“ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ”

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

 

 

  O κ. Γιάννης Αργυρός, δεν χρειάζεται τα δικά μου διαπιστευτήρια. Σπουδαίος γιατρός (γυναικολόγος), θερμός και ενεργός φιλόπατρις αφοσιωμένος στην πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδας του και επιπλέον, έμπειρος άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Οπότε, ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να λάβω το άρθρο του που με αφορμή το Νοσοκομείο, θέτει, υπενθυμίζει και προτείνει μια σειρά από θέματα που ίσως διαλάθουν της προσοχής μας. Σας συνιστώ, να το διαβάσετε απνευστί, όπως εγώ. Και μόλις κάνει τον κύκλο του με τη δημοσίευση και τις αναδημοσιεύσεις, θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για συζήτηση. Ίσως μια από τις καλύτερες αφορμές διαλόγου που είχε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής της διαδρομής, η Santonews.

 

 

“ Αγαπητέ και αξιότιμε κ. Πράσσο

Είναι καιρός που παρακολουθώ την αγωνία σας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, και πολύ σας συγχαίρω γιαυτό. Όλο σκέφτομαι να ξαναγράψω τις σκέψεις μου, για το νοσοκομείο μας. Με καλή προαίρεση, με τεχνοκρατική άποψη και με ανυστεροβουλία. Με πρόθεση να λειτουργήσει καλά και να εξυπηρετήσει σωστά το νησί μας. Αν εσείς ή κάποιος διαφωνήσει με το κείμενό μου, τον παρακαλώ να μην προστρέξει σε πρόχειρη κριτική. Και να ξέρετε ότι εμείς οι μη μόνιμοι κάτοικοι του νησιού πολλές φορές είμαστε πιο πολύ πατριώτες.

Θέλω να σας θυμίσω, ότι είμαι από εκείνους που πιστεύω στην αναγκαιότητα και στην καλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Και το έχω γράψει, και το έχω πει και όσες φορές κλήθηκα να συμμετάσχω σε κινητοποιήσεις ήμουνα παρών. Όποιος ξεστομίσει κακό για το Νοσοκομείο πρέπει να γνωρίζει ότι σίγουρα κάποια στιγμή μάλλον θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του.

Σε αυτήν την καλή λειτουργία θα προσπαθήσω να συμβάλω με αυτό το άρθρο μου.

ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Παρακολουθώ τελευταία μια έντονη διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων του Νοσοκομείου και του Δήμου για θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων του Νοσοκομείου και κυρίως των γιατρών του. Ως Σαντορινιός γιατρός, που με ενδιαφέρουν τα τεκταινόμενα στο νησί μας, και επειδή έχω θητεύσει πολλά χρόνια στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλω να σας παραθέσω μερικές σκέψεις μου πάνω στο θέμα αυτό.

Το κείμενό μου δεν φιλοδοξεί να πρωτοτυπήσει, ούτε να ανακατευθεί στις μικρομέγαλες διαμάχες του νησιού. Τη γνώμη μου μόνο θέλω να εκφράσω και τις απόψεις μου πάνω στο μεγάλο αυτό θέμα της Σαντορίνης.

Έχω λοιπόν να παρατηρήσω τα παρακάτω:

1ον . Το νέο νοσοκομείο Θήρας είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο έργο για τους κατοίκους του νησιού και όχι μόνο. Θα τολμούσα να πω το σημαντικότερο έργο κοινωνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το θεσπέσιο έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν σημαντικοί άνθρωποι και φορείς του νησιού δεν είχαν πρωτοτυπήσει. Χωρίς τη δωρεά του οικοπέδου με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας μπροστάρη, τη σημαντική προσπάθεια του Δήμου του νησιού, τις άοκνες και επίμονες κινητοποιήσεις του κόσμου με επικεφαλής τους αδελφούς Ρούσσου και την Επιτροπή αγώνα του Νοσοκομείου αυτό το επίτευγμα δεν θα είχε στηθεί.

2ον . Αυτό το σημαντικό επίτευγμα δεν θα είχε επίσης λειτουργήσει, αν σημαντικοί άνθρωποι του νησιού και όχι μόνο που ανήκουν και χειρίζονται την εξουσία με την παρούσα πολιτική κατάσταση δεν είχαν πιέσει τόσο πολύ την Κεντρική Διοίκηση – Κυβέρνηση. Ακόμα και για λόγους εντυπωσιασμού να τους κατηγορήσει κάποιος, το νοσοκομείο είναι εκεί στημένο και σε λειτουργία. Προσωπικά δεν το κρύβω, είχα ταχθεί και ακόμα δεν έχω αλλάξει άποψη, ότι ο καλούμενος «δημόσιος χαρακτήρας» δεν είναι η καλύτερη λύση. Αν είχε επικρατήσει εκείνη η άποψη της παραχώρησης του, για κάποιο χρονικό διάστημα στον ελληνοαμερικανό ενδιαφερόμενο, με τον όρο της δωρεάν και απρόσκοπτης χρήσης των υπηρεσιών του από τους κατοίκους του νησιού, για μένα αυτή η λύση ήταν η καλύτερη και το νοσοκομείο είχε καλύτερη προοπτική. Το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ υψηλό και θα το βρούμε μπροστά μας. Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων – εργαζομένων μεγάλος και σε αυτή τη φάση σχετικά όχι απαραίτητος. Αυτό όμως τέλειωσε. Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχουμε σήμερα και ας δούμε πώς πορευόμαστε.

3ον . Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση και κατά τη γνώμη μου είναι ολέθριο σφάλμα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας είναι και πρέπει να λειτουργεί σαν ένα γενικό νοσοκομείο της χώρας, με όλες τις δυνατότητες και τις παροχές ενός νοσοκομείου του Κέντρου. Όχι πως δεν θα το θέλαμε αλλά πρέπει να δει κανείς τη σχέση Οφέλους και Κόστους. Έχω ξαναγράψει σε δημοσιευμένο άρθρο μου για το Νοσοκομείο, ποιες κατά τη γνώμη μου είναι οι ιατρικές ανάγκες του νησιού και που θα έπρεπε να δοθεί η προτεραιότητα στη λειτουργία του. Θα γίνω λίγο κουραστικός, αλλά ας τις επαναλάβω:

Η Σαντορίνη κατά τη γνώμη μου έχει ανάγκη τέσσερα πράγματα:

Α. Την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Δηλαδή με παραδείγματα. Πονάει το αυτί μου, να πάω να με δει ένας ΩΡΛ. Πρέπει να αλλάξω γυαλιά να με δει ένας οφθαλμίατρος.

Β. Την Προληπτική Ιατρική. Να κάνουν τα εμβόλιά τους τα παιδιά, να κάνει προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο η γυναίκα (Test Pap, Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα κλπ). Να παρακολουθούνται οι χρόνιοι πάσχοντες.

Γ. Αντιμετώπιση των Επειγόντων περιστατικών. Είτε είναι αυτά παθολογικά περιστατικά (πχ. Εγκεφαλικά Επεισόδια), είτε καρδιολογικά (Έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες), είτε τέλος Νευροχειρουργικά και Ορθοπεδικά περιστατικά (ατυχήματα, τροχαία κλπ).

Δ. Απλές ολιγοήμερες νοσηλείες χρονίως πασχόντων (Τεχνητός Νεφρός – Αιμοκάθαρση, Αφυδατώσεις ηλικιωμένων, βαριές νοσηρές καταστάσεις).

Όποιος νομίζει ότι μπορούν και πρέπει να γίνονται πχ. και μεγάλα χειρουργεία, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, έχει λάθος και αυτός ο στόχος θα στερήσει την ανάπτυξη του νοσοκομείου στην καλύτερη οργάνωση των πιο πάνω δράσεων δηλαδή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Για να χειρουργηθεί πχ. ένας ασθενής με χολή στη Σαντορίνη, η υλικοτεχνική υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό έχουν πολλαπλάσιο κόστος από το να μεταφερθεί μέσω του νοσοκομείου σε κεντρικό μεγάλο νοσοκομείο (Κρήτη, Αθήνα κλπ). Και για να μην κατηγορηθώ ότι δίνω μεγάλη σημασία στο οικονομικό κόστος, δεν εννοώ μόνο το οικονομικό. Έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα η ασφάλεια του ασθενούς και αυτό δεν μπορεί εύκολα να το εξασφαλίσει η Σαντορίνη έναντι μεγάλου οργανωμένου κεντρικού νοσοκομείου.

Γίνεται μεγάλος ντόρος για πόσους τοκετούς και πόσες καισαρικές έχουν γίνει στο νοσοκομείο μας. Όμως παρόλο ότι θεωρώ πολύ καλούς τους γιατρούς του νοσοκομείου, χωρίς εξασφάλιση μονάδας Αιμοδοσίας, και μονάδας επείγουσας ανάνηψης Ενηλίκων και Νεογνών είναι πολύ ριψοκίνδυνο αυτό που γίνεται. Το επισημαίνω πριν θρηνήσουμε κάποιο περιστατικό.

4ον .Ας έλθουμε τώρα στο επίμαχο θέμα της εξασφάλισης στέγης στους εργαζομένους του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στους γιατρούς. Ο ντόρος που γίνεται είναι απαράδεκτος και προσβλητικός για όλους, ακόμα και για τους χρήστες. Που ξανακούστηκε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να στεγάζει υπαλλήλους του κράτους; Και γιατί επιλεκτικά τους εργαζομένους του νοσοκομείου και όχι και άλλους υπαλλήλους; Και να γράφονται απειλές ότι αφού σταμάτησε ο Δήμος (το Ίδρυμα Νομικού) την πληρωμή του ενοικίου ενός γιατρού, αυτός γυρίζει στην πατρίδα του καθυβρίζοντας τον Δήμο; Ο ισχυρισμός δε ότι έχει μπει 1 ευρώ στο εισιτήριο του τελεφερίκ για το νοσοκομείο δεν ευσταθεί, γιατί απλούστατα δεν έχει μπει.

Αυτό το πράγμα το κάνει μόνο ο στρατός, ο οποίος σε απομακρυσμένες περιοχές κατασκευάζει με ίδια κεφάλαια κατοικίες για τους στρατιωτικούς και σε μερικές μονάδες και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Ίσως θα ήταν σκόπιμο στην προκειμένη περίπτωση να το κάνει και η ΑΕΜΥ για το νοσοκομείο. Η ΑΕΜΥ όμως όχι ο Δήμος.

Ας δούμε και κάποια πράγματα σχετικά με την πρόταση του νέου υπευθύνου του νοσοκομείου κ. Πανοτόπουλου. Ο Δήμος δηλαδή να πάρει το κτίριο του παλιού Κέντρου Υγείας για να στεγαστεί εκεί με την υποχρέωση αυτός να κατασκευάσει κατοικίες στους σταύλους του Καμαριού με χρήματα δικά του για τους εργαζομένους του νοσοκομείου. Πώς σκέφθηκε τέτοιο πράγμα αυτός ο άνθρωπος;

Κατ΄αρχήν το κτίριο του Κέντρου Υγείας ανήκει στον Δήμο. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε για να γίνει Υγειονομικός Σταθμός και πολύ καλά κάνανε οι τότε και ο σκοπός της παραχώρησης καλώς λειτούργησε.

Ο ρόλος του όμως τελείωσε. Οι Σαντορινιοί παραχώρησαν νέο μεγαλύτερο οικόπεδο και έγινε το νοσοκομείο. Ο χώρος επιστρέφει στον Δήμο αφού πλέον ο σκοπός της παραχώρησης εξέλιπε. Είναι καιρός δε ο Δήμος να μεταφερθεί εκεί και με οποιοδήποτε τρόπο, με ίδια κεφάλαια, με ΣΔΙΤ, με χρονική παραχώρηση να κατασκευαστεί σε αυτό το τεράστιο ελεύθερο τετράγωνο πίσω του, ένα πολυεπίπεδο υπόγειο γκαράζ με πληρωμή, όπως γίνεται στο κέντρο σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Έτσι θα μπορέσει να απαγορευθεί η κίνηση κάθε τροχοφόρου στο κέντρο των Φηρών, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ καλύτερα τον τουρισμό και τους επαγγελματίες.

Έπειτα ποιος είπε ότι οι στάβλοι του Καμαριού ανήκουν στο Δημόσιο; Δυστυχώς εδώ έχει γίνει ένα μεγάλο σφάλμα από πλευράς του Δήμου. Μετά το σεισμό του 56 το κράτος απαλλοτρίωσε διάφορες εκτάσεις στη Σαντορίνη για τη στέγαση και τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων κατοίκων. Στο Καμάρι, όπου μεταφέρθηκε το χωριό της Μέσα Γωνιάς, μετά την κατασκευή των θόλων – νέων σπιτιών των κατοίκων, έχουν απομείνει αχρησιμοποίητες τρεις εκτάσεις. Οι στάβλοι, το Camping και ο χώρος του νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καμαρίου.

Από τότε που ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Μεσαγωνιατών Θήρας και με τη συμπαράσταση του τότε Τοπικού Προέδρου Μπάμπη Νομικού (Σαξαίου), του τότε Επάρχου Ηλία Μάϊνα και του αειμνήστου τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Γιώργου Μητροπία, παραχωρήθηκε η έκταση για το νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καμαρίου. Ο τότε πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ. Παπαγεωργίου, που είχα αδελφική φιλία μαζί του, μας είχε παροτρύνει να ζητήσουμε και τους άλλους δύο χώρους, δηλαδή τους στάβλους και το Camping, αρκεί να πούμε τι θα γίνουν και πάντα μέσα στα πλαίσια της αξιοποίησης και εξυπηρέτησης των σεισμοπλήκτων.

Έτσι σκεφθήκαμε και προχωρήσαμε στην κατάθεση της πρότασης, στον μεν χώρο του παλιού Camping να γίνει το Νέο Μουσείο της Αρχαίας Θήρας, οι δε στάβλοι να γκρεμιστούν – άχρηστοι είναι πια – και να γίνει ένα μεγάλο Δημοτικό Parking, ώστε να απαγορευθεί η κίνηση των τροχοφόρων από εκεί μέχρι την παραλία προς εξυπηρέτηση των τουριστών και των επαγγελματιών. Δεν γνωρίζω τι έχει μεσολαβήσει και αυτοί οι χώροι έχουν καταγραφεί ως δημόσια περιουσία και έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία του δημοσίου ΕΤΑΔ ΑΕ και μάλιστα είναι προς πώληση. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει βάση διεκδίκησης των οικοπέδων αυτών από τον Δήμο.

Τελειώνοντας νομίζω ότι χρειάζεται μια συνάντηση και συζήτηση όλων των φορέων του νησιού. για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, τους σκοπούς και τον προσανατολισμό του, και τις σχέσεις της διοίκησής του με τον Δήμο.

Αυτό που επίσης θέλω να τονίσω και ως άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με παραξενεύει, είναι ότι δεν μπορεί το Νοσοκομείο να λειτουργεί ερήμην του Δήμου. Όχι στα Επιστημονικά και Ιατρικά βέβαια θέματα, αλλά σε επίπεδο πολιτικής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στη Γαλλία σε όλα τα τοπικά και περιφερειακά νοσοκομεία πρόεδρος του νοσοκομείου είναι ο Δήμαρχος της πόλης, που εδράζεται το νοσοκομείο.

Ελπίζοντας ότι έχω συμβάλει στην αποκατάσταση κάποιων παρερμηνειών και παρεξηγήσεων. Πρόθυμος σε κάθε επεξήγηση των απόψεών μου, καθώς και όπως επανειλημμένα έχω γράψει και έχω δηλώσει θέτοντας και τον εαυτό μου στην διάθεση για οτιδήποτε και οπουδήποτε χρειαστώ.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Γιάννης Π. Αργυρός

Ιατρός Γυναικολόγος

Αθήνα & Φηρά Σαντορίνης

Τηλ. 6974441375

Εmail: argyros.i@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *