ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Ν. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑ (ΚΑΙ) ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

Ο μεγάλος Αρχαιολόγος Νικόλαος Ζαφειρόπουλος (φωτό http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=335176)

“Μια έκθεση με εμβληματικά έργα από τις ανασκαφές στις Κυκλάδες κι ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στα νησιά συναντώνται, τον Νοέμβριο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Το συνέδριο, με θέμα «Περί των Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, ενώ η έκθεση «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Θα παραμείνει στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, σε τρεις αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στην Villa Ilyssia, έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2018. Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζουν το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου από το Μουσείο της Δήλου, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ή το ομοίωμα πήλινου οικίσκου διαστάσεων 38Χ50 περίπου, ο οποίος ανασκάφτηκε από τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο στη Σελλάδα Θήρας. Ο οικίσκος περιλαμβάνει 103 πήλινα αντικείμενα.

H έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες παρουσιάζοντας συγκεκριμένες αρχαιότητες και μνημεία, δημιουργώντας, ωστόσο, το πλαίσιο για να υπογραμμισθεί το δύσκολο και πολύπλοκο έργο των ανθρώπων που εργάστηκαν άοκνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου των Κυκλάδων.

Η πρώτη ενότητα αφορά στις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο και τη Ρήνεια, στη συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίαςτου νεοσύστατου ελληνικού κράτους στην αποκάλυψη μοναδικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, στη συνακόλουθη αποτύπωσή τους, στην τεκμηρίωση κινητών ευρημάτων αλλά και στις εργασίες συντήρησης που έλαβαν χώρα σε αυτή την πρώιμη εποχή.

Η δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται με επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Νικολάου Ζαφειρόπουλου στην προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου των Κυκλάδων. Από την ανασκαφή του στη Σελλάδα Θήρας προέρχεται το μοναδικό ομοίωμα οικίσκου,το οποίο δεν έχει εκτεθεί ποτέ και είναι ίσως το σπουδαιότερο αντικείμενο της έκθεσης.

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και ανεξάρτητων ερευνητών για την προστασία και συντήρηση σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, καθώς και τη γέννηση της έρευνας και της προστασίας των βυζαντινών μνημείων στις Κυκλάδες. Τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα είναι δυο τοιχογραφίες αποτοιχισμένες από τη Νάξο, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Συμμετέχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι με προφορικές ανακοινώσεις που ξεπερνούν τις 145, σε 21 συνεδρίες από το πρωί της Τετάρτης έως και το βράδυ της Κυριακής και με 20 αναρτημένα πόστερ που θα παρουσιασθούν το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου. Το  Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται για πρώτη φορά και αφιερώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και εις μνήμην του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1959-1972)”.

 

ΠΗΓΗ: http://www.elculture.gr/blog/article/%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CF%8E%CE%BD/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *