ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ

ΜΙΑ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΡΕΛΑΝΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

Στη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση ή την επικοινωνία εν γένει, ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες. Ο βασικότερος, είναι το σλόγκαν, ο τίτλος, το σύνθημα. Δηλαδή, μέσα σε ελάχιστες λέξεις πρέπει να συνοψίσει κάποιος με τρόπο ελκυστικό και προτρεπτικό το βασικό του μήνυμα. Οι παλιοί εφημεριδάδες, φρόντιζαν να μην υπερβαίνει ο τίτλος, τους 28-30 χαρακτήρες. Τόσα “ξύλινα γράμματα” χωρούσαν στο πρωτοσέλιδο. Κανόνας, αριθμός δύο, ο υπότιτλος. Σύντομος και επεξηγηματικός. Κανόνας νούμερο τρία, οι 100 πρώτες λέξεις. Περιεκτικές και αρκούντως ελκυστικές, ώστε ο περαστικός που διαβάζει την κρεμασμένη στο μανταλάκι του περιπτέρου εφημερίδα, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να την αγοράσει. Ας κρατηθούν αυτά, για αργότερα.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

 

 

Πρόκειται απλώς για την εισαγωγή στη μυστηριώδη και ελαφρώς σουρεαλιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Ο Δήμαρχος, κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, δέχεται πυρ ομαδόν, από την αντιπολίτευση για την κατάντια του νησιού. Κάνει μια μεγάλη ρελάνς. Ανακοινώνει πρόταση να παραδοθούν τα κλειδιά του Δήμου στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Οι λόγοι;. Σαφείς, δίκαιοι και διαρκείς. Δηλαδή: Υποστελέχωση υπηρεσιών, υποχρηματοδότηση υποδομών, ασύμβατες με την οικονομική τους στήριξη αρμοδιότητες και αρκετά, ακόμα. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί;.

Υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει πως η Αυτοδιοίκηση, δεν έχει μεταβληθεί εδώ και δεκαετίες-με αποκορύφωμα τον “Καλλικράτη” -σε “Ετεροδιοίκηση”;. (Ο προσφυής όρος, ανήκει στον τέως Δήμαρχο Νάξου Νίκο Μαράκη). Άρα, δικαιολογημένη αν και πολύ καθυστερημένη, η “ρελάνς” του κ. Ζώρζου. Αλλά;. Πρώτον, δεν τον απαλλάσσει από την αποτυχημένη διαχείριση του τμήματος που του ανήκει και δεύτερον, αγνοεί τους βασικούς κανόνες της επικοινωνίας.

“Δήμαρχε, πήδηξες στο κενό. Ελπίζω να ανοίξει το αλεξίπτωτο”, του είπα σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Να κλείσει ο Δήμος;. Ναι, φυσικά. Να κλείσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Δύο φορές, ναι. Να αποκτήσει η Ελλάδα, επιτέλους Αυτοδιοίκηση;. Χίλιες φορές ναι. Εδώ η Ιταλία, με 51 κυβερνήσεις σε 50 χρόνια, στάθηκε όρθια, εξαιτίας της ενισχυμένης, Αυτοδιοίκησης.

 

 

“ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!”, ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ;

 

 

Αλλά, για να ξαναπάμε στον πρόλογο. Έστω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσιζε ομόφωνα και ομόθυμα, να κλείσει ο Δήμος;. Ποιά θα ήταν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ιστοσελίδων και τηλεοπτικών δελτίων;. “Λουκέτο στη Σαντορίνη”, “Ο Δήμος Θήρας, κατέβασε ρολά” και άλλα. Με άλλα λόγια;. Η Σαντορίνη, έριξε λευκή πετσέτα. Μπούχτισε. Κορέστηκε. Δεν θέλει άλλους. Εδώ μια μπαλαφάρα, ξαμόλυσε κάποιος ημιαναλφάβητος άσχετος πριν δύο χρόνια και ακόμα σαρώνει στο διαδίκτυο. Η Σαντορίνη, έχει όριο επισκεπτών κρουαζιέρας, “Hating on tourists” και τα συναφή. (δείτε στο τέλος την αντιγραφή οθόνης– screenshot). Υποδόριο μήνυμα;. “Πριν επιλέξετε Σαντορίνη, ξανασκεφτείτε το”. Τουλάχιστον. Κι ας βρεθεί επικοινωνιολόγος, να το διαψεύσει.

Μέσα στην -αρχή- της κορύφωσης της Τουριστικής περιόδου, αίφνης, όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, να γράφουν ότι “Η Σαντορίνη, κατέβασε ρολά”. Και ασφαλώς οι αρμόδιοι και οι μανδαρίνοι των υπουργείων θα έτρεχαν. Λοιπόν;. Θα άλλαζε το νομοθετικό πλαίσιο για τις αστικές μισθώσεις, μέσα σε 15 ημέρες (τόσο ήταν το χρονικό όριο που τέθηκε). Θα πείθονταν οι δανειστές-τοκογλύφοι να απελευθερώσουν τις προσλήψεις;. Θα βρίσκονταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λείπουν για υποδομές;. Θα χτίζονταν οικίες για γιατρούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δημοσίους υπαλλήλους, δασκάλους, νηπιαγωγούς και υψηλής ειδίκευσης επιχειρηματικά στελέχη;.

Ευτυχώς -επειδή το θέμα, θα συνεχιστεί- βρέθηκε η Αντιπολίτευση και τράβηξε το κορδονάκι, ανοίγοντας το εφεδρικό αλεξίπτωτο της Δημοτικής αρχής. Η πρόταση, δεν πέρασε. Ο Δήμαρχος, θα μπορεί να επαίρεται για την τόλμη του. Οι -εναπομείναντες- υποστηρικτές του για την αποφασιστικότητά τους. Και η αντιπολίτευση για την υπευθυνότητά της, που ίσως κάποιοι ονοματίσουν “δειλία”.

Επίλογος: να κλείσει ο Δήμος. Ναι!. Να μαζευτεί ο κόσμος στο Λιμάνι. Ναι!. Να φράξουν οι δίοδοι προς το Fraport-ιο αεροδρόμιο. Ναι!.Αλλά, σοβαρά, αιτιολογημένα και στο σωστό χρόνο. Αλλά επίσης, δεν φταίει, ούτε ο Σκουρλέτης, ούτε οι δανειστές γιατί δεν πήρε κάποιος ένα γαλλικό κλειδί για να αλλάξει το STOP, του Πύργου. Ούτε για το χάος στην Οία. Ούτε για το γεγονός πως τα Φηρά, δεν έχουν ακόμα στοιχειώδεις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ούτε γιατί η “Εγνατία” δεν ολοκλήρωσε λίγα ζωτικά τμήματα του δρόμου. Ούτε γιατί οι χρυσοπληρωμένες “Άγιες Εταιρείες” Καθαριότητας, δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ούτε γιατί δεν έπεσε έστω ένα κυβικό, ειδικό μπετόν για να ανασχεθούν -τουλάχιστον- οι εξελισσόμενες σπηλαιώσεις στον Αθηνιό. Ούτε γιατί τα περισσότερα λιμανάκια είναι ετοιμόρροπα και διαλυμένα. Ούτε γιατί οι κάδοι, λιάζονται στα χωράφια. Ούτε γιατί τα κοντέινερ, αποτελούν νέα οικιστική πραγματικότητα, αρχής γενομένης από το Λύκειο Φηρών. Πολλά γιατί.

Ο Δήμαρχος, έσπρωξε όλες του τις μάρκες, στην πράσινη τσόχα. Και τις έχασε. Οι αντιπολίτευση του δάνεισε κάτι λίγες, για να συνεχίσει. Αλλά… αυτές είναι δανεικές!.

 

3 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

    Δωστα ολα σε ιδιωτες…

  2. Ο/Η Παναγούλης λέει:

    Θέλεις να σου φυλάξουμε και σένα κάνα ξεροκόμματο ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *