ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ SCOTSMAN ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΡΑΪΚΟ ΚΡΑΣΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ SCOTSMAN ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΡΑΪΚΟ ΚΡΑΣΙ

 

    

"Ένα από τα συναρπαστικότερα νησιά του κόσμου του κρασιού", είναι η Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Scotsman

«Ένα από τα συναρπαστικότερα νησιά του κόσμου του κρασιού», είναι η Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Scotsman

«Το να φτιάχνεις κρασί, φαντάζει σαν ένας ειδυλλιακός τρόπος ζωής, αλλά ποτέ δεν είναι εύκολο», γράφει η σκοτσέζα Master Of Wine, Rose Murray Brown, σε εκτενές αφιέρωμα της με τίτλο: «Wine: The Santorini test», που δημοσιεύεται στην εφημερία  The Scotsman. «Σε ένα από τα συναρπαστικότερα νησιά του κόσμου του κρασιού, τη Σαντορίνη, όπου το νερό είναι τόσο σπάνιο, συλλέγουν την πρωινή δροσιά», γράφει, ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: « τώρα με την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, οι τιμές της γης έχουν εκτοξευθεί, απειλώντας μερικούς από τους παλαιούς αμπελώνες της προ- φυλλοξήρας εποχής».   

«Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ»

  Στη συνέχει παραθέτει μερικά στοιχεία για το Θηραϊκό αμπελώνα, τονίζοντας πως το άνυδρο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, είναι ιδανικό για βιολογική καλλιέργεια, όχι μόνο του αμπελιού, αλλά και των υπολοίπων αγροτικών προϊόντων. « Η Σαντορίνη, μπήκε στα πρωτοσέλιδα, για τα λευκά ξηρά κρασιά της που δημιουργούν λίγα μικρά οινοποιεία από σπάνιες αυτόχθονες ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι. Επίσης λίγη κόκκινη Μαντηλαριά και Μαυροτράγανο, αναπτύσσονται εκεί. Ωστόσο, στους παλιούς καιρούς ήταν το γλυκό κρασί της που προσέλκυε τους ναυτικούς να κάνουν στάση στο νοτιότερο νησί των Κυκλάδων».

H Rose  Murray Brown, που ανήκει στο κλαμπ των Masters Of Wine, το οποίο έχει μόλις 304 μέλη παγκοσμίως.

H Rose Murray Brown, ανήκει στο κλαμπ των Masters Of Wine, το οποίο έχει μόλις 304 μέλη παγκοσμίως.

  Η Rose Murray Brown που ήρθε στο νησί, μέσω κρουαζιέρας, επισκέφτηκε τα Αργυρός, Σιγάλας και Χατζηδάκης και αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό τους, αξιολόγησε μερικές από τις οινικές τους δημιουργίες. Κορυφαίο ανακήρυξε το Ασύρτικο 2012 του Οινοποιείου Χατζηδάκη, για το οποίο έγραψε: «Ο καθαρός νικητής του τεστ για τα ισχυρά αρώματα εσπεριδοειδών, τη μεγάλη ξηρότητα, τις αλμυρές νότες και τις ζωηρές μεταλλικές του νύξεις. Μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τον ουρανίσκο, εκείνων που προτιμούν ζωηρό, αλλά γεμάτο λευκό κρασί». Αλλά η Murray Brown,αξιολογεί και ένα ερυθρό κρασί του νησιού. Πρόκειται για το Μαυροτράγανο Σιγάλα, για το οποίο γράφει: «Είναι ακριβό αλλά πολύ ενδιαφέρον, με γεύση ώριμων κερασιών και διακριτές τανίνες στην επίγευση».