ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ: ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ: ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ

Η δημιουργία της Πλατείας από τον Σ. Σαρπάκη, προκάλεσε ενθουσιασμό, η ανάπλασή της, Πόλεμο. (Φωτο Αρχείο Ε.Α. Λιγνού)

Η δημιουργία της Πλατείας από τον Σ. Σαρπάκη, προκάλεσε ενθουσιασμό, η ανάπλασή της, Πόλεμο. (Φωτο Αρχείο Ε.Α. Λιγνού)

  Απίστευτη και μάλλον εκτός ορίων, ήταν η απάντηση του Δημάρχου Θήρας προς το Σύλλογο Μηχανικών της Σαντορίνης, σχετικά με την ανάπλαση της Πλατείας Σαρπάκη. Οι μηχανικοί, έκαναν μια καταγγελία που διαβάζοντάς την κάποιος, διαπιστώνει  πως έχει δύο άξονες:

1.       Ο Δήμος για να κάνει την ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, προσδοκώντας την καλύτερη δυνατή οικονομική προσφορά.

2.       Στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης, είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την πρωταρχική εισήγηση της Τεχνικής του Υπηρεσίας  με βάση – το δυσνόητο για τον απλό αναγνώστη και τον γράφοντα- νόμο, που αναφέρεται στις «προεκτιμώμενες αμοιβές».

  Η πρώτη απάντηση του Δημάρχου, χωρίς να εξετάζεται η μέχρις κεραίας τήρηση του γράμματος του νόμου, έχει κάποια ευλογοφανή στοιχεία που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: «Βρήκα μια πολύ καλή προσφορά, από καλό μελετητή, που εγγυάται την ποιότητα και αισθητική του έργου και κοστίζει πολύ λίγο. Ακόμα κι αν υπήρξε κάποια παρατυπία ως προς το γράμμα του νόμου, αυτό δε συνιστά παρανομία, καθώς δεν σπαταλήθηκαν επιπλέον χρήματα των δημοτών». Με αυτή την απάντηση, ο Δήμαρχος – ως θεσμός αλλά και ως πρόσωπο- μπορεί να ισχυριστεί πως προέβη σε αυτή την ενέργεια, αντιλαμβανόμενος πως αυτή η ανάπλαση πέραν του καθαρά επιστημονικού της χαρακτήρα, έχει και μια αισθητική διάσταση στην οποία θα έπρεπε – ή θα ήθελε- να έχει λόγο.  Θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί πως αφού δεν σπαταλήθηκαν χρήματα των δημοτών, το θέμα είναι μόνο τυπικό και ότι οι καταγγελίες έχουν μόνο συντεχνιακό χαρακτήρα.

  Αντ’ αυτού, η απάντησή του, κινείται στον αστερισμό του «κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους».  Τι άλλο συμπέρασμα θα μπορούσε να εξαχθεί από την απειλητική κατάληξη «Ο Δήμος Θήρας και εξ αυτής της αφορμής είναι έτοιμος να δώσει ένα τέλος στο θέμα της ατιμωρησίας αυτών που ενώ γνώριζαν, συνήνεσαν και καθοδήγησαν την κτιριακή αναρχία της Σαντορίνης»;.

  Αν ο Δήμος Θήρας, ανακάλυψε, ψυχανεμίστηκε ή απέδειξε πως για τα δεινά του νησιού, φταίνε οι μελετητές- μηχανικοί, έχει καλώς. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση εκτός της ανέλκυσης του SeaDiamond, πρέπει να διεκδικήσει η Σαντορίνη και την οριστική αποβολή των μηχανικών.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ

Η πλατεία Σαρπάκη στην αρχική της μορφή.

Η πλατεία Σαρπάκη στην αρχική της μορφή.

  Με απλά λόγια: επίορκοι, βρώμικοι, «λαδιάρηδες», ασπόνδυλοι και αμοραλιστές, υπάρχουν σε κάθε επιστημονικό κλάδο και σε κάθε επάγγελμα. Αν η καταγγελία, για την επίμαχη ανάπλαση γινόταν από κάποιο ή κάποια πρόσωπα, τότε η  δεύτερη- απάντηση του Δημάρχου θα ήταν δείγμα γενναιότητας, πυγμής και ευθυκρισίας, γιατί θα υποδήλωνε και το θάρρος να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο και ενώπιον της δικαιοσύνης, με όλες τις συνέπειες του νόμου. Σε τέτοια περίπτωση ο Δήμαρχος θα ήταν ήρωας στα μάτια των δημοτών του. Όταν όμως γίνεται καταγγελία σε θεσμικό φορέα, ενός επιστημονικού – ή απλά επαγγελματικού- κλάδου τότε αυτή εμπεριέχει ασυγχώρητη αμετροέπεια, επιστημονικό ή κλαδικό ρατσισμό και ασυγχώρητη ελαφρότητα.

  Δηλαδή: υπάρχει έλληνας που να μη γνωρίζει πως γιατροί παίρνουν «φακελάκια», υπάλληλοι «γρηγορόσημα», εφοριακοί «λαδώματα», και τελωνειακοί φιλοδωρήματα;. Ε είναι όμως δυνατόν, να καταδικαστούν συλλήβδην αυτοί οι κλάδοι, λόγω των σάπιων και επίορκων που εμφιλοχωρούν στις τάξεις τους;. Θα ήταν αδιανόητο, κάτι τέτοιο, καθώς ούτε καν το δικαστήριο της Νυρεμβέργης που δίκασε το φρικτότερο έγκλημα όλων των εποχών -που το διέπραξαν οι Ναζί για να μην ξεχνιόμαστε-, εστίασε στην ατομική και όχι στη συλλογική ευθύνη.

plateia sarpaki  1ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΟΧΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ

  Αλλά ακόμα και αν ο Δήμαρχος – που είναι θεσμός- εννοούσε πως γνωρίζει για κάποιους που οργίαζαν για χρόνια μέσα σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας, γιατί αποφάσισε τώρα να δείξει τα δόντια του;. Δηλαδή τόσα χρόνια ο κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος που προσωποποιεί σήμερα -και  με τη συντριπτική συναίνεση του Θηραϊκού λαού- το θεσμό του Δημάρχου, γνώριζε, αλλά σιωπούσε;. Γιατί άραγε;. Φοβόταν;. Δεν είχε επαρκή στοιχεία; (άρα τώρα που κατά πως φαίνεται τα έχει, οφείλει να τα δημοσιοποιήσει). Γιατί το να ισχυριστεί πως είναι «χτεσινός», δεν ευσταθεί. Είναι πάνω από 20 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση. Έκανε θαυμάσια δουλειά στο Καστέλι του Πύργου. Εξέφρασε ενδιαφέρουσες απόψεις σε όποια σχετική ημερίδα, φόρουμ ή εκδήλωση συμμετείχε.

  Άρα, η απάντησή του οδηγεί σε δίλημμα: ή άκουσε λάθος συμβουλές, ή έχασε την ψυχραιμία του. Και ο Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος έχει κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένος, ο Δήμαρχος Θήρας όμως, είναι υποχρεωμένος να είναι ψύχραιμος και ακριβοδίκαιος.

Εν κατακλείδι: Κύριε Δήμαρχε, αλλάξτε συμβούλους ή ανακτήστε την ψυχραιμία σας.