ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

spaceΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

«Διαστημική Βραδιά” για Έλληνες και Ξένους στη Σαντορίνη

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φηρά) θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες για το κοινό, μια στα Ελληνικά και μια στα Αγγλικά. Η Βραδιά διοργανώνεται στο περιθώριο Διεθνούς Συνεδρίου Διαστημικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη μεταξύ 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου και έχει προσελκύσει δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη ομιλία με τίτλο «Space Weather, Space Storms, Aurorae – and things that go bump in the night!» θα δοθεί από τον Δρ. Ian Mann, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Alberta Καναδά.

Η δεύτερη ομιλία με τίτλο «Ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ηλεκτρόνια και “κακοκαιρία” στο Διάστημα» θα δοθεί από τον Δρ. Γιάννη Δαγκλή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Διαστημική Βραδιά αποτελεί συν-διοργάνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Λ & Ε Μπελλώνια.

Ώρα Έναρξης:

19:00 (Ομιλία στα Αγγλικά)

20:00 (Ομιλία στα Ελληνικά)

Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά              

Είσοδος Δωρεάν

Το Συνέδριο “2013 Radiation Belts Workshop: Comprehending, Specifying and Forecasting their Dynamics” είναι το πρώτο μιας σειράς συνεδρίων που θα διοργανωθούν στα νησιά του Αιγαίου. Αφορά τις Ζώνες Ακτινοβολίας Van Allen που περιβάλλουν τον πλανήτη μας και αποτελούνται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια υψηλών ενεργειών που παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Οι μαγνητικές καταιγίδες, ακριβώς όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη γήινη ατμόσφαιρα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση και την αξιοπιστία των διαστημικών και επίγειων τεχνολογικών συστημάτων και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία των αστροναυτών στο διάστημα. Ο Διαστημικός Καιρός είναι απρόβλεπτος, γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη δυναμική του.

  Αν και οι Ζώνες Ακτινοβολίας ανακαλύφθηκαν πριν από μισό αιώνα, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή τους. Συνέδρια όπως αυτό που θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων για την καλύτερη κατανόηση αυτών των φαινομένων, έτσι ώστε ο Διαστημικός Καιρός να προβλέπεται εγκαίρως και με ακρίβεια.