ΔΙΝΩ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ SAF

 

 

 

Δίνω Φωνή στο Σώμα μου με τραγούδια του Καραγκιόζη
Η μουσική και το τραγούδι συνυπήρχε πάντα σε μια καλή παράσταση του θεάτρου σκιών. Ουσιαστικά την ολοκλήρωνε σαν λαϊκή ψυχαγωγία και την αναβάθμιζε σαν έκφραση τέχνης.

Η εμφάνιση κάθε ήρωα στον μπερντέ συνοδευόταν κατά κανόνα από κάποιο τραγούδι, που είτε το τραγουδούσε ο ίδιος ο καραγκιοζοπαίχτης παίζοντας τις πιο πολλές φορές και κάποιο μουσικό όργανο, είτε το εκτελούσε κάποια μουσική κομπανία.

Οι καραγκιοζοπαίχτες, άφησαν εποχή και ήσαν αυτοί που με τον τρόπο τους έδωσαν στο θέατρο σκιών χαρακτηριστικά λαϊκής όπερας.

Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη μας επιβεβαιώνουν πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας είναι η μουσική. Οι μελωδίες ήταν γραμμένες μεμεράκι και σεβασμό στην παράδοση ενώ παράλληλα σε παρότρυναν να πειραματιστείς μαζί της αλλάζοντας τους στίχους και τις διαφορετικές λαλιές. Μουσικοί και καραγκιοζοπαίκτες έδιναν τη δική τους χροιά με βάση τον τόπο απ’ τον οποίο κατάγονταν.

Φέτος ο μουσικός κύκλος εργαστηρίων έχει θέμα τον Καραγκιόζη.

Η Στέλλα Χροναίου σε συνεργασία με τον εξαιρετικό μουσικό και καραγκιοζοπαίκτη Δήμο Βουγιούκα, θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε το θέατρο σκιών και να μάθουμε τους χαρακτήρες μέσα απ’ τα τραγούδια και τις φωνές τους. Θα μάθουμε πως κατασκευάζονται οι φιγούρες αλλά και πως στήνεται μια ολόκληρη παράσταση Καραγκιόζη.
Για άλλη μια χρονιά, με πολλή αγάπη και σεβασμό για την παράδοση, θα τραγουδήσουμε και θα αγαπήσουμε μελωδίες που γράφτηκαν με μεράκι έτσι όπως τις απέδωσαν μουσικά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και θα διασκεδάσουμε μαθαίνοντας και την κωμική πλευρά της.

Στο τέλος του κύκλου των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί παράσταση Καραγκιόζη από τον Δήμο Βουγιούκα, με τη ζωντανή μουσική συνοδεία των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Παρουσίαση: 19 & 20 Μαΐου

Σάββατα Κυριακές
Παιδιά των τάξεων Α,Β,Γ Δημοτικού 16:00-17:30 Παιδιά των τάξεων Α,Β,Γ Δημοτικού 10:30-12:00
Παιδιά των τάξεων Γ,Δ,Στ Δημοτικού 18:00-19:30 Παιδιά των τάξεων Γ,Δ,Στ Δημοτικού 12:30-14:00

Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε τάξη είναι περιορισμένος.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα.
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης 2286085141, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-16:00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *