“ΕΚΑΣ ΤΕΛΟΣ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

 

 

SIGALAS_“To EKAΣ τέλος……..

Το ΕΚΑΣ δόθηκε σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους,γιατί οι κυβερνήσεις μετά το 1990 , αποσυνδέοντας τα κατώτερα όρια συντάξεων από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέσω υψηλού πληθωρισμού,οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε καθεστώς φτώχειας.

Προκειμένου , λοιπόν, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για να μην κάνουν ουσιαστικές αυξήσεις στις κατώτερες και μεσαίες συντάξεις,”μπάλωσαν” την κατάσταση με τη δημιουργία του ΕΚΑΣ,για να μην πεθάνουν οι συνταξιούχοι στο δρόμο.

Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων ήταν το ΕΚΑΣ να ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξη,γιατί διέβλεπαν από τότε ότι, αξιοποιώντας μιά λογική επιδομάτων,στόχευαν στην αντικατάσταση των συντάξεων, με επιδόματα .

.Σήμερα , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,προχώρησε παραπέρα , στην κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους. Ανακοίνωσε σαν αντιστάθμισμα λίγα προσωρινά ψίχουλα (π.χ κάρτα σίτισης), που θα ισχύσουν για δύο χρόνια,εφ΄ όσον δεν τα “κουρέψει” , ο κόφτης…..

Εδώ, δεν πρόκειται απλώς για ένα κυβερνητικό τέχνασμα. ΄Εχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη λογική….που λέει θα αντικαταστήσουν τις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματά μας, από ελάχιστες παροχές επιπέδου φτωχοκομείου, που δεν ” ανακουφίζουν” καν τα κοινωνικά προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται στη ζωή, από την αντεργατική επίθεση.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, προσπαθεί να βαπτίσει το ψάρι κρέας , για να μειώσει τις αντιδράσεις , που προκαλούνται.

Σωστά επισημαίνει το ΚΚΕ, ότι εδώ δεν ισχύει ούτε αυτό που λέει ο λαός μας ‘να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι”.

Αυτή η λογική της Κυβέρνησης δεν είναι καινούργια.΄Εχει εφαρμοστεί σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης, ξετυλίχτηκε πολλά χρόνια πριν την κρίση σε Βρετανία , Γαλλία , Γερμανία και αλλού. Εξ άλλου ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ το 1996 είχαν πρωτοεισηγηθεί ” ΚΟΥΠΌΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ” για τους χαμηλοσυνταξιούχους ,σαν αντιστάθμισμα στη μείωση των συντάξεων.

Σήμερα, αιτήματα όπως αυτό για την επαναφορά του ΕΚΑΣ , στους χιλιάδες συνταξιούχους που κόπηκε, είναι τα ελάχιστα που πρέπει να ειπωθούν δηλώνοντας τη βούληση του λαού να πει , ” ΤΕΡΜΑ ΩΣ ΕΔΩ”. Δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει και άλλα για την κρίση , για τα κέρδη δηλαδή του κεφαλαίου.

Είναι σίγουρο ότι ακόμη και αυτά τα ” ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΊΣΜΑΤΑ” θα δίνονται με το σταγονόμετρο, με διάφορα κριτήρια και βεβαίως θα βρίσκονται πάντα υπό αίρεση και πρώτα από όλα του ” κόφτη” , που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση.

Πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγεί είναι ότι , η αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Από το ΕΚΑΣ που ήλθε σαν αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής οδήγησε στη μείωση των συντάξεων, φτάσαμε στην κατάργησή του και σήμερα σε ορισμένα προσωρινά ψίχουλα, ως αντιστάθμισμα.

Σε μια οικονομία και ένα κράτος, που λειτουργεί με κριτήριο πως θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν μπορεί να μπει φρένο στον αντεργατικό-αντιλαϊκό κατήφορο.

΄Εχει , λοιπόν, μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα , να αρνηθούν να παζαρέψουν τι άλλο θα χάσουν.

Μαζί με την υπεράσπιση όσων τους έχουν απομείνει ,με την πάλη να ανακτήσουν όσα έχασαν, να παλέψουν με σημαία τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματά τους, με κριτήριο τις ανάγκες και τις δυνατότητες που διαμορφώνει η εποχή μας .

Ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της πάλης , του αγώνα , με τα ταξικά σωματεία και τους φορείς που παλεύουν με συνέπεια , για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *