” ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 14ος – 20ος Αιώνας “

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

 

 
gkyziΔευτέρα 12 Σεπτεμβρίου- Ώρα 19:30, Μέγαρο Γκύζη
“Τα γενεαλογικά δέντρα από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής της Σαντορίνης

έκδοση του Αρχείου Θηραϊκών Μελετών Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

Τα γενεαλογικά δέντρα της Σαντορίνης, έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής του νησιού εδώ και περίπου 165 χρόνια, είναι γραμμένα στο χέρι από ιερείς της Επισκοπής και σώζουν έναν πολύτιμο ονοματολογικό θησαυρό. Ονόματα που απαντούν στη Σαντορίνη αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, κυρίως δυτικής προέλευσης -όχι όμως χωρίς εξαιρέσεις- συνιστούν αδιάψευστη μαρτυρία για την παρουσία ανθρώπων που επέλεξαν “το νησί της λάβας” ως τόπο εγκατάστασης. Πολλοί από αυτούς έζησαν εδώ ώς το τέλος της ζωής τους. Στο μεταξύ, παντρεύτηκαν, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά και απέκτησαν απογόνους. Αυτοί με τη σειρά τους απέκτησαν τους δικούς τους, παιδιά και εγγόνια, έτσι που ακόμα και σήμερα τα ονόματά τους ηχούν για να μας θυμίζουν ένα μικρό, όμως σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του νησιού.

Ο συγγραφέας, Γιάννης Κηπουρός (ιστορικός) σχολιάζει τα 176 χειρόγραφα γενεαλογικά δέντρα σε έναν έντυπο τόμο και τα εκδίδει σε ένα ψηφιακό δίσκο (CD) που συνοδεύει το βιβλίο. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες όλων των γενεαλογικών δέντρων, οι οποίες έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο CD.
Ο έντυπος τόμος εμπλουτίζεται με ένα φωτογραφικό ένθετο που περιλαμβάνει αποτυπώσεις της Σαντορίνης και των κατοίκων της, όπως τους είδαν οι περιηγητές του 17ου – 18ου αιώνα. Το υλικό αυτό ανήκει στη συλλογή του εκδότη.

Το βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΟΥΡΑ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο Σεβασμιότατος Καθολικός Επίσκοπος Θήρας, π. Πέτρος Στεφάνου,
ο Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, φιλόλογος – παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας,
ο συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός Γιάννης Κηπουρός και
ο Δημήτρης Τσίτουρας

Συντονιστής της εκδήλωσης ο νομικός-δημοσιογράφος, Μανώλης Λυγνός

Είσοδος: ελεύθερη “.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *