ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ 72 ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΟΙ ΑΦΑΝΤΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ, ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 

 

 

 

Το σκάφος της FRONTEX, παραλαμβάνει τους φυγάδες

Μετά την κατάληξη της πρώτης φάσης του περιστατικού της ανεύρεσης 72 φυγάδων (Σύριοι και Αφγανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία) σε ερημική παραλία της Ανάφης, το ρεπορτάζ συνεχίστηκε. Το συμβάν, έχει πολλές διαστάσεις και με δεδομένη την “επιτήδεια στάση” της Τουρκίας (που και στον Δεύτερο Παγκόσιο Πόλεμο, είχε χαρακτηριστεί επιτήδειος ουδέτερος) η οποία παίζει το χαρτί του προσφυγικού κατά το δοκούν, είναι ίσως χρήσιμες οι υπόλοιπες πληροφορίες που συνέλεξε το ρεπορτάζ.

το σκάφος της FRONTEX

Η αρχή δόθηκε με την ειδοποίηση των αρχών από ξένους τουρίστες για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων σε ερημική παραλία της Ανάφης. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο σχετικός μηχανισμός. Αυτός περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός σκάφους επιφυλακής σε κάθε περιοχή, για την αντιμετώπιση συμβάντων. Τη συγκεκριμένη μέρα, είχε οριστεί το “Prestige” της “Dakoutros Boatmen Services” (έχει στόλο 8 σύγχρονων σκαφών, λεμβουχικών υπηρεσιών) που τέθηκε άμεσα σε υπηρεσία. Παρέλαβε κλιμάκιο Λιμενικών και τους οδήγησε στην Ανάφη, προκειμένου να γίνει ο πρώτος έλεγχος τους συμβάντος. Το σκάφος παρέμεινε στην περιοχή σχεδόν ένα 24ωρο περιπολώντας στην αρχή, με τα ραντάρ ανοιχτά, μήπως εντοπιστεί το ξύλινο δουλεμπορικό που εγκατέλειψε τους πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες στην Ανάφη. Είχε όμως χαθεί στο Αιγαίο.

Ο Δήμαρχος της Ανάφης κ. Ιάκωβος Ρούσσος, κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να προσφέρει τροφή και στοιχειώδη φροντίδα στους φυγάδες, ενώ ήρθε απευθείας σε επαφή με τις αρχές και κυρίως με την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα δηλώθηκε αδυναμία να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο νησί. “Ακόμα και στο σπίτι μου να τους φιλοξενούσα, που θα το έκανα, πάλι δεν θα γινόταν τίποτα”, δήλωσε ο Δήμαρχος. Ξεκίνησαν τότε οι αγωνιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί τόπος για ολιγοήμερη φιλοξενία προκειμένου να περαιωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, και θα ακολουθούσε η προώθησή τους σε οργανωμένη δομή, από αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την έξαρση του προβλήματος.

Το “Prestige” της “Dakoutros Boatmen Services”, που πρωταγωνίστησε λόγω επιφυλακής στην επιχείρηση.

Η πρώτη σκέψη ήταν η Σαντορίνη που διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά: σημαντική αστυνομική δύναμη – οργανωμένο Νοσοκομείο – είναι η έδρα του Λιμεναρχείου και της περιφερειακής ενότητας. Το “Prestige” της “Dakoutros Boatmen Services” ήταν έτοιμο να εκτελέσει τη μεταφορά, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε και μετέβη στην Ανάφη ειδικό σκάφος της FRONTΕX (ευρωπαϊκή ενισχυτική δύναμη προστασίας των θαλασσίων συνόρων) για να παραλάβει τους 72. Με την εξέλιξη αυτή, εξετάστηκαν πιο ρεαλιστικά τα δεδομένα, καθώς μια πρόσκαιρη διαπεραίωση στη Σαντορίνη, δεν θα προσέφερε τίποτα κι έτσι οι φυγάδες οδηγήθηκαν απευθείας στην οργανωμένη δομή (μάλλον στην Κω).

Η κατάσταση μιας εγκύου γυναίκας και δύο μικρών παιδιών, επέβαλλε τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, που λειτουργεί άλλωστε σε 24ωρη βάση και είχε από την πρώτη στιγμή τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Η έγκυος και τα παιδιά, οδηγήθηκαν γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα εκεί με το “Κάπταιν Κούλης” της Ένωσης Λεμβούχων, όπου τους παρασχέθηκε η απαιτούμενη φροντίδα. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μαυρικάκη, Διευθύντρια του Γ.Ν Θήρας, όλοι (και το αγέννητο ακόμα βρέφος) είναι καλά στην υγεία τους και η ιατρική παρακολούθηση συνεχίζεται. Η επιχείρηση έληξε με το “Prestige”, να κάνει την τελική μεταφορά των Λιμενικών από την Ανάφη στη Σαντορίνη.

Παρατίθεται στη συνέχεια, μια ανάρτηση της Επάρχου Θήρας κ. Θεώνης Λειβαδάρου, στο προφίλ του επιμελητή της Santonews, καθώς και αυθεντικό φωτογραφικό υλικά από την επιχείρηση.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ.Χατζημάρκο, τον Λιμενάρχη Θηρας κ.Δανίκα, το Λιμενικό σώμα, τον Διοικητή Α.Τ Θηρας κ.Νίκου για την συνεχή επικοινωνία για το πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε χθες, τον καπετάνιο και το πλήρωμα του σκάφους prestige απ την εταιρεία Δακουτρός Λεμβουχικές υπηρεσίες που είχαν επιφυλακή και μετέβησαν άμεσα στην Ανάφη.
Λυπάμαι για την στάση του Αντιδημάρχου κ.Καφούρου που μόλις του τηλεφώνησα για το θέμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αντί να συζητήσει μου είπε: αυτοί που θα τους φέρουν να βρουν και το χώρο να τους πάνε και μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Πραγματικά λυπάμαι!
Πρώτα απ όλα είμαστε άνθρωποι, δεύτερων πολίτες της Θήρας και μετά όλα τα αλλα…. Τα δυο πρώτα θα είμαστε για όλοι μας τη ζωή για τα άλλα σήμερα είμαστε αύριο μπορεί και όχι… “

Η ανάρτηση της κ. Λειβαδάρου.

 

Το σκάφος της FRONTEX, παραλαμβάνει τους φυγάδες

Το “Prestige” της “Dakoutros Boatmen Services”, που πρωταγωνίστησε λόγω επιφυλακής στην επιχείρηση.

.

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Stavros λέει:

    Περίμενα πιο “έγκυρο” ρεπορτάζ από εσάς!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *