ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  Η ιστοσελίδα μας, έλαβε επιστολή από τον αναγνώστη κ. Παπαδόπουλο Οδυσσέα, για το θέμα του Νοσοκομείου την οποία και δημοσιεύει αυτούσια, κρατώντας τη σύνταξη και στίξη του αποστολέα.  

  «Παρακολουθώντας, ως πολίτης και ασφαλισμένος του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, την εξέλιξη του θέματος σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, θα ήθελα να επισημάνω, να ρωτήσω και να προτείνω, με απλό λόγο και γραφή, τα εξής:

Επισημάνσεις:
1.    Το νέο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου (περίπου 14 εκ. ευρώ)
2.    Το εν λόγω Νοσοκομείο παραμένει ανενεργό εδώ και πάρα πολύ καιρό.
3.    Το Νοσοκομείο κατασκευάστηκε για να καλύψει μεταξύ άλλων και τους Νεφροπαθείς. Η συνολική λειτουργία του ορίστηκε ως Γενικό Νοσοκομείο.

Απορίες:
1.    Το Υπουργείο Υγείας αρνείται να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης πόρων παρόλο που το έχει παραχωρήσει στη δικαιοδοσία Ανώνυμης Εταιρείας – ΔΕΚΟ του κράτους. Πώς προτείνει να το λειτουργήσει ο Δήμος και η τοπική κοινωνία; Είναι βέβαιο ότι διαθέτουν την απαραίτητη διοικητική, οικονομική και τεχνική γνώση και εμπειρία ώστε να λειτουργήσουν ένα νοσοκομείο;
2.    Ποια τεχνική μελέτη κοστολόγησε ότι το Νοσοκομείο απαιτεί τουλάχιστον 6 εκ. ευρώ, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ώστε το Υπουργείο να παραπέμπει τους κατοίκους να βρουν αυτά τα χρήματα, αν θέλουν να έχουν νοσοκομείο;
3.    Η ΑΕΜΥ έχει εκπονήσει μελέτη και ποια είναι η πρότασή της προς το συμφέρον του Πολίτη, ώστε να επιτύχει ένα εγχείρημα τύπου ΣΔΙΤ;
4.    Οι πολυμετοχικές εταιρείες και η αυτοδιαχείριση έχουν πετύχει σε κοινωνίες με παρόμοιες κουλτούρες, όπως είναι κάποιες της Λατινικής Αμερικής, με ιδιότυπα καθεστώτα. Η Ελλάδα, στον χώρο της υγείας, δεν έχει να αποδείξει κάτι ανάλογο που να μαρτυρεί εμπειρία και γεγονός.
5.    Τι σημαίνει χρήση του Νοσοκομείου για ιατρικό τουρισμό;

Προτάσεις:
Όλες οι σοβαρές και προηγμένες κοινωνίες έχουν δημιουργήσει Εθνικά Συστήματα Υγείας. Κατακερματισμοί παρατηρούνται μόνο σε καθυστερημένες ή διαφθαρμένες κοινωνίες. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση μας βρήκε πρωτίστως κοινωνικά αθωράκιστους. Έστω όμως και έτσι ο Πολίτης, ο οποίος συνεχίζει και πληρώνει τους φόρους του και τα δάνειά του δικαιούται αξιοπρεπή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών υγείας. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι τα οικονομικά του κράτους για την υγεία είναι πενιχρά και η ΑΕΜΥ αδυνατεί να λειτουργήσει από μόνη της το Νοσοκομείο:

1.    Το Νοσοκομείο περνάει με υπουργική απόφαση στο ΕΣΥ (μέσα σε ένα απόγευμα, στη Βουλή).
2.    Το Υπουργείο Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταφέρει υποχρεωτικά το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, στο Νοσοκομείο.
3.    Το Υπουργείο Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετατάσσει διοικητικό/οικονομικό (πχ γραμματειακή υποστήριξη, λογιστήριο κτλ) και τεχνικό προσωπικό, προσωπικό φύλαξης χώρων και καθαριότητας από άλλα Νοσοκομεία, φορείς, οργανισμούς ή ΟΤΑ, βάσει της κινητικότητας και του προγράμματος διαθεσιμότητας.
4.    Το Υπουργείο Υγείας διορίζει με ετήσια σύμβαση ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό είτε επικουρικό ή ακόμα πιο εύκολα με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), βάσει απόφασης Υπ. Υγείας Λοβέρδου (ΑΔΑ: Β496Θ-ΝΩΓ …Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μπορούν από 7-5-2012, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν ιδίους διαθέσιμους πόρους, να συνεργάζονται με ιατρούς παθολόγους ή γενικούς ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες..).
5.    Ο Δήμος δημιουργεί ταμείο (με πόρους από δωρεές ή την Εκκλησία) για την κάλυψη των: αναλωσίμων μικροβιολογικού και απεικόνισης, συντήρηση μηχανημάτων και δαπανών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
6.    Το κράτος καλύπτει τις μισθοδοσίες των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας, και των μεταταγμένων βάσει κινητικότητας.
7.    Ο Δήμος, σε περίπτωση καθυστέρησης του προγράμματος κινητικότητας και διαθεσιμότητας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, να διαθέσει διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης χώρων, καθαριότητας και συντήρησης περιβάλλοντος χώρου.
  Πιστεύω ότι όλα τα άλλα που ακούγονται, γράφονται και διαδίδονται είναι εκβιασμοί, εκφοβισμοί και ανικανότητα. Είναι λυπηρό ο εκπρόσωπος του κράτους να σου βάζει εμπόδια και να μην εμφανίζεται με υπερασπιστικές προτάσεις, το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Κρίμα στην υποτιθέμενη αρχαιοελληνική και ορθόδοξη παιδεία του.
Δε θα λυθεί το θέμα κάλυψης της υγείας στη Σαντορίνη, αν έρθουν κάποιες «κυρίες», για ανόρθωση στήθους. Υπάρχουν άλλες χώρες που το κάνουν καλύτερα και μπορούν να «υποστηρίξουν» ανάλογα βαλάντια και τέτοιο κόσμο. Ο all-inclusive τουρίστας, της μίας εβδομάδας, και των 400 λιρών ή 500 ευρώ έρχεται να χαρεί τον ήλιο, τη θάλασσα, το σουβλάκι και το αλκοόλ. Παρομοίως και ο τουρίστας κρουαζιέρας. Όταν όμως χτυπάει κάποιος σε τροχαίο, παθαίνει έμφραγμα, χρειάζεται αιμοκάθαρση ή κάποια έχει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;».