Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

ΘΗΡΑΣΙΑ_ΗΜΕΡΙΔΑ «Ο Δήμαρχος Θήρας στην Ημερίδα για την «Αρχαιολογική ανακάλυψη της Θηρασίας το 1866 & το ιστορικό & επιστημολογικό της πλαίσιο»

Ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος παρευρέθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου στην ημερίδα με τίτλο «Αρχαιολογική ανακάλυψη της Θηρασίας το 1866 και το ιστορικό και επιστημολογικό της πλαίσιο», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής» στο κτίριο των Ελλήνων Αρχαιολόγων και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την δημιουργία χώρου προβολής της ιστορία της Θηρασίας, στη Θηρασία.

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Χρίστος Ντούμας, η κα Ίρις Τζαχίλη, η κα Κλαίρη Παλυβού ενώ προεδρεύων ήταν και ο κ. Χρήστος Ντούμας.

Μέσα στη δίνη των γεγονότων της έκτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, την έκρηξη των επικοινωνιών, την ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και στον υπόλοιπο κόσμο, την κρητική επανάσταση του 1866, τους αγώνες στην Αίγυπτο και την Αλγερία, το Ανατολικό ζήτημα, την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, την ανάπτυξη των μεσαίων και μεταπρατικών στρωμάτων στη Θήρα, τέλος την εντατικοποίηση της εξόρυξης της θηραϊκής γης, αίφνης, σε ένα μικρό νησί απέναντι από τη Θήρα, τη Θηρασία συμβαίνει ένα γεγονός. Ανακαλύπτεται στα ορυχεία ένα προϊστορικό οίκημα. Προκαλείται μεγάλη συγκίνηση λόγω και της ταυτόχρονης έκρηξης του ηφαιστείου. Εκτός από τους τοπικούς λόγιους, (Αλαφούζος, Δεκιγάλλας, Νομικός) συνέρρευσαν μεγάλα πνεύματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα ευρήματα μελετήθηκαν από τους Γάλλους με τον Fouque και τον Lenormant, τους Αυστριακούς με τον von Hahn, τους Έλληνες με τον Χριστομάνο και τον Δεκιγάλλα όπως και από τον πανταχού παρόντα κύριο Σλίμαν. Μετά από τρία χρόνια η Γαλλική Σχολή Αθηνών με τους Mamet και Gorceix, εν μέσω πολέμων και επαναστάσεων, πραγματοποίησε αρχαιολογική αποστολή στη Θήρα το 1870 με σημαντικά αποτελέσματα. Σύντομα όμως όλα ξεχνιούνται μπροστά στα κλέη των Δελφών, της Δήλου και της Ολυμπίας, μπροστά στα κλέη της Τροίας και των Μυκηνών.

Στόχος της ημερίδας να μελετηθεί αυτή η πρώτη ανακάλυψη προϊστορικού κτιρίου, το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσε, τα επιστημονικά προτάγματα και το επιστημολογικό πλαίσιο του θετικισμού, οι εξελίξεις της νεότατης τότε επιστήμης της αρχαιολογίας με την παρουσία των γεωλόγων και παράλληλα το θεαματικό ιστορικό πλαίσιο της ανακάλυψης. Ελπίδα είναι η ημερίδα να ήταν ένα μικρό παράθυρο από όπου μπορεί κανείς να έχει ένα πανόραμα των ιστορικών, πολιτικών και επιστημολογικών ρευμάτων του 19ου αιώνα».