού ήθους;

Ποιοί ήταν οι σαφείς, μορφολογικοί κώδικες και οι αρχές του αρχιτεκτονικού ελέγχου των ΣΧΟΠ, δηλαδή των συμβουλίων των μελών–«καλών μηχανικών»;

Πώς εκπροσωπήθηκε το σταθερό επιστημονικό κριτήριο και το πνευματικό δικαίωμα του μελετητή, στο Συμβούλιο, που επί 12 χρόνια είχε, στον αποκλειστικό έλεγχό του, τις αρχιτεκτονικές μελέτες της Σαντορίνης;

Πώς εκπροσωπήθηκε το δημόσιο συμφέρον και το συνταγματικό δικαίωμα της προστασίας του περιβάλλοντος;

Πώς προστατεύθηκαν πειθαρχικά, αυτά τα δικαιώματα, έναντι προσωπικών φιλοδοξιών και αθέμιτων ανταγωνισμών, ώστε να ενθαρρυνθεί και ο διοικητικός έλεγχος της αυθαιρεσίας;

Πώς διασφαλίσθηκε η συχνότητα και τάξη των συνεδριάσεων του ΣΧΟΠ Θήρας, ώστε να μην αφήνονται περιθώρια στην αυθαίρετη, αλλά πιεσμένη χρονικά, οικοδομική δραστηριότητα;

Γιατί αποσιωπάται επιλεκτικά, η ευθύνη του ΣΧΟΠ, στην εικόνα δόμησης του νησιού;

Πράγματι, σιγά-σιγά , οι επώνυμοι και «καλοί μηχανικοί», συγχωνεύθηκαν με τα δημόσια πρόσωπα που διαρκώς και αγωνιωδώς συναναστρέφονταν, φτιάχνοντας μαζί τους, εκτός των άλλων, ένα πρωτότυπο , για την ελληνική δημοκρατία, «μέτωπο», απέναντι στην επεξεργασμένη, δημιουργική έκφραση, που, αντικειμενικά, δεν είχε χρόνο για «δημόσιες σχέσεις».

Απόδειξη:
α) Η χωρίς αιτιολόγηση απόρριψη ή αλλοίωση αρχιτεκτονικών μελετών στα ΣΧΟΠ, που έδρασαν μεταξύ 2001 και 2013.

β) Ο αποκλεισμός του δευτεροβάθμιου οργάνου.

γ) Ο αδιαφανής τρόπος επιλογής των μελών-εκπροσώπων του ΤΕΕ.

Έτσι, η πολιτικο-αισθητική εξουσία της «ανεπεξέργαστης αρχιτεκτονικής λύσης», αποθάρρυνε τη μελέτη αυθεντικών έργων, που με τη δύναμή τους, θα επιβάλλονταν σε ένα τοπίο φτωχής απομίμησης, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη του ενεργού πολιτισμού: Αυτό το έγκλημα, μέχρι στιγμής, έμεινε ατιμώρητο. Οι λεπτομέρειες και τα ντοκουμέντα αυτού του εγκλήματος, βρίσκονται μάλλον «θαμμένα» και αποσιωπημένα, μέσα στα αρχεία και τις πράξεις συμβουλίων, που επιβλήθηκαν και ισοπέδωσαν, ίσως ανεπιστρεπτί, τους κώδικες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της επιστημονικής εκπροσώπησης.

Λάβετε υπ’όψην σας λίγο τα παραπάνω Δήμαρχε, ως αιρετός άρχων και εκπρόσωπος της κοινωνίας και μην σπεύδετε να φορέσετε μια ανάρμοστη αστυνομική ενδυμασία, αφορίζοντας θεσμούς και φυσικά πρόσωπα. Μη σπεύδετε τόσο εύκολα να υπονοείτε μονομερή στοιχεία και πληροφορίες από τα αρχεία των υπηρεσιών που εδρεύουν στη Σαντορίνη.

Σας θυμίζουμε ότι μόνο η δικαστική εξουσία, μπορεί να διερευνήσει, το ρόλο, το βαθμό συμμετοχής ή την επίγνωση της αυθαιρεσίας, από μέρους του μηχανικού κάθε έργου. Εκτός αν νομίζετε, ότι το νόημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας εξουσιοδοτεί στην κατοχή, νομή, χρήση και προ παντός, ερμηνεία, των φακέλων του αρχείου της ΥΔΟΜ Θήρας ή των ΣΧΟΠ. Εκτός αν τρέφετε την απατηλή ιδέα ότι εξουσιοδοτείστε να καταδικάζετε, χωρίς δίκη, τους δημότες σας.

Αν πράγματι σας ενδιέφερε η αυθαίρετη δόμηση, θα καταγγέλλατε, εσείς, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, στο αρμόδιο όργανο, την κάθε περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος, εν τη γενέσει του. Δε θα συγκεντρώνατε στοιχεία ετών, για να τα εμφανίσετε, ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να δώσετε εξηγήσεις για τις δικές σας, δημόσιες πράξεις.

Σχεδόν απαντάτε στο Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Θήρας, που επεσήμανε τις διαδικαστικές παρατυπίες σας, ότι αυτές έγιναν μόνο και μόνο, για να εκδικηθείτε τις παρανομίες κάποιων «κακών μηχανικών» της Σαντορίνης και μελών του Συλλόγου.

Τί σας δίνει το δικαίωμα, πριν καλά-καλά δημιουργηθεί ο Σύλλογός μας, να τον κατατάξετε από την πλευρά των «κακών μηχανικών»; Τί είναι αυτό που σας νομιμοποιεί να συμψηφίζετε το δημόσιο έργο με τα ιδιωτικά έργα; Ή θέλετε να πιστέψουν οι Σαντορινιοί, ότι ο Σύλλογός μας, είναι «Σωματείο Λαμογιών;»

Αν Δήμαρχε, θέλετε να πάρετε το ρόλο του «τιμωρού», πρέπει να αναλάβετε προπαντός και την επίπονη ευθύνη του δικαστή και να φανερώσετε ολόκληρη την αλήθεια και το ιστορικό της διαδικασίας έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών. Πρέπει πρώτα να «βυθίσετε το μαχαίρι στο δικό σας στήθος».

Κατά τη γνώμη σας, κάποιοι επαγγελματίες μηχανικοί, μπορεί να μην έχουν δικαίωμα να σας «κρίνουν». Όχι κ. Δήμαρχε! Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε τους μηχανικούς δημοσίως και μάλιστα χωρίς να τους κατονομάσετε. Όχι μόνο γιατί το αξίωμά σας δε σας το επιτρέπει, αλλά και διότι, επί σειρά ετών, μηχανικοί και ιδιοκτήτες, ενθαρρύνθηκαν και εξυπηρετήθηκαν μεροληπτικά, από τους υπαλλήλους των ίδιων των υπηρεσιών σας.

Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, ότι δικοί σας υπάλληλοι, έχουν κάνει σήμερα την Υπηρεσία τους, πύλη προσέλκυσης πελατών, αφού διατηρούν ιδιωτικά γραφεία, «τρώγοντας το ψωμί» των πραγματικά ελεύθερων επαγγελματιών; Γιατί δεν ξεκινάτε την εκστρατεία τιμωρίας, από τους υφιστάμενούς σας, όπως ο νόμος σας επιβάλλει να πράξετε;

Για να δικαιούσθε να μιλάτε ως πολίτης, για «τιμωρία μηχανικών», πρέπει πρώτα να μας επιδείξετε, ως Δήμαρχος, τις αναπάντητες έγγραφες και επώνυμες αιτήσεις ιδιοκτητών και μηχανικών, που αφορούν στη λειτουργία της ΥΔΟΜ και των υπολοίπων υπηρεσιών, που βρίσκονται, από το Νόμο, κάτω από τον πειθαρχικό έλεγχό σας.

Πρέπει πρώτα να τιμωρήσετε, ως Δήμαρχος και πειθαρχικός Προϊστάμενος, τους υπεύθυνους, για το ότι Μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΥΔΟΜ Θήρας, δεν τηρεί πρωτόκολλο, δεν έχει χάρτες, δεν αναρτά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν αναζητά ερμηνείες από τα νομοθετικά όργανα, το αρχείο της μοιάζει με υπόγειο θάλαμο βασανιστηρίων και οι υπάλληλοί της παραπονούνται για έλλειψη προσωπικού, όταν οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις σαδιστικές καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των φακέλων.

Συμφωνείστε παρακαλώ κε Ζώρζο, ότι ο ρόλος των Πολεοδομικών Υπηρεσιών δεν είναι άλλος, από τη διαφανή τήρηση του Νόμου, στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στον έλεγχό τους. Δεν είναι άλλος και από την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ των μηχανικών.

Μήπως προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι μηχανικοί δεν είναι διοικούμενοι; Μήπως προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι μηχανικοί ευθύνονται για τις ελλείψεις, τα λάθη ή τις αυθαιρεσίες των διοικητικών οργάνων, που μοιραία αντανακλούν στο οικισμένο περιβάλλον; Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι Υπηρεσίες σας είναι «διακοσμητικά στοιχεία» δηλ. ανεύθυνα για τις οικοδομικές αυθαιρεσίες ή υπερβάσεις στο νησί;

Μεριμνήσατε ποτέ κε Δήμαρχε, για τον αγώνα επιβίωσης των μηχανικών και ιδιοκτητών μέσα σε ένα απάνθρωπο κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού, τον οποίο καλλιέργησαν, ενθάρρυναν και πριμοδότησαν οι υφιστάμενες υπηρεσίες σας;

Tί θα λέγατε, σε αντιπαράθεση των όσων καταμαρτυρείτε, ακόμα και στον ένα μηχανικό, ή στον ένα ιδιοκτήτη, που του «έκλεισε το σπίτι», η ανεπάρκεια, η απληστία και η εμπάθεια των οργάνων των Υπηρεσιών του Δήμου;

Με ποιον τρόπο επιχειρήσατε να δικαιώσετε τους μελετητές, που αποκλείσθηκαν, αποθαρρύνθηκαν και εξορίσθηκαν, από το στίβο του υγιούς ανταγωνισμού;

Τους μελετητές τελικά, που ίδρυσαν Σύλλογο, ακριβώς για να αποκαταστήσουν, τις εναντίον τους, αδικίες;

Κύριε Ζώρζο, ως αιρετός άρχων αγνοήσατε αυτούς τους μελετητές και τους «ανταμείψατε», με την περιφρόνησή σας, χωρίς καν να κάνετε έκκληση για δωρεάν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε ευαίσθητους δημοτικούς χώρους. Αλλά αυτό είχατε νόμιμο δικαίωμα να το κάνετε.

Αυτό όμως, που δεν είχατε δικαίωμα να κάνετε είναι:
Να κάνετε χρήση του αξίωματός σας, για να δυσφημήσετε επαγγελματίες, μόνο και μόνο επειδή τυγχάνουν μέλη ενός Συλλόγου, που έχει θεσμική υποχρέωση να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης.

Με πιο απλά λόγια:
Εφαρμόσατε έναν ωμό κατασταλτικό μηχανισμό, όχι απέναντι σε μια συμμορία τραμπούκων, αλλά απέναντι σε έναν νόμιμο φορέα που έχει ευθύνη να διαπιστώνει Πράξεις και Αποφάσεις, όπως αυτές αναδύονται ανάγλυφες πάνω στα δημόσια και αναρτημένα έγγραφα.

Μετά τιμής
Οικονόμου Νίκη

Μέλος του Σ.Μ.Μ.Θ.